Kihirdették a magyar futballválogatott bő keretét az Európa-bajnokságra

2021. május 6. – 12:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar labdarúgó-válogatott kapitánya, Marco Rossi csütörtökön kihirdette a bő keretét, amelyikkel május 17-től elkezdi a felkészülését a június közepén kezdődő Európa-bajnokságra. Az Eb-t tavalyról halasztották el, és tíz másik város mellett Budapest is a házigazdája. A magyar főváros egyedüliként vállalta, hogy telt ház előtt rendezi meg a mérkőzéseket.

Íme a 30 fős bő keret:

  • Kapusok (4): Bogdán Ádám (Ferencvárosi TC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
  • Védők (10): Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár FC), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Lovrencsics Gergő (Ferencvárosi TC), Orbán Willi (RB Leipzig), Spandler Csaba (Puskás Akadémia FC), Szalai Attila (Fenerbahçe FK)
  • Középpályások (9): Cseri Tamás (Mezőkövesd-Zsóry), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Belgrád), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Nego Loic (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencvárosi TC), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig)
  • Támadók (7): Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (SC Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (1.FSV Mainz 05), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (MTK Budapest)

Szoboszlaira külön kitért a kapitány, aki januári klubváltása óta nincs játékban. Mivel ő a magyar futball legnagyobb tehetsége, ha sikerül június elejére jó formába hozni, akkor számít rá, ha nem, akkor eltekint a játékától.

A magyar bajnokság vasárnap véget ér, a Ferencváros már bajnok, megvan a két kieső, már csak az a kérdés, kié lesz az ezüstérem. A német bajnokság viszont csak május 22-én fejeződik be, így a felkészülés első hetében elsősorban a hazai játékosokra számíthat az olasz szakember. A Bundesligából érkező légiósok értelemszerűen csak később csatlakozhatnak a csapathoz.

Marco Rossi állta a szavát, a góllövőlistát 22 találattal vezető paksi Hahn János ott van a keretben, a másodosztályból pedig nem válogatott be senkit. A debreceni Dzsudzsák Balázs és Vasas középpályása, Pátkai Máté előtt így nem nyílt meg a kapu, korábban alapembernek számítottak, Pátkai a horvátok és Wales ellen is győztes gólt szerzett. Kalmár Zsolt sérülése miatt nem játszhat.

A válogatott május 24-től tíznapos ausztriai edzőtáborozáson vesz részt, ahogy négy évvel ezelőtt is. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jelezte, hogy a koronavírus-járvány ezúttal nem 23 fős keretet kell megadniuk az országoknak, hanem 26 főt, igaz, az egyes meccseken csak tizenketten ülhetnek a kispadon, vagyis egy-egy találkozóra 23 fő nevezhető. A 26-os keret leadási határideje: június 1.

Külön kihívást jelent, hogy fizikálisan megfelelő szinten tartsuk a játékosokat, de ne is terheljük túl őket. Ausztriában valószínűleg kicsit nagyobb hangsúlyt kap majd a fizikai terhelés, de alapvetően a taktikán, a szervezettség javításán és az automatizmusok minél erősebb kialakításán lesz majd a hangsúly az edzéseken.

  • idézte Rossit az MLSZ honlapja.

A kapitány kifejtette azt is, ugyanolyan nehéz lesz a szűkítés, mint amilyen nehéz volt ezt a jelenlegi 30 embert megnevezni. Schön Szabolcsról azt mondta, a sebessége győzte meg, A Herthában hét mecset játszó Dárdai Márton válaszára várnak, hogy akar-e a magyar válogatottban szerepelni.

A magyar válogatott az Eb előtt még kétszer lép pályára, előbb június 4-én Ciprust, majd négy nap múlva Írországot fogadja Budapesten, valószínűleg az újpesti stadionban.

Magyarország selejtezőcsoportjában a negyedik helyen végzett, de a Nemzetek Ligájában nagy szerencsével életben maradt, és előbb Bulgáriát idegenben, majd Loic Nego és Szoboszlai Dominik góljaival hihetetlen fordítással verte 2-1-re Izlandot novemberben, így 2016 után ismét Eb-n játszhat.

Az Európa-bajnoki mérkőzések:

  • Június 15.: Magyarország–Portugália – , 18.00, Puskás Aréna
  • Június 19.: Magyarország–Franciaország – 15.00, Puskás Aréna
  • Június 23.: Németország–Magyarország – 21.00, München
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!