Contador csapatával is ott lehet egy magyar bringás a Giro d'Italián

2021. február 11. – 16:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei Giro d'Italián már két magyar bringás is tekerhet, a tavaly debütáló Valter Attila mellett a húszéves Fetter Erik is indulhat a májusi háromhetes körversenyen, mert csapata, az EOLO-Kometa szabadkártyát kapott a rendezőktől.

Az EOLO-Kometa csapatának útját a közelmúlt két klasszisa, a kétszeres Tour de France-győztes Alberto Contador és a kétszeres Giro-győztes Ivan Basso vezeti. Korábban utánpótlás-nevelő egyesületként határozták meg magukat, de az elmúlt években már érezhető volt, hogy ennél többet akarnak. Az áttörést az jelentette, hogy erre az évre megszerezték a klubnak a ProTeam státuszt. Ez papíron a profi bringázás második vonala, de az ilyen szintű klubokat már meghívhatják a top versenyekre is. A Giro szervezői természetesen az olasz klubokat favorizálják, így a Kometa reménykedhetett egy szabadkártyában azok után, hogy tapasztalt bringásokkal erősítette meg keretét. A klub igazgatója, Fran Contador szerint viszont azért nem volt teljesen egyértelmű, hogy ott lesznek a Girón, hiába olaszok a főszponzoraik.

Fetter Erik
Fotó: Atila Madrona

„Mi abszolút úgy készültünk, hogy ott leszünk Girón. Már a decemberi első edzőtáborban láttam, hogy az a fő cél, a csapat elég optimista volt, végül ez be is jött. A Giro az én versenynaptáramban is szerepet kapott, és a vezetőség jelezte is nekem, hogy szeretnének engem ott indítani. Már csak rajtam a sor, hogy bizonyítsam, tényleg ott a helyem” – mondta a Telexnek Fetter Erik.

„Minden verseny fontos, de nyilvánvalóan most a Giro d’Italia az év kiemelt versenye, ahol nagyszerű munkát szeretnénk végezni. Szeretnénk nyomot hagyni ezen a háromhetes megmérettetésen, hogy mostani szereplésünk megalapozza a jövőbeni versenyeinket. Nagyon jó csapatunk van” – nyilatkozta Ivan Basso.

Hosszú szünet után 2020-ban Valter Attila lett az első olyan magyar kerékpáros, aki háromhetesen versenyezhetett, az időközben a francia FDJ csapatába szerződő bringás végig is ment a Giro d'Italián, és az idei versenyprogramja alapján is teker majd az olasz körön. Az ő teljesítménye is inspirálta Fettert.

„Hihetetlenül motiváló volt. Atival mindig is kicsit irreális célokat szoktunk kitűzni és viccelődni rajtuk. De ahogy múlik az idő, ezek a célok egyre inkább tűnnek elérhetőnek. Ez is pontosan egy ilyen volt. Pár éve ezt még csak egymásnak mertük mondani egy pici humorral, hogy »nyugi, pár év és Giro«. Hihetetlen, hogy ő már teljesített egyet, én meg szinte a kapujában állok. Ha tényleg összejönne a Giro, iszonyú boldog lennék. Igazolás lenne számomra, hogy semmi se lehetetlen.” – mondta az EOLO-Kometa bringása.

A csapat több szálon is kapcsolódik Magyarországhoz, a klubban már két szezont versenyzett Dina Márton, tavaly pedig Fetter csatlakozott hozzá. Contador és Basso pedig szinte hazajárnak Magyarországra, rendszeresen feltűnnek a Tour de Hongrie-n. Ez részben a klub egyik főszponzorának köszönhető, a Kométa nevű húsipari cég vezetője, Giacomo Pendranzini is Magyarországon él.

Fetter Erik tavaly augusztusban mutatta meg igazán, hogy milyen erős, a Tour de l'Ain nevű verseny első szakaszán az ötödik helyen hajrázott, olyan nevek társaságában, mint Primoz Roglic vagy Tom Dumoulin. A szezonja a Tour de l'Ain után gyakorlatilag véget ért, mert egy edzésbalesetben eltörte a kulcscsontját. Azt mondta, november 2-án kezdte meg a tervezett profi felkészülést, mert jó ütemben épült fel sérüléséből. Most egy spanyolországi edzőtáborba utazik ki, a versenyprogramja a következő hetekben fog körvonalazódni. „Az edzések meg kemények lesznek, az biztos. Szeretnék egy elég brutál edzőtábort is lenyomni a Giro előtt, ha tényleg úgy alakulna” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!