Giro: a rózsaszín trikós nyerte az időjárás miatt rövidített királyszakaszt

2021. május 24. – 16:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rózsaszín trikós Egan Bernal a Giro d'Italia királyszakaszát is megnyerte, és tovább növelte az előnyét az összetettben. A kolumbiai hegyimenőnek a rossz időjárás miatt rövidített 16. etapon sem volt igazi ellenfele. A verseny állása alaposan megváltozott, Valter Attila a 21. helyen ért célba, az összetetteben így a 13. helyen áll.

Hétfő reggel még úgy tűnt, hogy az idei Giro egyértelmű királysazkasza következik: a Sacile és Cortina d'Ampezzo közötti 212 kilométeres etapon három első kategóriás hegy és a Cima Coppi, a 2239 méter magas Passo Pordoi várt volna a mezőnyre. Azonban néhány órával a rajt előtt a verseny szervezői úgy döntöttek, hogy lerövidítik a szakaszt. Az útvonalból kivették a Passo Fedaia és a Passo Pordoi hágókat, mivel az hideg és esős időben túl veszélyesnek ítélték meg a lejtmeneteket. Így végül 153 kilométeres lett a szakasz, a 2233 méter magas Passo Giau maradt az útvonalban, így ez lett az idei olasz körverseny Cima Coppija, vagyis legmagasabb pontja.

A Giro d'Italia rövidített 16. szakaszának szintrajza – Fotó: giroditalia.it
A Giro d'Italia rövidített 16. szakaszának szintrajza – Fotó: giroditalia.it

„Elsődleges célunk, hogy a versenyzők biztonságban érjenek Milánóba. Úgy döntöttünk, hogy fontosabb egy rövidebb, intenzívebb szakaszt teljesíteni, mint egy bonyolult helyzettel szembenézni, ezért vágtuk ki a két hosszú lejtmenetet” – mondta Mauro Vegni versenyigazgató.

A szakasz elején egy nagyon jó nevekből álló, több mint húszfős szökés alakult ki, köztük volt az összetettben 12. helyén álló Dan Martin, a 13. João Almeida és a 14. Davide Formolo is. A nap első emelkedője a La Crosetta volt, aminek a tetejére a kék trikós Geoffrey Bouchard ért fel elsőként. Az AG2R Citroën bringása ezzel újabb 40 pontot szerzett, és tovább növelte az előnyét a hegyi pontversenyben. Neki ekkor már 136, a második Egan Bernalnak 57 pontja volt.

A lejmenteben a szökevények csoportja szétszakadt, és csak hat versenyző maradt elől: Almeida és Formolo mellett ott volt Vincenzo Nibali, Gorka Izagirre, Antonio Pedrero és Amanuel Ghebreigzabhier. A legnagyobb előnyük öt perc fölött volt, mielőtt elértek a Cima Coppi lábához.

Amikor a főmezőny elkezdte a Passo Giau mászását, akkor az összetettben jól állók közül Remco Evenepoel rogyott meg elsőként. Néhány kilométerrel később az esélyesek csoportja nagyon megfogyatkozott, nemcsak Valter Attila, hanem Alekszandr Vlaszov és Simon Yates is leszakadt. A hegy felénél már csak hét versenyző alkotta az „élbolyt”: a rózsaszín trikós Egan Bernal és Daniel Felipe Martínez az Ineos-Grenadiersből, Hugh Carthy és Simon Carr az EF Educationből, Damiano Caruso (Bahrain-Victorious), Romain Bardet (Team DSM) és Giulio Ciccone (Trek-Segafredo).

Egan Bernal megnyeri a Giro d'Italia 16. szakaszát – Fotó: Stuart Franklin/Getty Images
Egan Bernal megnyeri a Giro d'Italia 16. szakaszát – Fotó: Stuart Franklin/Getty Images

A csúcs előtt Bernal tempót váltott, és mindenkit leszakított magáról. A kolumbiai hegyimenőnek most sem volt ellenfele, az összes szökevényt utolérte, így elsőként ért fel a Cima Coppira. Ezzel 50 pontot szerzett a hegyi pontversenyben, és 29 pontra megközelítette Bouchard-t a különversenyükben. A közel 18 kilométeres lejtmenetet több mint fél perc előnnyel kezdte el, vagyis senki sem veszélyeztette az újabb szakaszgyőzelmét. A Cortina d'Ampezzo-i befutó előtt még arra is volt ideje, hogy levegye az esőkabátját a rózsaszín trikóról.

Bernal után közzel fél perccel Bardet és Caruso ért célba, Ciccone és Carthy már egy perc fölött kapott. Valter Attila 8:24 perces hátránnyal a 21. helyen végzett. A magyar versenyző két helyet veszített az összetettben, így a 13. helyről kezdheti a verseny harmadik hetét. Simon Yates három helyet veszített, így most az 5. helyen áll az összetettben. A szakasz legnagyobb vesztese Remco Evenepoel, ő 24 perc hátrány kapott, és az összetett 19. helyére esett vissza. Dina Márton a 73. helyen ért célba.

Kedden a verseny második pihenőnapja következik. Szerdán a Canazei és Sega di Ala közötti 193 kilométeres, hegyibefutós szakasszal folytatódik a Giro.

Eredmények:
16. szakasz, Sacile-Cortina d'Ampezzo 153 km
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) 4:22:41
2. Romain Bardet (francia, Team DSM) azonos idő + 27 másodperc
3. Damiano Caruso (olasz, Bahrain-Victorious) azonos idő
4. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) + 1:18 perc
5. Hugh Carthy (brit, EF Education-Nippo) + 1:19 perc

21. Valter Attila (Groupama-FDJ) + 8:24 perc
73. Dina Márton (Eolo-Kometa) + 27:50 perc

Összetett:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) 66:36:04
2. Damiano Caruso (olasz, Bahrain-Victorious) + 2:24
3. Hugh Carthy (brit, EF Education-Nippo) + 3:40
4. Alekszandr Vlaszov (orosz, Astana) + 4:18
5. Simon Yates (brit, BikeExchange) + 4:20

13. Valter Attila (Groupama-FDJ) +16:23
105. Dina Márton (Eolo-Kometa) + 2:51:21

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!