Az orosz sportolók a Katyusát szeretnék énekelni a himnusz helyett az olimpián

2021. január 16. – 08:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz sportolók a következő két olimpián Oroszország büntetése miatt nem kaphatják meg nemzeti himnuszukat. Egy javaslat szerint a katonadalként ismertté váló Katyusát akarják helyette hallgatni.

Oroszországot sorozatos doppingmanipulációk miatt zárták ki nemzetközi sporteseményekről két évre (2021, 2022), de csak az ország kapott büntetést, a sportolók nem. Ők semlegesként részt vehetnek az olimpián is, de nem használhatják az orosz zászlót, és a himnuszukat sem játszhatják le. A phjongcsangi téli olimpián is ugyanilyen büntetés volt érvényben, de az aranyat nyerő hokisok meghekkelték a rendszert, a jégen elénekelték a himnuszukat.

Az olimpiákon az ország nélküli sportolóknak a hivatalos olimpiai himnuszt játsszák le, de ebben most változás várható. Az oroszok a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal egyeztetve arra számítanak, hogy a himnusz helyett valami más Oroszországra utal dalt kaphatnak majd meg.

Az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói bizottsága most a világszerte ismert dalt, a második világháború katonadalát, a Katyusát javasolta himnuszpótlékként.

„Ez egy hazafias dal, amit nem csak az oroszok ismernek, hanem a nemzetközi közösség is, és a gyerekek is imádják” – érvelt a Katyusa mellett a vívó olimpiai bajnok Szofija Velikaja.

(via Insidethegames)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!