Nem lehet tudni, mennyi pénzt hoz a Puskás Arénába költöző két Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő

2021. február 9. – 13:57

frissítve

Nem lehet tudni, mennyi pénzt hoz a Puskás Arénába költöző két Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő
Puskás Aréna esti kivilágításban – Fotó: Róka László / MTVA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A jövő héten folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája, a legrangosabb európai kupasorozat már az egyenes kieséses szakaszban tart, és a jövő héten, valamint február utolsó hetében is lesz Budapesten egy-egy nyolcaddöntő. A német csapatok ugyanis nem játszhatnak saját stadionjukban az angol ellenfelükkel, mert Németország a koronavírus brit mutánsa miatt nem fogadhat repülőket a szigetországból, és ez alól a sport sem kivétel. Emiatt jött képbe Magyarország. Magyarország ugyan nem zárta le határait az Angliából érkező gépek előtt, de például kedden egy járat érkezett volna Londonból, és azt is törölték. Hétfőn viszont a reptéri adatok szerint két fapados légitársaság járata leszállhatott.

Így február 16-án az RB Leipzig a Liverpoolt, február 24-én a Mönchengladbach a Manchester Cityt fogadja a Puskás Arénában. Mindkét találkozó zárt kapus, a média is korlátozott számban vehet részt rajta, mindkét meccset este kilenctől rendezik. Alapvetően diplomáciai sikerként kellene tekinteni erre a két meccsre, mert az MLSZ-nek jó a megítélése az európai szövetségnél, az UEFA-nál. A Puskás Aréna létesítményvezetője, Mesics Barnabás azonban nem válaszolt arra a kérdésünkre, mennyi nem tervezett pluszbevételt hoz ez a két meccs a Nemzeti Sportközpontoknak (NSK), az országnak. Cikkünk megjelenése után aztán a következő választ kaptuk:

„Az RB Leipzig és a Borussia Mönchengladbach azt követően kereste meg a Magyar Labdarúgó Szövetséget és a Puskás Aréna üzemeltetőit, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a létesítményt a figyelmükbe ajánlotta. Az UEFA ajánlása az eddigi rendezések tapasztalatainak köszönhető: a Puskás Aréna kifogástalan házigazdája volt a Bayern München-Sevilla UEFA Szuperkupának, a Ferencváros Juventus és Barcelona elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésének, számos válogatott összecsapásnak, illetve a Magyar Kupa döntőjének. A pályaválasztó klubok a Puskás Aréna használatáért bérleti díjat fizetnek, és a rendezéssel kapcsolatos valamennyi költség őket terheli.A RB Leipzig-Liverpool és a Borussia Mönchengladbach-Manchester City mérkőzésnek természetesen a magyar hatóságok és az UEFA szigorú biztonsági előírásainak eleget téve, zárt kapuk mögött ad otthont a Puskás Aréna. A csúcsmérkőzések megrendezése így is számos előnnyel jár. Az immár csoportkörön túlmutató BL-meccsek további referenciák, melyek üzletileg is hasznosak újabb rangos nemzetközi kupamérkőzések rendezéséhez. Emellett a Puskás Arénáról, Budapestről és Magyarországról készülő felvételek a televízión, újságokon keresztül világszerte százmilliókhoz fognak eljutni, erősítve azok presztízsét, hírnevét”

– írta a Puskás Aréna kommunikációja. Pontos összegről ebben sem esik szó.

A lipcseiek a megközelíthetőség és a szállodai kapacitás miatt döntöttek így

A Puskás Aréna építése 190 milliárd forintba került, az üzemeltetésére tavaly februárban 1,9 milliárd forintot különített el a kormány adófizetői pénzből. Az üzemeltetést a már fentebb említett NSK végzi. (Ehhez képest semmiség, hogy a Ferencvárosnak 3 milliárdot adtak fenntartásra az év végén, holott a stadionját nem is a klub üzemelteti.) A Miniszterelnökségen határozott cél minél több rangos sportesemény megszerzése, és a presztízs mellett azt kívánják a gazdasági érdekek is, hogy lehessen faragni az 1,9 milliárdos kiadási oldalon. Pláne, hogy az önkormányzati választási kampányban előkerült a stadionépítés, 2022-ben is várhatóan lesz szó róla.

A szeptemberi Szuperkupa-döntőért, amikor a Bayern München és a Sevilla csapott össze egymással Budapesten – eredetileg Portugália lett volna a helyszín, onnan helyezték át hozzánk –, 211 millió forintot fizetett az UEFA. Ebben már valószínűleg benne volt akkor a biztosítás, a mentők tétele is. A Ferencváros két BL-meccsét is bevitte a stadionba, de ez nekik inkább ráfizetés volt, mert az olasz Juventus ellen még korlátozott számban lehettek nézők, míg a Barcelona már üres lelátók előtt verte a magyar bajnokot. A Honvéd tavaly májusban 7 millió forintot fizetett azért, hogy az MTK ellen ott játszhassa a Magyar Kupa elődöntőjét. Az MLSZ a kupadöntőért 9,2 milliót fizetett az NSK-nak.

A Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában játszott Ferencváros–FC Barcelona mérkőzés a Puskás Arénában 2020. december 2-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI
A Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában játszott Ferencváros–FC Barcelona mérkőzés a Puskás Arénában 2020. december 2-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A mostani esetben a Lipcsének kézenfekvő lett volna Salzburgba menni, ha már úgyis a testvérklubjuk, de Budapestet választották. Megkeresésünkre annyit válaszolt a klub, hogy összeget nem szoktak megnevezni, ezúttal sem teszik. A város megközelíthetősége, a szállodai kapacitás, valamint a korábbi meccseken szerzett tapasztalat győzte meg őket. A lipcseiek bejelentése vasárnap volt, az NSK oldalán az utolsó hír tavaly novemberi, nem büszkélkedtek el a sikerükkel. Igaz, arról is Fürjes Balázs kormánybiztos beszél(hetet)t, hogy a stadionnak egy francia díjat ítéltek oda decemberben.

A másik budapesti BL-meccsen pályára lépő Mönchengladbach a dán Midtjylland stadionját is kiszemelte, de végül a magyar stadion mellett döntött, erről hétfő este számoltak be hivatalosan. Ez a két tény csak erősíti, hogy sikernek mondható, hogy a két csapat Budapestet választotta, de ettől még joggal merül fel a kérdés, hogy amit Németország vagy Spanyolország megtilt, azért miért jelentkezik két kézzel Magyarország. Pláne hogy a szociáldemokrata német politikus, Lars Klingbeil például már törölné a nemzetközi meccseket. Itthon viszont a sport tíz éve stratégiai ágazat, az úszók ISL-sorozatára is áldozott 837 millió forintot a kormány a járványhelyzet kellős közepén, amin a magyarok közül a világcsúcstartó Milák Kristóf a betegsége után el sem indult.

Arra a kérdésre, hogy ha már zárt kapusak lesznek a meccsek, miért ekkora stadionokba viszik, mint a Puskás Aréna, egyszerű a válasz. A szezon elején az UEFA hitelesíti valamennyi stadiont, összeírják, hogy a VAR-technológiára alkalmas-e, milyen a világítás, milyen minőségű a LED, hol vannak a kameraállások, mekkorák a reklámfelületek, és még sok hasonló részletet. A Puskás mellett a Ferencváros stadionja, a Groupama Aréna jöhetett volna még szóba, de a patinásabb stadion mellett döntöttek a németek.

A jelenlegi állás szerint a Bajnokok Ligája-meccseken túl a nyári Európa-bajnokságon három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt rendeznek Budapesten. Az Európa-bajnoki címvédő Portugáliát és a világbajnok Franciaországot itt fogadja a magyar válogatott, az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt francia–portugál csoportmeccset is itt bonyolítják le. Az UEFA március elején dönt arról, hogy nézők előtt rendezhetik-e a találkozókat, vagy sem, ez a járványhelyzettől függ majd. Mivel 12 helyszín van, minden ország fertőzöttségi szintje más és más, az is előfordulhat, hogy például Bakuban lesznek nézők, míg Bilbaóban vagy Rómában nem.

Cikkünket a Puskás Aréna kommunikációs osztályának válaszával frissítettük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!