Bocsánatot kért a nőkön gúnyolódó olimpiai főszervező

2021. február 04. – 06:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bocsánatot kért Mori Josiro, a tokiói nyári olimpia szervezőbizottságának elnöke a nőkre tett megjegyzése miatt, de kijelentette: nem szándékozik távozni posztjáról – írta az MTI.

Mori csütörtökön közölte, nem állt szándékában megsérteni a nőket, amikor azt mondta: bosszantja őt, ha az értekezleteken a női tagok túl sokat beszélnek, és emiatt a megbeszélések elhúzódhatnak, így korlátozni kellene a hozzászólásaik idejét.

A közösségi médiában a „Mori, kérem mondjon le” akcióhoz egyre többen csatlakoznak, a 83 éves sportdiplomata – aki korábban volt miniszterelnök is – pedig ekkor jelezte, ő továbbra is vállalja a felelősséget az olimpia megszervezéséért és levezényléséért, azonban ha tovább erősödnek a lemondását követelő hangok, akkor nem marad más választása, mint a távozás.

Japánban jelenleg nincs kedvező hangulat az olimpia megrendezésére, a koronavírus-járvány és a megnövekedett kiadások miatt a lakosság 80 százaléka törölné vagy tovább halasztaná az ötkarikás játékokat. Mori kedden azt mondta, „teljességgel lehetetlen” az újabb halasztás, és a járványhelyzet alapján legkésőbb márciusban eldöntik, hogy lehetnek-e külföldi nézők a versenyeken.

Az olimpiára eredetileg tavaly július 24. és augusztus 9. között került volna sor, a paralimpia pedig augusztus 25-én rajtolt volna, de a járvány miatt márciusban mindkettőt elhalasztották. Az olimpiát a jelenlegi tervek szerint idén július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpia pedig augusztus 24. és szeptember 5. között lesz.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom