FTC: A Telex tájékozatlan, előítéletes és nem kíváncsi a valóságra

2020. október 27. – 13:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Bajnokok Ligájában szereplő magyar klub ezt arra válaszolta, hogy megkérdeztük, milyen járványügyi előírásokat kell betartaniuk a szerdai, Dinamo Kijev elleni csoportmeccsen. Korábban a Magyar Hang és az egyébként kormánypárti 888.hu is összetűzésbe keveredett a Fradival.

A Telex is megírta, hogy a koronavírus-járvány kellős közepén több mint 15 ezren nézték végig szombaton a Groupama Arénában, ahogy a Ferencváros 2-0-ra legyőzi az ősi rivális Újpestet. A 444 szúrta ki, hogy a tévéközvetítésből és a helyszínen készült fotókból is jól ki lehetett venni, hogy a szurkolók nem igazán vették komolyan a kötelező maszkviselésre vonatkozó szabályokat: a tömött lelátókon sokan egyáltalán nem vették fel a maszkot, a távolságtartásról nem is beszélve. Szintén a 444 írta meg, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, Farkas Örs is kint volt a meccsen, később olyan fotót posztolt magáról, amin maszk nélkül szurkol.

A Magyar Közlönyben csütörtök este jelent meg és másnap már életbe is lépett a kormányrendelet, ami a sportrendezvényeken is kötelezővé tette a maszkviselést. A közel telt házas rangadó egyébként úgy ment le, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján arra szólította fel az embereket, hogy ne vegyenek részt tömegrendezvényeken.

Szerdán a Bajnokok Ligájában a Dinamo Kijevvel játszik a Fradi, azt a meccset is a Groupama Arénában rendezik. Bár az UEFA előírásai miatt nem lesz telt ház, a stadion kapacitásának maximum 30 százalékáig engedhetnek be nézőket, így is 5 ezren lesznek kint a csoportmeccsen, minden jegyet eladtak rá. (A Juventus és a Barcelona elleni meccseket a jóval nagyobb Puskás Arénában játsszák, oda 15 ezren mehetnek majd be.)

A Ferencváros szurkolói a szombati FTC-Újpesten – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A Ferencváros szurkolói a szombati FTC-Újpesten – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Az M4 hétfői műsorában Igaz András, a Groupama Arénát üzemeltető cég és a Ferencvárost képviselő marketingügynökség, a Sport Five Hungary Kft. ügyvezető igazgatója beszélt arról, hogy a klubnak milyen előírásoknak kell megfelelnie a BL-meccsen. Ezen felbátorodva írtam az ügynökségnek, többek között arra voltam kíváncsi, hogy az érvényben lévő magyarországi járványügyi szabályokhoz képest milyen extra előírásoknak kell megfelelniük a BL-ben, a BL-meccseken is kötelező lesz-e maszkviselés, hogyan ellenőrzik annak betartását, és lesznek-e üres székek kihagyva a szurkolók között.

A válasz nem az ügynökségtől, hanem magától az FTC-től érkezett, a levelet is a klub nevében írták alá. A feltett kérdéseimre nem is válaszoltak, viszont leírták, hogy a jövőben sem akarnak együttműködni a Telexszel. Ami abból a szempontból nem meglepő, hogy még az Indexnél rendszeres volt, hogy a klub nem válaszolt írásbeli megkereséseinkre, és egy idő után a meccsekre sem juthattunk be.

„Tisztelt uram, ön már a hvg.hu és az index.hu munkatársaként is fordult hozzánk, akkor is és most is azt tudjuk mondani, hogy az FTC érdekeit súlyosan sértő tartalmak közzététele miatt nem óhajtunk együttműködni önökkel. Ezen a tényen az sem változtat, hogy átnevezték a lapjukat.

Az ön által képviselt platformokon az elmúlt években folyamatosan rossz színben tüntették fel a hazai sportéletet, a magyar labdarúgást, és ami igazán perdöntő, a 121 esztendős rekordbajnok Ferencvárosi Torna Clubot, ezzel kárt okozva az FTC-nek.

Megerősítjük, hogy továbbra is úgy gondoljuk, önökkel felesleges az együttműködés, mert tájékozatlanok, mert előítéletesek, mert nem is kíváncsiak a valóságra, a másik fél véleményét önök a saját céljaikra használják.

Levelünk közzétételéhez kizárólag akkor járulunk hozzá, ha az teljes terjedelmében történik.

Üdvözlettel: FTC”

Nemrég a Magyar Hang írt arról, hogy összetűzésbe került a klubbal. Elutasították akkreditációs kérelmüket a Fradi hazai BL-meccseire, annak ellenére, hogy az UEFA-tól megkapták azt. Az FTC azzal indokolta az akkreditáció megtagadását, hogy a lap sértő tartalmakat tett közzé róluk, ezért nem kívánnak együttműködni velük. Az FTC korábban az egyébként kormánypárti 888.hu-t is kitiltotta egy általuk sérelmezett cikk miatt.

Arról, hogy milyen elvek szerint tiltanak ki újságokat Kubatov Gábor klubelnök, a Fidesz pártigazgatója újévi köszöntőjében beszélt részletesen. „Ha nincsen valamiféle érdekképviseletünk, akkor azt csinálnak velünk, amit akarnak, és higgyék el, hogy ez nem politikai kérdés, mert innen a stadionból egy csomó portál ki van hajítva. Nem dolgozunk velük, nem léphetnek be, mert csak a vizünket isszák, és az időnket pazaroljuk rájuk, mert úgyis tudják, hogy mit írnak, előre megvannak a cikkek. De ez nem politikai kérdés, mert van jobboldali portál, amelyik nem tudott viselkedni, az nem fog bejárni ide. És van olyan baloldali portál, amelyik nem fog bejárni ide.”