A tokiói olimpia sportolóinak alá kell írni egy nyilatkozatot, miszerint tudomásul veszik, hogy meghalhatnak

2021. május 30. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Érdekes részekkel bővült az olimpián részt vevő sportolók által aláírandó nyilatkozat Rio óta, Tokióban ugyanis már az is szerepel a felsorolásban, hogy tudomásul veszik, a koronavírus, más egyéb fertőző betegség vagy az extrém hőség miatt akár meg is halhatnak.

Az Insidethegames.biz által idézett Yahoo-cikk szerint a Rióhoz képest új kitételben az áll, hogy

„Elfogadom, hogy saját felelősségemre és kockázatomra veszek részt a játékokon, beleértve a játékokon való részvételemre gyakorolt minden hatást, súlyos testi sérülést vagy akár halált is, amit olyan egészségügyi kockázatok vonhatnak maguk után, mint a koronavírus, más egyéb fertőző betegség vagy az extrém hőhatás.”

A cikk kiemeli, hogy ez még nem szerepelt a 2016-os riói játékok idején a nyilatkozatban – a koronavírus kockázata érthető, de semmilyen más súlyos fertőzésre vagy halálesetre kitérés sem állt abban.

A Játékosok Világszövetsége (WPA) felszólította a Nemzetközi Olimpiai Szövetséget (NOB), hogy vegyék ki a kérdéses pontot a nyilatkozatból, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a kockázat súlya a sportolók vállát nyomja. Lana Haddad, az olimpiai bizottság operatív vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, a nyilatkozat a megszokott gyakorlat része hasonló nagy világesemények esetében, és törvényes keretek között fogalmazták meg.

Kevesebb mint két hónappal a tokiói olimpia rajtja előtt Japánban a lakosság 2,43 százaléka kapta meg már mindkét oltását, legalább az első adagját pedig 6,41 százalék. A lassú oltási tempó miatt egyre több helyi követeli a játékok lemondását, de sem a japán kormány, sem a NOB nem akar hallani erről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!