Grosjean: Láttam, ahogy közelít a halál

2020. december 1. – 15:00

frissítve

Grosjean: Láttam, ahogy közelít a halál
Romain Grosjean kigyulladt autója a 2020-as Bahreini Nagydíjon – Fotó: Bryn Lennon / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Először beszélt Romain Grosjean arról, hogy mit élt át vasárnap a Forma–1-es Bajreini Nagydíjon a kigyulladt versenyautóban. A kézfején másodfokú égési sérüléseket szenvedő, szerdáig biztosan kórházban maradó 34 éves pilóta a TF1-nek és az LCI-nek nyilatkozott, amiben elmondta, hogy, ahogy átfúródott az autója a szalagkorláton, minden narancssárgává vált körülötte a lángok miatt.

„Niki Lauda balesete jutott az eszembe. Nem akartam úgy járni, mint ő, ki kellett jutnom onnan gyerekeim miatt”

– mondta a francia Niki Lauda 1976-os, a Német Nagydíjon történt balesetére utalva, amiben az osztrák pilóta súlyos égési sérüléseket szenvedett, elvesztette mindkét szemhéját, károsodott a tüdeje, de életben maradt.

„Életemben nem láttam hasonló balesetet, Hollywoodban sincs ilyen. 28 másodpercet töltöttem a lángok között, de belülről jóval többnek tűnt, ahogy háromszor is neki kellett veselkedjek, hogy kijussak a roncsból. Örülök, hogy élek” – folytatta.

Grosjean azt is elmondta, hogy először a biztonsági övét oldotta ki, utána pedig nem is kellett bajlódnia a kormánykerékkel, az ugyanis már a baleset közben leszakadt és messzire repült. A pilóta a menekülés közben az egyik cipőjét is elhagyta, de inkább az égéséi sérüléseivel és a bokafájdalmával volt elfoglalva, amiről először azt hitte, hogy törés, de később kiderült, hogy csak rándulás.

„Inkább a rokonaimra gondolva aggódtam, elsősorban a gyerekeim, de apám és anyám miatt is. Nem magamat féltettem. Láttam, ahogy közelít a halál, és tudtam, hogy nincs más lehetőségem, ki kell szabaduljak onnan.”

Grosjeant a hétvégi Szahíri Nagydíjon Pietro Fittipaldi helyettesíti majd a Haasnál, de elképzelhető, hogy Ab-Dzabiban az idényzárón már újra autóba ülhet majd.

Hogy milyen tényezők játszotta közre Grosjean baleseténél, és mik mentették meg az életét, arról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!