Orbán is ellenzi, hogy a leggazdagabb futballklubok saját szuperligát hozzanak létre

2021. április 19. – 10:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor is ellenzi az európia szuperliga létrehozását, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A magyar miniszterelnök üdvözli, hogy az európai szövetség (UEFA) határozottan kiállt a terv ellen, és hitet tesz a sportág európai szintű egysége és a szolidaritás elve mellett. „Magyarország meggyőződése, hogy a világ legnagyszerűbb játékának szépségét és emelkedettségét éppen az adja, hogy ez a sportág mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak” – fogalmazott Orbán. Magyarország támogatja az UEFA-t és a FIFA-t, valamint az MLSZ-t a szövetségi versenyek integritásának védelme érdekében, akár nemzeti, akár európai szinten, tette hozzá.

12 európai futballklub nemrég közös közleményben jelentette be, hogy saját szuperligát alapítanak. A hírek szerint hat angol (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United és Tottenham), három spanyol (Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid) és három olasz (AC Milan, Inter, Juventus) csapat készül az UEFA megpuccsolására. Az alapítók mellé további klubok csatlakozhatnak, 20 csapatosra tervezik a sorozatot. Az UEFA már a hivatalos bejelentés előtt elítélte a klubok tervét, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba, a FIFA és az érintett nemzeti szövetséget hasonló állásponton vannak.

Amit még lehet tudni a formálódó a szuperligáról, hogy az amerikai JP Morgan bank finanszírozná, az alapító klubok 3,5 milliárd eurót kapnának. Az új bajnokság vezetője vezetője Florentino Perez, a Real Madrid elnöke lett.

Orbánon kívül más európai politikusok is megszólaltak az ügyben. A francia sportminiszter, Roxana Maracineanu nyilatkozatában „a futball világát fenyegető valós veszélyről” írt. Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az Európai Szuperliga tervei nagyon károsak a labdarúgásra nézve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!