A Barcelona sztárja szakít a Huawei-jel az ujgurok megfigyelése miatt

2020. december 10. – 21:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Barcelona világbajnok francia futballistája, Antoine Griezmann csütörtökön bejelentette, hogy megszakítja szponzori szerződését a kínai Huawei vállalattal, mert a telekommunikációs cég szerepet vállalt a Kínában élő ujgur muszlimok megfigyelésében, írja az AFP.

Griezmann az Instagram-posztjában azt írja: „Miután erős a gyanú, hogy a Huawei egy arcfelismerő szoftver használatával hozzájárult az ”ujgur riasztás„ nevű funkció kifejlesztéséhez, azonnal befejezem a társasággal fennálló partnerségemet.”

Az IPVM oldal számolt be arról, hogy egy dokumentum szerint a Huawei részt vett egy olyan arcfelismerő szoftver tesztelésében, amely felismeri az ujgur kisebbség tagjait, és adott esetben riasztást is küldhet róluk a rendőrségnek. Kína északnyugati részén, Hszincsiang tartományban mintegy tízmillió muszlim vallású ujgur él a kormány elnyomása alatt. 2017 óta legalább 1 millió uigurt helyeztek átnevelő- és fogolytáborokba. Bár Kína tagadja az ilyen táborok létezését, ugyanakkor műholdfelvételek megerősítették, hogy valóban léteznek.

Emberi jogi szervezetek többször számoltak be arról, hogy a kínai vezetés rendőri megfigyelés alá vonta az autonóm ujgur régiót. Ezeket a vádakat a pekingi kormány visszautasítja, azt állítja, hogy csak a szélsőségesek elleni fellépés miatt van szükség a szigorú megfigyelésekre.

A Barcelona támadója 2017 óta volt a Huawei egyik márkanagykövete, szerepelt a cég franciaországi reklámkampányaiban. Korábban Mesut Özil, az Arsenal világbajnok német futballistája is felhívta a figyelmet az ujgur kisebbség helyzetére, mire Kínában valóságos kampány indult ellene. A kínai szurkolók a mezét égették, a FIFA videójáték helyi változatából pedig egyszerűen törölték.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Huawei az alábbi választ küldte el szerkesztőségünkhöz:

„A Huawei Fogyasztói Üzletága sajnálatát fejezi ki, hogy Antoine Griezmann egyoldalúan megszüntette több éves együttműködésünket. Tiszteletben tartjuk Antoine döntését, és mi is nagyon komolyan vesszük a helyzetet. Fontos leszögezni: nem fejlesztünk algoritmusokat, arcfelismerő alkalmazásokat vagy megoldásokat semmilyen etnikai csoport megfigyelésére. A Huawei nemzetközi szabványokon alapuló, általános célú technológiákat fejleszt a mesterséges intelligencia területén. A Huawei nem vesz részt az általános célú technológia felhasználásának semmilyen alkalmazási területében sem.

Termékeink és megoldásaink megfelelnek a vonatkozó ipari szabványoknak és jogi követelményeknek. A Huawei teljes mértékben és szigorúan betartja az Egyesült Nemzetek üzleti és emberi jogi irányelveit, és betartja a 170 ország törvényeit.”

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!