Két hónappal az olimpia kezdete előtt az USA nem javasolja az állampolgárainak, hogy Japánba utazzanak

2021. május 25. – 08:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok hétfőn arra figyelmeztette állampolgárait, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt nem tanácsos Japánba utazni, ahol 59 nap múlva elkezdődik a tokiói nyári olimpia. Ugyanakkor az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága azt közölte, továbbra is biztosak abban, hogy az amerikai sportolók részt vehetnek a játékokon – írja az AFP.

A figyelmeztetés a külügyminisztérium által kiadott utazási tanácsadásban jelent meg. A döntés elsősorban az amerikai kormány egészségügyi javaslatain, valamint az olyan másodlagos tényezőkön alapult, mint például a „kereskedelmi repülőjáratok elérhetősége, az amerikai állampolgárok beutazására vonatkozó korlátozások és a koronavírusteszt eredményeinek három naptári napon belüli beszerzésének akadályai” – áll a tanácsadásban.

Japán 125 milliós lakosságának mindössze két százalékát oltották be eddig teljesen. A japán kormány célja, hogy július végéig, az olimpia kezdetéig minden 65 év felettit beoltsanak, más korcsoportok esetében azonban még nem jelentettek be ilyen időpontot. Tokióban Kató Kacunobo kormányszóvivő azt mondta, hogy az amerikai tanácsadás nem befolyásolja az olimpia megrendezését.

„Értesüléseink szerint nem változik az Egyesült Államok álláspontja, amely támogatja az olimpiai és paralimpiai játékok tokiói megrendezését” – mondta a kormányszóvivő, és hozzátette: arról tájékoztatták, hogy a tanácsadása nem érinti az amerikai sportolókat.

Tokió 2021. május 18-án – Fotó: KAZUHIRO NOGI / AFP
Tokió 2021. május 18-án – Fotó: KAZUHIRO NOGI / AFP

Japán eddig viszonylag sikeresen fékezte meg a koronavírus terjedését, a járvány kitörése óta mintegy 12 ezren vesztették életüket a szigetországban a fertőzés miatt. Ugyanakkor az aktív esetek számának legutóbbi megugrása nagy nyomást helyez a kórházakra. Tokióban, Oszakában és nyolc másik prefektúrában május végéig rendkívüli állapotot hirdettek, amit szükség esetén meg is hosszabbíthatnak.

Hétfőn két oltóközpontot is megnyitottak Japánban, ahol a Pfizer-BioNTech mellett már a Moderna által fejlesztett oltóanyagot is elkezdték használni. A tokiói oltóközpontban a tervek szerint naponta 10 ezer, az oszakaiban pedig 5000, 65 éves és ennél idősebb embert oltanak be.

A japán közvélemény nagy része ellenzi az olimpia és a paralimpia megrendezését, de a szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint az eseményt biztonságosan meg lehet tartani. A sportolók és az olimpiai faluban tartózkodók többségét még azelőtt beoltják, hogy Japánba utaznának. Az olimpia előkészületeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!