Beismerő vallomást tett a német orvos, aki 21 sportolót segített vérdoppinggal

2020. szeptember 29. – 13:15

frissítve

Beismerő vallomást tett a német orvos, aki 21 sportolót segített vérdoppinggal

Másolás

Vágólapra másolva

Beismerő vallomást tett kedden Mark Schmidt orvos abban a perben, amelyben nyolc ország 21 sportolóját gyanúsítják vérdoppingolással. A német orvos elsősorban kerékpárosokkal és téli sportotokban érdekelt versenyzőkkel állt kapcsolatban.

Scmidt ügyvédjein keresztül beismerte, hogy 2012 óta foglalkozott vérdoppinggal, tagadta viszont, hogy a pénz miatt végezte volna, a sportolóknak csak a költségeket kellett megtéríteniük. „Ezzel a tevékenységemmel semmilyen nyereségre nem tettem szert, és mindig is fontos volt számomra, hogy egészségi szempontból ne okozzunk károsodást a sportolóknak” – olvasható a beismerő vallomásban. A müncheni ügyészség 150 bűncselekménnyel vádolta meg az orvost, aki ezek többségét elismerte, egy tucatnyi esetben viszont tagadott.

A per korábbi részében Schmidt bűntársai (egy nővér és egy mentős) is vallomást tettek. Mindketten megerősítették, hogy az orvos kérésére vért kellett venniük bizonyos sportolóktól, majd azt el kellett szállítaniuk neki. Az orvos apja is vádlott a perben, beismerte, hogy tudott fia tevékenységéről.

A nyomozás még 2019 elején indult az ARD tévétársaság dokumentumfilmje, valamint Johannes Dürr osztrák sífutó nyilatkozatai alapján. Februárban két razziát is tartottak az ügyben, az egyiket az ausztriai Seefeldben, az akkor ott zajló északisí-világbajnokságon, azzal párhuzamosan tartóztatták le Schmidtet Erfurtban. Az elmúlt évek legnagyobb németországi doppingperében még 26 tárgyalási napot terveznek, karácsony környékén várható ítélet.

(Borítókép: REUTERS/Peter Kneffel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!