Habib Nurmagomedov öccse is debütált a UFC-ben, szépen elaltatta ellenfelét

2021. január 21. – 00:01

frissítve

Habib Nurmagomedov öccse is debütált a UFC-ben, szépen elaltatta ellenfelét
A győztes Umar Numagomedov a dagesztáni bunyósok elmaradhatatlan kucsmájában Fotó: Chris Unger / Zuffa LLC via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a sportvilág még mindig 2021 első UFC-gálájának elképesztő főmeccséről beszél, a világ vezető MMA-szervezete magyar idő szerint szerda este újabb gálát rendezett Abu-Dzabiban, melyen debütált a tavaly ősszel visszavonult dagesztáni extraklasszis Habib Nurmagomedov öccse is.

A 24 éves harmatsúlyú (61 kilós) Umar eredetileg tavaly tavasszal, bátyjával egy gálán debütált volna, azonban a koronavírus miatt bevezetett korlátozások miatt mindketten Oroszországban rekedtek. A UFC-be nem családi protekció révén, hanem 11-0-s mérlegének köszönhetően leszerződtetett Umar bemutatkozása különböző okok miatt végül csak 2021-re jött össze, de a fiatalabbik Nurmagomedovnak a legfontosabb összejött: egy szép győzelem a szintén debütáns 31 éves kazah Szergej Morozov ellen, aki a legnagyobb orosz MMA-promóciós szervezet, az M-1 Global haramatsúlyú övének megszerzése után igazolt át a UFC-hez.

Az első menet kiegyenlített küzdelmet hozott, a másodikban azonban Umar Nurmagomedov rögtön a kezdő gongszót követően meglepte ellenfelét egy első lábról kipattanó fejrúgással.

A nem túl erős, de érzetre egy csontos kézzel visszakézből eleresztett kellemetlen pofonhoz hasonlítható rúgástól Morozov láthatóan megszédült, Umar azonnal az oktagon (ez a „ketrec” tisztességes neve) falához szorította, és elkezdte sorozni őt. A kazahnak az állra bekapott ütések ellenére is sikerült kihámoznia magát a dagesztáni fogásából, de Umar ekkor mögé került, és a stabil fogásból türelmesen fel tudott építeni egy hátsó fojtást. Bár Morozov érezte az ütőerein a szorítást, feladás helyett inkább le akarta hámozni ellenfele kezeit. Azonban a fojtás igen trükkös technika, ami – mivel valójában nem a légutakat zárja el, hanem az agyba vezető ütőereket – néhány másodperc alatt is ájulást tud okozni, és ez nem történt másként Morozov esetében sem.

Umar egyik edzője bátyja, Habib Nurmagomedov volt, aki tavaly október végén, a Justin Gaethje elleni tanári győzelme után váratlanul bejelentette, hogy visszavonul. A könnyűsúly veretlen bajnoka hiába hozott fel egy emberileg nehezen megkérdőjelezhető indokot – ígéretet tett anyjának, hogy koronavírusban meghalt apja nélkül nem folytatja tovább –, a UFC nem tudott beletörődni legnagyobb sztárjának elvesztésébe. A szervezet nem titkoltan azért is szervezte Abu-Dzabiba Umar meccsét (akit ezek szerint nem tiltott el a versenyzéstől a gyászoló anya), hogy a hiperagresszív tárgyalóként ismert Dana White UFC-főnök a helyszínen vehesse rá bátyját a visszatérésre. Néhány nap múlva ugyanis négy elit könnyűsúlyú is oktagonba lép, és a UFC nem titkolt célja, hogy ha Conor McGregor megveri Dustin Poiriert, akkor valahogy kiprovokáljon egy visszavágót a két klasszis között. Nem is olyan apró bökkenő, hogy az igen erkölcsös és a családi lojalitást minden más szempont fölé helyező Habib nem valószínű, hogy megszegi anyjának tett ígértét, ráadásul többször is kijelentette, hogy az írrel való rivalizálását lezártnak tekinti, miután 2018 októberében irtózatos verést mért McGregorra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!