A japán orvosok szövetségének vezetője egy olimpiai variáns kialakulásának kockázatáról beszélt

2021. május 27. – 18:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A japán orvosok szövetségének vezetője, Uejama Naoto arra figyelmeztetett, hogy a tokiói olimpia megrendezése a koronavírus egy új, „olimpiai variánsának” megjelenéséhez is vezethet, írja a Sky News. Szerinte a játékok veszélyt jelentenek, mivel rengeteg országból érkeznek rá. Külföldi nézők ugyan nem lehetnek jelen, de az olimpia és paralimpia együtt 15 ezer sportolót és további 78 ezer fős egyéb személyzetet jelent.

Már kevesebb mint két hónap van hátra az olimpia július 23-i megnyitójáig, de egyre többen szólalnak fel egészségügyi aggályokat felhozva az esemény megtartása ellen. Szerdán az olimpia hivatalos partnerének számító japán lap, az Aszahi is szerkesztőségi vezércikkben állt ki a járványhelyzetre hivatkozva a játékok lemondása mellett.

Uejama arról beszélt, hogy a vírus összes különböző variánsa egy helyen érhet össze, amikor több mint 200 országból érkeznek majd sportolók és kísérők Tokióba, és ezért egy külön ott megjelenő új variánst sem lehet kizárni.

A japán oltási kampányban segítő Sibuja Kendzsi, a londoni King's College közegészségügyi intézetének igazgatója azonban kevésbé tartja kockázatosnak az olimpiai buborékot, szerinte a mutációk akkor alakulnak ki, amikor a vírus hosszabb ideig van jelen immunhiányos vagy részlegesen immunizált emberek között.

Az olimpiai öt karika Tokióban – Fotó: Kazuki Wakasugi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Az olimpiai öt karika Tokióban – Fotó: Kazuki Wakasugi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Japánban éppen a koronavírus-járvány negyedik hulláma zajlik, és Hirosima mellett az olimpiát rendező Tokióban, valamint Oszakában, Kiotóban és további öt prefektúrában van életben járványügyi vészhelyzet. Japán miniszterelnöke, Szuga Josihide csütörtökön arról beszélt, hogy ugyan a főváros egyes részein csökken az új esetek száma, de óvatosságból meghosszabbítják június 20-ig a vészhelyzetet.

Az oltási program sebességét jelzi, hogy még az egészségügyi személyzettel sem végeztek teljesen, és júliusra tervezik beoltani a 75 év felettieket. Eddig mintegy 10 millió dózist adtak be a 125 milliós országban, az első adagot 5,23 százalék kapta meg, de a teljesen védettek aránya alig 2 százalék.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a videókonferencia keretében tartott EU-Japán csúcsértekezlet után csütörtökön jelentette be, hogy az Európai Unió 100 millió adag védőoltás exportját engedélyezi Japánba, ezzel is segítve az olimpia megrendezését. „Az exportengedély erős jele annak, hogy támogatjuk az olimpia előkészítését és a játékok biztonságát” – fogalmazott az MTI szerint. Az elfogadott közös nyilatkozatban az EU vezetői és Szuga Josihide azt hangoztatták, hogy az olimpia „a globális egység szimbóluma lesz a koronavírus-járvány legyőzésében”.

Azonban arról itt írtunk részletesen, hogy a japán lakosság döntő többsége hallani sem akar a sporteseményről, orvosok és sportolók is tiltakoznak a veszélyekre hivatkozva, és miután külföldi szurkolók eleve nem mehetnek a játékokra, gazdasági szempontból borítékolhatóan hatalmas bukás lesz az egész.

Ennek ellenére az olimpia lemondása nincs napirenden, a japán kormány és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is folyamatosan megerősíti, hogy meg akarják nyitni július 23-án a játékokat. A japánok maguktól eleve nem is visszakozhatnak, a NOB-nak pedig nem áll érdekében a dolog. Így az aktuális állás szerint egy járványbuborékban, elszigetelve, de megrendezik az olimpiát, a kormány és a NOB állítása szerint biztonságosan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!