Peter Stöger a Ferencváros új vezetőedzője

2021. június 5. – 11:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Osztrák edzője van a Ferencvárosnak az 55 éves Peter Stöger személyében, aki az Austria Wientől érkezik Budapestre, de korábban dolgozott a Dortmundban és a Kölnben is, írja a Ferencváros honlapja. Stöger az ukrán Sergei Rebrovot váltja, akiről több hetes huzavona után pénteken derült ki, hogy biztosan nem folytatja a munkát az Üllői úton.

Stöger a klubnak adott interjújában emlékeztetett arra, hogy Nyilasi Tibor a Ferencvárosnál és az Austria Wiennél is nagyon népszerű volt, az osztrák klubnál éppen ő örökölte a magyar játékos 10-es számú mezét. Szeret tradicionális kluboknál dolgozni, ezért fogadta el a Fradi ajánlatát, bár máshonnan is keresték. Nem aggasztja az, hogy Rebrov örökébe kell lépnie.

A futballfilozófiájáról azt mondta az FTC történetének első osztrák edzője, hogy az NB I.-ben támadófutballt szeretne játszani a zöld-fehérekkel, ahogy az Austriával is tette a 2012-13-as bajnoki címüknél, amikor rekordpontszámmal és rekordgólszámmal végeztek az élen. A kupaküzdelmekben más lesz a helyzet, ott időnként a kontrázni kell majd.

Peter Stöger itt még a Dortmund edzőjeként – Fotó: Sven Simon / AFP
Peter Stöger itt még a Dortmund edzőjeként – Fotó: Sven Simon / AFP

A segítője az egykori dortmundi kapus, a német Alexander Bade lesz, akivel a Kölnben, Dortmundban és az Austria Wiennél is együtt dolgozott. Baade a Dortmundban Thomas Doll egykori FTC-edző alatt is védett.

A bajnok Ferencvárosnak 2013 óta csak külföldi edzői vannak, az utolsó magyar Détári Lajos volt.

Hetek óta tudott volt, hogy Stöger az egyik jelölt az FTC kispadjára. A klub szurkolóinak egy csoportja május közepén transzparenssel üzent a klubvezetésnek, hogy a lila színű Austria Wienből nem szeretnének edzőt. A Ferencváros legnagyobb riválisa idehaza a szintén lila Újpest, miközben jó kapcsolatokat ápol a szintén zöld-fehér bécsi Rapiddal.

Stöger játékosként szinte mindent elért, amit osztrákként elérhetett. 65-ször szerepelt az osztrák válogatottban, 15 gólt szerzett, az 1998-as vébén két meccsen játszott. Mindkét osztrák nagycsapattal, a Rapiddal és az Austriával is bajnok lett, összesen négyszer. Alapembere volt az 1996.ban UEFA-kupa-döntőt vesztő bécsi zöld-fehéreknek.

Edzőként az Austria Wiennel elért bajnoki cím (2013), valamint a Köln Bundesliga I.-be juttatása (2014) a legnagyobb sikere. 2017-ben a Kölnnel ötödik helyen végzett, indultak az Európa Ligában, ahol csoportjukban az Arsenal és a Crvena Zvezda mögött harmadikok lettek. Még ebben az évben a gyenge bajnoki szereplés miatt távoznia kellett Kölnből.

Egy héttel a kirúgása után szerződtette a Dortmund, a csapatot a bajnokságban a negyedik, BL-t érő helyre vezette, az Európa Ligából a legjobb 16 között a Salzburg verte ki őket. Dortmundból fél év után kellett távoznia.

Egy év pihenés után visszatért az Austria Wienhez, ahol csapatával az alsóházban végzett ugyan, de osztályozón a Wolfsberger legyőzésével kiharcolta az európai kupaindulást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!