Vas Kata Blanka az első magyar nő, aki egy világelitbe tartozó bringás csapathoz igazolt

2021. április 13. – 15:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Peák Barnabás és Valter Attila után harmadik magyarként Vas Kata Blanka is az országúti kerékpár elitjében, a World Tourban folytatja pályafutását. A 19 éves bringást az SD Worx igazolta le két évre, ahol jelenlegi világbajnok Anna van der Breggen is teker.

A ciklokrosszban, hegyikerékpárban és az országúti szakágban is eredményes Vas eddig a belga Doltcini-Van Eyck Sport-Proximus versenyzője volt, június 1-től viszont már a holland SD Worxben teker majd, írta közleményében a Magyar Kerékpáros Szövetség. A női profi bringázás évről évre erősödik, jelenleg kilenc olyan csapat van, amelyik a felső ligában, a World Tourban versenyzik. Ezek közül az egyik az SD Worx.

„Szeretnénk egész évben láthatóak lenni, Vas Kata Blanka segítségével pedig a téli hónapokban is lehetőségünk lesz erre a ciklokrossz versenyeken. Ezenkívül az sem másodlagos, hogy fiatal életkora ellenére jó eredményeket ér el az országúton is. A hegyikerékpározásban is hazája egyik legnagyobb tehetségeként tartják számon, így meg van annak az esélye, hogy idén kvalifikálja magát a tokiói olimpiára, ez pedig a technikai szponzorunk, a Specialized számára is fontos. Mindezek ismeretében nyitottak vagyunk arra, hogy a csapatunkat képviselve mindhárom szakágban tovább fejlődhessen” – mondta róla Danny Stam, az SD Worx csapatmenedzsere.

Vas Kata Blanka a bredenei ciklokrosszversenyen 2020. december 30-énFotó: David Stockman/AFP
Vas Kata Blanka a bredenei ciklokrosszversenyen 2020. december 30-énFotó: David Stockman/AFP

„Az első beszélgetésem Danny Stammel rögtön jó érzésekkel töltött el és úgy gondolom, hogy ez fontos, ha az ember egy új csapat mellett dönt. Az SD Worx megadja számomra a szabadságot, hogy mindhárom szakágban versenyezhessek, ebben a tekintetben pedig Mathieu van der Poel a tökéletes példa számomra, ő már megmutatta, hogy egy bizonyos életkorig kombinálhatók a szakágak. Megtiszteltetés, hogy hamarosan olyan csapattársaim lesznek, mint Anna van der Breggen vagy Chantal Blaak” – nyilatkozta Vas.

Princzinger Péter a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke elmondta: „A magyar sportban mindig is voltak kiemelkedő női ikonok, mint Babos Tímea, Egerszegi Krisztina, Görbicz Anita, Hosszú Katinka vagy Janics Natasa, az ország következő női topversenyzőjét úgy hívják, hogy Vas Kata Blanka. Nem is lehetnénk ennél büszkébbek!”

Vas Blanka januárban világbajnoki bronzérmet szerzett ciklokrosszban az U23-asok között, utána ebben a cikkünkben mutattuk be a kerékpárost.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!