Putyin is felsejlik a hokis sztár bizarr erőszakügye mögött

Legfontosabb

2021. március 2. – 17:40

Putyin is felsejlik a hokis sztár bizarr erőszakügye mögött
Artyemiij Panarin 2020 januárjaban a New York Rangers játékosaként – Fotó: Bruce Bennett / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Február 20. óta nem lépett pályára az NHL-ben a liga egyik legjobb játékosa, az orosz Artyemiij Panarin, akit egy 2011-ben történt bántalmazással vádolnak. Az ügyben rengeteg furcsaság van, sokan vélik úgy Amerikában és Oroszországban is, hogy az egész egy lejárató kampány az orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij mellett gyakran és büszkén kiálló hokis sztár ellen.

A New York Rangersben játszó – pontosabban most épp nem játszó – Artyemiij Panarin 2015-ben, 25 évesen érkezett az NHL-be, ahol egyből a legjobb újoncnak választották, tavaly pedig már harcban volt a liga legértékesebb játékosának címéért is. A KHL-ben nevelkedett, most 29 éves játékos az orosz válogatottban is meghatározó, ám úgy tűnik, a jégen kívüli szerepvállalása akár a pályafutását is kettétörheti – épp akkor, amikor a legnagyobb sztárok közé került.

A február végén előkerült vádak szerint Panarin még 2011-ben, a KHL-ben szereplő HK Vityaz játékosaként támadott meg egy 18 éves lett nőt egy rigai szállodában. A vádakat nem az állítólagos áldozat, hanem egy korábbi NHL-játékos, Panarin egykori edzője, Andrej Nazarov hozta fel. Szerinte 2011. december 11-én Panarin több ütéssel a padlóra küldte a 18 éves lett nőt, és bár előállították, 40 ezer euróért cserébe elengedték.

Bár Panarin tagadja a vádakat, és állítja, hogy semmi ilyesmi nem történt, a vizsgálat idejére elhagyta a csapatát, nehogy felháborodást okozzon, vagy zavaró tényezőt jelentsen a jelenléte. A Rangers által kiadott közleményben hangsúlyozta a klub, hogy meg akarják félemlíteni a játékost, amiért elmondta a véleményét a közelmúlt politikai eseményeiről, és minden erejükkel azon vannak, hogy azonosítsák az alaptalan gyanúsítás forrását.

Artyemiij Panarin 2011.ben az orosz válogatott tagjaként
Artyemiij Panarin 2011.ben az orosz válogatott tagjaként

Valami nem klappol

Kilenc év távlatából, főleg az eddig ismert információk alapján nehéz eldönteni, melyik oldalnak van igaza. Mégis, a vád szempontjából rengeteg furcsaság sugallja azt, hogy lejárató kampányról lehet szó. De eközben az is igaz, hogy a hasonló vádakat nem lehet elég komolyan venni, főleg, ha azt vesszük alapul, hogy az elit sportolók esetében hány ilyen esetet tussoltak már el korábban.

Nincs konkrét bizonyíték, se igazán hiteles megszólaló a vádló oldaláról, ráadásul az időzítés – egy kilenc éves ügyről van szó! – is minimum érdekes, hiszen Panarin januárban nagyon határozottan állt ki az azóta bebörtönzött Navalnij mellett. De a Nazarov által elmondottakban is van pár furcsa részlet.

Panarin személyében az orosz ellenzéki oldal legaktívabb sportolójáról beszélünk, aki könnyű célpont lehet a jóval hangosabb Putyin-támogató oldalról. A politikai spektrum másik oldalán természetesen egymást tapossák a Putyin kegyeit kereső sportolók, köztük az NHL valaha volt egyik legeredményesebb játékosa, Alekszandr Ovecskin.

A vádakkal előálló Nazarov – hogy, hogy nem – Putyin egyik leglelkesebb támogatója, eddig is rendszeresen kritizálta a Navalnij mellett kiálló Panarint, sőt, egy alkalommal azért kampányolt, hogy börtönözzék be a Putyin kormányát bíráló sportolókat. Érthető tehát, ha van némi ellentét Nazarov és Panarin között.

Csakhogy Nazarov állításait egyelőre senki nem erősítette meg, viszont Panarin több 2011-es csapattársa is úgy nyilatkozott, hogy semmiféle ilyen esetre nem emlékeznek, sőt, egyenesen elképzelhetetlennek tartják, hogy bármi olyasmi megtörténhetett volna, amiről Nazarov beszélt egy bulvárlapnak.

Cáfolta Nazarov verzióját maga a liga, a KHL, ami soha nem hallott korábban hasonló ügyről, illetve a Nazarov által helyszínként megjelölt szálloda is, amely szerint semmiféle verekedés vagy erőszakos eset nem történt náluk, főleg nem Panarin érintettségével. De érdekes kitétel az is, hogy

Nazarov 40 ezer eurót említett összegként, amiért a rendőrség elengedte a játékost, holott Lettország csak 2014-ben vezette be ezt a fizetőeszközt,

2011-ben pedig még a lett lat volt forgalomban, logikusnak tűnik, hogy a korrupciót is abban intézték akkoriban.

Andrej Nazaro 2015-ben – Fotó: Alexey Malgavko / Sputnik / AFP
Andrej Nazaro 2015-ben – Fotó: Alexey Malgavko / Sputnik / AFP

Panarin egy korábbi csapattársa annyit tett hozzá a furcsa történethez, hogy ugyan nem a hotelben, de egy karaokeklubban volt abban az időben egy kisebb incidensük a csapattagoknak, de egyrészt nem történt semmi súlyos, másrészt Panarin sem volt érintett a dologban. Az ügyet vizsgáló rendőrség pedig azután lezárt mindent, hogy pár játékost kikérdeztek a szállodában.

Ráadásul 2011-ben Panarin még nem hogy nem volt sztár, de igazából ismert játékosnak sem számított. Így ha nem kizárt, de nem is túl valószínű, hogy pont miatta fizették volna le a rendőröket egy komolyabb összeggel.

Putyinnak szóló magánakció lehet

Az orosz és hokis viszonyokat jól ismerők szerint az világos, hogy nem maga Vlagyimir Putyin pécézte ki magának az NHL egyik legjobb hokisát, még akkor sem, ha Panarin nyíltan és élesen kritizálja őt. Ugyanakkor az is biztosnak látszik, hogy Nazarov (vélhetően) magánakciója mögött egyértelműen a Putyinhoz fűződő viszony állhat.

De mit nyerhet Nazarov azzal, ha – a jelenlegi ismeretek alapján, a gyanú szerint – besározza az egyik legjobb orosz hokist? Elég sokat. Azon felül, hogy szerezhet egy szép nagy piros pontot Putyinnál és a hozzá hű oligarcháknál, a saját helyzetén is sokat segíthet. Nazarov ugyanis jelenleg munka nélkül van, de könnyen lehet, hogy egy ilyen akcióval fel tudja hívni magára a figyelmet annyira, hogy a nemsokára véget érő KHL-szezon után állást kapjon a liga 33 csapatának egyikénél.

De lehet, hogy pusztán kicsinyes bosszúról van szó, és Nazarovnak örömet okoz, ha a vádjaival kiüti Panarint az orosz válogatottból, így Panarin lemarad a 2022-es téli olimpiáról, ahol Oroszország független zászló alatt, de igencsak jó eséllyel indul az újabb aranyért.

Panarin egy hokimeccsen nézőként Szentpéterváron 2020 októberében – Fotó: Alexander Demianchuk / TASS / Getty Images
Panarin egy hokimeccsen nézőként Szentpéterváron 2020 októberében – Fotó: Alexander Demianchuk / TASS / Getty Images

Könnyű céltábla

Panarin a 2018-19-es NHL-szezon után szerződött a New York Rangershöz, ahol 7 évre 81,5 millió dollárért írt alá. Ezzel a 12. legnagyobb aktív szerződés az övé az NHL-ben, a 11,642 millió dolláros fizetését nézve ő a második legjobban fizetett játékos, csak az évi 12,5 millió dollárt kereső Connor McDavid fizetése magasabb az övénél.

A szegénységben felnőtt Panarin aránylag kis termete (180 cm és 77 kg) miatt kerülte el eleinte az NHL figyelmét, de pár jó oroszországi szezon után megkapta a nagy lehetőséget. 2016-ban az év újoncának választották a Chicago Blackhawksnál töltött első éve után, majd két szezont a Colombus Blue Jacketsnél húzott le a hatalmas Rangers-szerződés előtt. Mindezt leginkább a kiváló támadójátékával érte el, újoncként a kilencedik legeredményesebb játékos volt (a gólokat és gólpasszokat nézve összesítve), a legutóbbi idényben már megosztva a harmadik helyen zárt, eközben pedig az All-Star-csapatba is bekerült.

A probléma nem is a játékával, hanem a Putyint érintő bírálataival van, legalábbis odahaza, Oroszországban. Pedig a januári, Navalnij melletti kiállása még csak nem is a legerősebb kritikája volt Putyinról. 2019-ben egy egyórás interjúban valóságos verbális lángszóróval ment neki Putyinnak és rendszerének. Beszélt korrupcióról, az oligarchák óriáscégeinek állami szintű megvédéséről, az ellenzéki hangok elhallgattatásáról, választási csalásról. Az interjú közben törvény nélkülinek nevezte Oroszországot, Putyinról pedig azt mondta, hogy az orosz nép hibája, hogy Supermannek látják az elnököt, és elhiszik, hogy nincs nála jobb, holott milliók között muszáj lenne akadnia valakinek, aki jobb Putyinnál. Kitért arra is, hogy a mondandója miatt sokan külföldi ügynöknek titulálják majd ott, ahol nem ritka, hogy az embert megmérgezik, ha nem ért egyet a kormánnyal – ezzel a Navalnij elleni majdnem végzetes mérgezéses merényletet is előre vetítette. (További szemelvények az interjúból angolul itt.)

Panarin lassan két hete távol marad csapatától és az NHL-től, érdemi fejlemény viszont nincs az ügyében, az állítólagos áldozat sem került még elő, és azt sem tudni, Panarin meddig nem játszik az egyelőre a rájátszást jelentő helyektől eléggé elmaradó Rangersben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!