Éhségsztrájkkal tüntet Lukasenko ellen az olimpiai ezüstérmes belarusz atléta

2021. április 30. – 17:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tíznapos éhségsztrájkba kezdett az olimpiai ezüstérmes belarusz tízpróbázó, Andrej Kravcsanka, aki így vállal szolidaritást a politikai nézeteik miatt letartóztatott honfitársaival. Kravcsanka emellett elárverezi a 2011-es fedett pályás Európa-bajnokságon szerzett aranyérmét, hogy a befolyt összeggel támogassa az őrizetbe vettek családtagjait – írja a Reuters.

Belaruszban a tavaly augusztus 9-i elnökválasztást az országot 26 éve vezető Alekszandr Lukasenko nyerte meg. Az ellenzéket támogatók szerint Lukasenko választási csalással őrizte meg a hatalmát, emiatt hónapokig tartó tömegtüntetések kezdődtek szerte az országban. A hatóságok ezeket a megmozdulásokat könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni, több tiltakozó meghalt, sok letartóztatott kínzásokról számolt be. Vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

A 35 éves, a 2008-as pekingi olimpián ezüstérmet szerző Kravcsankát tavaly novemberben rövid időre bebörtönözték, valamint az atlétikai válogatottból is kizárták, miután aláírta az új választásokat követelő nyílt levelet. Most az éhségsztrájkkal akarja felhívni a figyelmet azokra, akik még mindig börtönben ülnek.

Andrej Kravcsanka a zürichi Európa-bajnokságon 2014. augusztus 12-én – Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Andrej Kravcsanka a zürichi Európa-bajnokságon 2014. augusztus 12-én – Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

„Valamiféle belső késztetésem volt erre, mert az elnyomás nem enyhül, hanem csak fokozódik” – mondta Kravcsanka, aki a hét elején kezdte az éhségsztrájkot. Elmondása szerint az első három nap alatt hat kilót fogyott.

A 2011-es fedett pályás Európa-bajnokságon hétpórbában úgy nyert aranyérmet, hogy az elszakadt Achilles-ina miatt nagy fájdalmai voltak. „Ezt az érmet a szenvedéshez, a fájdalomhoz társítom. A börtönben lévő emberek szenvednek, ahogy én is szenvedtem, amikor ezt az érmet nyertem” – mondta. Pénteken már 1625 dollárnál járt az érméért zajló licit.

A sportolót több megpróbáltatás is érte az elmúlt időszakban. A börtönben elkapta a koronavírust, és lemaradt kislánya első születésnapjáról is. Próbált kvótát szerezni a tokiói olimpiára, ám a sportsérülései miatt ez nem jött össze. Most azt mondta, szeretne segíteni a „jövő Belaruszának” megformálásában. „Ahol kimondhatod, amit gondolsz, és senki sem fog elnyomni emiatt. Senki sem fog börtönbe zárni, kirúgni vagy kizárni a válogatottból” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!