Csányi szerint az idei Eb-t még nem veszélyezteti a Szuperliga terve

2021. április 20. – 07:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak nyilatkozott a formálódó európai Szuperliga (ESL) tervéről. Az OTP-vezér az európai szövetség alelnökeként részt vett a hétfői végrehajtó-bizottsági ülésen is, ahol elmarasztalták az ESL ötletét. Az ESL-ről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

12 európai futballklub jelentette be nemrég, hogy saját ligát alapítanak, ez lenne az ESL. Az alapítók között van többek között a Real Madrid, a Barcelona, a Manchester United, a Liverpool és a Juventus. Az UEFA válaszul kilátásba helyezte, hogy a Szuperliga klubjaiban játszó futballisták nem vehetnek majd részt olyan nemzetközi eseményeken, mint a világbajnokság vagy az idei Európa-bajnokság.

Csányi szerint az UEFA által belengetett fenyegetés még nem veszélyezteti az idei Eb-t, ahol Budapest is helyszín, viszont a 2022-es katari világbajnokságot talán már igen. Úgy gondolja, hogy a Szuperliga sikere azon is múlhat, hogy az UEFA és a FIFA mennyire tud egységesen fellépni az ügyben, hiszen ha az afrikai, dél-amerikai válogatottakban sem szerepelhet senki, aki játszik a Szuperligában, az komoly visszatartó erő lehet.

„És leginkább az dönti majd el a kérdést, hogy sikeresek lesznek-e Szuperligába tömörülő klubok, hogy maradhatnak-e a nemzeti bajnokságokban, különös tekintettel a hat Premier League-csapatra. Ha nem maradhatnak, az nagy érvágás lesz, és pénzügyileg már nem feltétlenül éri meg nekik, hiszen a PL-ben önmagában hasonló nagyságrendű pénz mozog, mint a tervezett Szuperligában.”

Csányi szerint a topklubok helyzete évről évre javult, a Bajnokok Ligája reformja is kedvezett volna nekik, de úgy látszik, ez nem elég nekik. Több tényező vezetett a mostani helyzethez: egyrészt a klubok nehéz anyagi helyzete, amit csak tovább rontott a járvány, másrészt pedig az, hogy sok pénz jelent meg a piacon, jó befektetési lehetőségnek tűnik az ESL. Erre utal, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem 2022-ben, hanem már idén nyáron elindulna a sorozat, tette hozzá. A Szuperliga tervét több politikus, köztük Orbán Viktor is ellenezte.

Kövess minket Facebookon is!