A Huawei technológiáját is használták az ujgur kisebbség megfigyeléséhez

2020. december 9. – 16:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Huawei is részt vett annak az arcfelismerő-rendszernek a kifejlesztésében, amivel a kínai kormány az ország nyugati tartományában élő ujgur kisebbséget figyelhette meg. Az erről szóló, bizalmasként megjelölt dokumentumok a Huawei európai honlapján voltak elérhetők, írja az IPVM.

A jelentés összefoglalta, hogy a Huawei tesztelte a Megvii nevű kínai gyártó arcfelismerő algoritmusát, hogy az használható-e a hardvereiken. Ennek során a Huawei a saját felhőplatformját, hálózati infrastruktúráját kombinálta a Megvii dinamikus arcfelismerő szoftverével. A dokumentum felsorolja az arcfelismerő rendszer alapvető funkcióit, köztük az úgynevezett „ujgur riasztást” is, mellette pedig az szerepel, hogy megfelelt annak a kritériumnak, hogy arc alapján felismerje a különböző etnikumokat. A Megvii minősített partnerként szerepel a Huawei oldalán, és a cég szerint az arcfelismerő szoftverüket a bűncselekmények megelőzésére és a harmonikus társadalmi légkör megteremtésére használják.

Kína északnyugati részén, Hszincsiang tartományban mintegy tízmillió muszlim vallású ujgur él a kínai kormány elnyomása alatt. 2017 óta legalább 1 millió uigurok helyeztek átnevelő- és fogolytáborokba, ahol indoktrinációs programoknak vetették őket alá. Kína tagadja a táborok létezését, ugyanakkor műholdfelvételek megerősítették, hogy valóban létesültek ilyen helyek.

Emberi jogi szervezetek már többször számoltak be arról, hogy a kínai vezetés rendőri megfigyelés alá vonta az autonóm ujgur régiót. Ezeket a vádakat a pekingi kormány visszautasítja, azt állítja, hogy csak a szélsőségesek elleni fellépés miatt van szükség a szigorú megfigyelésekre. (via 24.hu)

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Huawei az alábbi választ küldte el szerkesztőségünkhöz:

„Az IPVM jelentésében egy tesztről van szó, amelyet a valóságban soha nem alkalmaztak. Az ilyen típusú tesztelésekhez a Huawei kizárólag általános célú termékeket szállít, nem kínál egyedi igényekre szabott algoritmusokat vagy alkalmazásokat. A Huawei minden országban és régióban helyi törvényeknek és rendelkezéseknek megfelelően működik, illetve csak olyan IKT-termékeket és megoldásokat kínál, melyek megfelelnek az elismert iparági szabványoknak.”

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!