Grosjean: Láttam, ahogy közelít a halál

2020. december 01. – 15:00

frissítve

Grosjean: Láttam, ahogy közelít a halál
Romain Grosjean kigyulladt autója a 2020-as Bahreini Nagydíjon – Fotó: Bryn Lennon / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Először beszélt Romain Grosjean arról, hogy mit élt át vasárnap a Forma–1-es Bajreini Nagydíjon a kigyulladt versenyautóban. A kézfején másodfokú égési sérüléseket szenvedő, szerdáig biztosan kórházban maradó 34 éves pilóta a TF1-nek és az LCI-nek nyilatkozott, amiben elmondta, hogy, ahogy átfúródott az autója a szalagkorláton, minden narancssárgává vált körülötte a lángok miatt.

„Niki Lauda balesete jutott az eszembe. Nem akartam úgy járni, mint ő, ki kellett jutnom onnan gyerekeim miatt”

– mondta a francia Niki Lauda 1976-os, a Német Nagydíjon történt balesetére utalva, amiben az osztrák pilóta súlyos égési sérüléseket szenvedett, elvesztette mindkét szemhéját, károsodott a tüdeje, de életben maradt.

„Életemben nem láttam hasonló balesetet, Hollywoodban sincs ilyen. 28 másodpercet töltöttem a lángok között, de belülről jóval többnek tűnt, ahogy háromszor is neki kellett veselkedjek, hogy kijussak a roncsból. Örülök, hogy élek” – folytatta.

Grosjean azt is elmondta, hogy először a biztonsági övét oldotta ki, utána pedig nem is kellett bajlódnia a kormánykerékkel, az ugyanis már a baleset közben leszakadt és messzire repült. A pilóta a menekülés közben az egyik cipőjét is elhagyta, de inkább az égéséi sérüléseivel és a bokafájdalmával volt elfoglalva, amiről először azt hitte, hogy törés, de később kiderült, hogy csak rándulás.

„Inkább a rokonaimra gondolva aggódtam, elsősorban a gyerekeim, de apám és anyám miatt is. Nem magamat féltettem. Láttam, ahogy közelít a halál, és tudtam, hogy nincs más lehetőségem, ki kell szabaduljak onnan.”

Grosjeant a hétvégi Szahíri Nagydíjon Pietro Fittipaldi helyettesíti majd a Haasnál, de elképzelhető, hogy Ab-Dzabiban az idényzárón már újra autóba ülhet majd.

Hogy milyen tényezők játszotta közre Grosjean baleseténél, és mik mentették meg az életét, arról itt írtunk bővebben.