Fellebbez több mint négyéves börtönbüntetése ellen a német doppingdoktor

2021. január 18. – 16:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fellebbezést nyújt be több mint négy évre szóló börtönbüntetése ellen Mark Schmidt erfurti orvos, akit pénteken ítéltek el, miután tavaly szeptemberben maga is beismerte, hogy részese volt annak a botránynak, melyben nyolc ország 21 sportolóját gyanúsították vérdoppingolással – írja az MTI.

Schmidt ügyvédje, Juri Goldstein hétfőn elmondta, beadványt fogalmaznak meg, amelyben kérik az illetékes testületet, hogy állapítsa meg, eljárási hibák történtek az első fokon eljáró müncheni bíróságon. A doktor négy év 10 hónapra szóló börtönbüntetést kapott pénteken, valamint három évre eltiltották a praktizálástól. Az orvos legfőbb segítőjét bűnrészesként 2 év 4 hónap börtönre, egy nővért pedig 1 év 4 hónap börtönre kötelezett a bíróság.

Mark Schmidt szeptember végén tett beismerő vallomást, a bíróság közlése szerint pedig abban találták bűnösnek, hogy 2011 és 2019 között sportolóknak segített doppingolni. Az érintettek között volt többek közt Stefan Denifl osztrák kerékpáros olimpikon is, akit múlt héten ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre rendszeresen elkövetett csalásért. Schmidt korábban tagadta, hogy pénzről lett volna szó, csak a költségeket kellett megtéríteniük a sportolóknak, és hangsúlyozta, a versenyzők egészségét soha nem tette kockára.

Az ügyben a nyomozás még 2019 januárjában indult az ARD televíziós társaság dokumentumfilmje, valamint Johannes Dürr osztrák sífutó nyilatkozatai alapján. Ezután február 27-én két razziát is tartottak, az egyiket az ausztriai Seefeldben, az akkor ott zajló északisí-világbajnokságon. Az ezzel egy időben zajló másik, erfurti rajtaütés során tartóztatták le Mark Schmidtet. Németországban ez volt az első komoly ügy azóta, hogy 2015-ben a dopping bűncselekménnyé vált Németországban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!