Jön a villanyfényes, utcai pályás Forma-1-es Szaúdi Nagydíj

2020. november 5. – 17:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jövőre először rendeznek Forma-1-es futamot Szaúd-Arábiában. A versenyt az ország második legnagyobb városában, a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában, villanyfényes utcai pályán tartják majd, írja az MTI.

A szervezők és az Forma-1 irányítói csütörtökön jelentették be, hogy a versenysorozat 2021-ben ellátogat a közel-keleti országba, a futamot pedig éjszaka, villanyfényben rendezik. A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media még nem hozta nyilvánosságra a jövő évi versenynaptárt, de sajtóhírek szerint az idei, koronavírus-járvány miatt jelentősen módosított program után 2021-re 23 futamos világbajnoki sorozatot terveznek.

A Szaúdi Nagydíjat várhatóan a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíjjal teszik párba, ami azt jelenti, hogy közvetlenül az egyesült arab emírségekbeli verseny előtt, novemberben kaphat helyet a versenynaptárban, írja a Forma-1 hivatalos oldala.

A Szaúdi Nagydíj prezentációja 2020. november 5-én – Fotó: Amer Hilabi / AFP
A Szaúdi Nagydíj prezentációja 2020. november 5-én – Fotó: Amer Hilabi / AFP

„Szaúd-Arábia egy olyan ország, ami a sport és a szórakoztatás központjává válik, az utóbbi években több nagy eseményt is rendeztek, és nagyon örülünk annak, hogy a Forma-1 a következő szezontól itt versenyez. A régió rendkívül fontos számunkra, mivel a szaúdi lakosság 70 százaléka 30 évnél fiatalabb, és örülünk annak a lehetőségnek, hogy itt új rajongókat érhetünk el” – mondta Chase Carey, a Forma-1 néhány hónapon belül távozó elnök-vezérigazgatója.

Szaúd-Arábia néhány éve elképesztő sebességre kapcsolt a sportdiplomáciában, miután a régióból Katar, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek is lehagyta ezen a téren. Szaúd-Arábia nemrég a futball Spanyol Szuperkupának, bokszvilágbajnoki címmérkőzéseknek és a Dakar-ralinak is otthont adott, a Forma-1-es futam megrendezése pedig az eddigi legnagyobb dobásuk lesz.

Mindezzel elsősorban az a céljuk, hogy javítsák országuk nemzetközi megítélését, valamint eltereljék a figyelmet a kormánykritikus szaúdi újságíró, Dzsamál Hasodgzsi meggyilkásáról, ami világszerte óriási botrányt okozott.

> > > > A Telex legfrissebb híreit itt találja > > > > >

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!