Kölcsönben folytatná a Liverpool ellen nyolc védést is bemutató magyar kapus

2021. január 10. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken debütált az Aston Villa felnőttcsapatában a 19 éves magyar kapus, Onódi Ákos. A Liverpool elleni FA-kupa meccset ugyan 4-1-re elvesztették, de Onódi több nagy védését is bemutatott, és csapata egyik legjobbja volt. A statisztikákkal foglalkozó OptaJoe Twitter-fiók kiemelte, hogy a nyolc védése 2018 márciusa óta a legtöbb, amit egy Premier League-klub kapusa bemutatott az FA-kupában.

Onódi az M1-nek azt mondta: korai még arról beszélni, hogy mikor mutatkozhat be a Premier League-ben, addig ugyanis még sok munka vár rá. A győri nevelésű kapus 2018 nyarán igazolt az Aston Villához, ahol akkor az U18-as kerethez tartozott, fél évvel ezelőtt került az U23-as csapathoz.

Elmondta, hogy már korábban is volt olyan helyzet a pályafutása során, amikor váratlan szituációban kellett bizonyítania, és úgy érzi, éppen akkor ment neki a legjobban a játék. „A hirtelen stresszhelyzet, az adrenalin jót tesz a teljesítményemnek” – mondta.

Bár kevés idő állt a rendelkezésükre, próbáltak a lehető legalaposabban felkészülni az ellenfélből, ami szerinte ez sikerült is. Szerinte ezt az is bizonyítja, hogy a meccs után dicsérő szavakat kaptak a Liverpool vezetőedzőjétől, Jürgen Klopptól, a középpályás Georginio Wijnaldum pedig neki személyesen is mondta, hogy meglepődtek, mennyire szervezetten játszottak, és hogy milyen nehéz volt a védelmükön átvinni a labdát.

Nyár óta minden nap a felnőtt csapattal edz, de úgy véli, még korai lenne a bajnoki bemutatkozása az első csapatban. „Nagyon sok munka és tapasztalat kell még ahhoz, hogy esetleg a későbbiekben debütálhassak a Premier League-ben és ott is meg tudjam állni a helyemet” – mondta Onódi.

A Nemzeti Sportnak arról beszélt, hogy csak egy nappal korábban tudta meg, hogy védeni fog. „Hétpecsétes titokként kezelték az akadémián, hogy nem az első keret lép pályára az FA-kupa-mérkőzésen. Ezt az információt magamban kellett tartanom, pedig rengeteg emberrel, de legfőképpen a családommal megosztottam volna, hogy bemutatkozhatok a felnőttek között.” Tom Heaton kapustársától külön tanácsot is kapott, hogy mire számítson az angol bajnok ellen.

„Testközelből tapasztalhattam, hogy az ellenfél labdarúgói olyan elképesztő szinten futballoznak, amilyennel korábban nem találkoztam” – mondta. A védései közül a látványos duplavédését emelte ki, amikor előbb Mohamed Szalah labdáját ütötte ki a bal alsó sarok elől, majd Sadio Mané ismétlésébe is belevetődött.

A lefújás után Szalah dicséretére különösen jól esett neki. „Szerencsés vagyok, hogy az ő és Alisson Becker mezét is megkaptam” – mondta Onódi, aki abban bízik, hogy télen kölcsönadják egy alsóbb osztályú klubnak, ahol nagyobb fizikai megterhelésnek teszik ki, hogy aztán minél több tapasztalattal térjen vissza az Aston Villához. (MTI)