Marco Rossi: Nincs még egy olyan csatárunk, mint Szalai Ádám

2020. november 11. – 23:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Marco Rossi szövetségi kapitány távollétében különleges szerepe lesz Szalai Ádámnak, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányának csütörtökön az Izland elleni Európa-bajnoki-pótselejtezőn, írja az MTI.

Rossinak egy nappal a mérkőzés előtt lett pozitív a koronavírustesztje, így nem ülhet a kispadon csütörtök este, és ahogyan a szerda esti online sajtótájékoztatón elmondta, a szakmai stáb megfogyatkozásával egyfajta lélektani szerepet is be kell töltenie a Mainz csatárának, Szalai Ádámnak. Rossi szerint igaz, hogy klubedzője nem játszatja a 32 éves támadót, de így is jó fizikai állapotban van.

„Szalai Ádám túl fontos ahhoz, hogy ne játsszon. Magyarországon jelenleg nincs másik olyan első ék, akit bármikor a pályára lehetne küldeni nemzetközi szinten, Szalai kiválóan tudja megtartani a hosszú labdákat. Ha visszanézzük a bolgárok elleni összecsapást, ott is nagy szerepe volt az első két gólunkban”

– mondta Rossi, akit nem érdekelnek a bírálatok, hiszen ő jól tudja, mennyi mindent kell mérlegelni azzal kapcsolatban, hogy kit küld a pályára, és ezek között a mentális képesség az első.

Az olasz edző rendkívül mérges volt magára és a világra, amiért pont a találkozót megelőző napon fertőződött meg. Elmondta, hogy korábban még viccelődött is vele – noha ez nem helyes, hiszen egy rendkívül alattomos fertőzésről van szó -, hogy bármikor elkapná a fertőzést, ha biztosan tudná, hogy csapata legyőzi Izlandot. „Ugyanakkor megnyugtató a tudat, hogy mindenki, akit a pályára küldök, igazi harcos, akik egyetlen centit sem fognak veszni hagyni” – mondta Rossi.

Szalai Ádám és Nikola Milenkovic a Szerbia – Magyarország mérkőzésen Belgrádban 2020. október 11-én – Fotó: Andrej Cukic/EPA/MTI
Szalai Ádám és Nikola Milenkovic a Szerbia – Magyarország mérkőzésen Belgrádban 2020. október 11-én – Fotó: Andrej Cukic/EPA/MTI

A várható kezdőcsapatról azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy Szoboszlai Dominik és az őt Bulgáriában helyettesítő Kalmár Zsolt akár egyszerre is a pályán legyen, míg több poszton is az izlandiak erősséghez mérten mérlegelve dönt majd, ki kezdjen. Szerinte az izlandiak papíron valamivel előrébb tartanak a rangsorban, nagyon sok tényezőn múlik egy ilyen mérkőzés végkimenetele, és amennyiben a játékosok maximálisan betartják a taktikai utasításokat, és fizikailag, valamint fejben is ott tudnak lennie a pályán, akkor jó esélye van az Eb-re való kijutásra.

A játékosok közül Nagy Ádám beszélt a mérkőzésről, a Bristol futballistája már a 2016-os Európa-bajnokságon is ott volt, amikor a két válogatott 1-1-es döntetlent játszott egymással. „Ez az izlandi csapat nem igazán változott, nem volt náluk olyan vérfrissítés, mint amit itt nálunk visz véghez a szakmai stáb. Persze ez nem negatívum, hiszen eljutottak egy olyan szintre, hogy már senkinek sem kell őket bemutatni. A Nemzetek Ligájában az A divízióban játszanak, a csütörtöki meccs egy igazi döntőhöz méltó találkozó lesz” – mondta Nagy.

A középpályás megjegyezte, mindannyian érzik a találkozó súlyát, ráadásul a jelenlegi vírushelyzetben is sok olyan ember van, akiknek egy picit fel tudnák dobni a napját egy sikerrel. Szerinte a 2016-oshoz képest a mostani csapat erősödött, hiszen azóta a biztosabb védekezésből kiindulva próbálják a saját koncepciójukat ráerőltetni az ellenfélre, amibe ugyan néha hiba csúszik, de összességében folyamatosan törekednek a megvalósítására.

A magyar válogatott csütörtökön 20.45-től a Puskás Arénában találkozik az izlandi csapattal az Európa-bajnoki-pótselejtező döntőjében, a győztes kijut a 2021 nyarára halasztott Eb-re, amelynek egyik helyszíne a Puskás Aréna lesz. Ha a magyar válogatott nyer, akkor az Eb-n a világbajnok francia, az Európa-bajnok portugál és a német válogatottal kerülne egy csoportba. Ez esetben a franciák és portugálok ellen Budapesten játszhatna a magyar csapat.

>>> A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja >>>

Az MTI szerint a magyar válogatott várható kezdőcsapata Izland ellen:
Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Sigér, Nagy, Holender – Szoboszlai – Szalai Á., Sallai