Giro: Valter Attila csapattársa nyerte a tiltakozás miatt lerövidített szakaszt

2020. október 23. – 13:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Káoszba fulladt a Giro d'Italia 19. szakaszának rajtja péntek délelőtt, ugyanis a versenyzők tiltakoztak a 259 kilométeres etap ellen. A Morbegno és Asti közötti, szinte teljesen sík szakasz az idei olasz körverseny leghosszabbja lett volna, ehelyett egy rövidített, 123 kilométeres etapot fognak teljesíteni a bringások délután.

A Cyclingnews oldal arról ír, hogy a versenyzők már csütörtök este, a királyszakasz után elkezdték megkérdőjelezni, hogy a verseny szervezői, az RCS Sport miért egy ilyen hosszú etapot tervezett a fárasztó hegyi szakasz után. Erről a verseny igazgatójával, Mauro Vegnivel és a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) bizottsági tagjaival is beszélgettek a morbegnói rajt előtt.

A fő hangadók a Lotto-Soudal és az AG2R La Mondiale csapatok voltak, akik elégedetlenek voltak azzal, hogy a verseny harmadik hetén miért van szükség egy ilyen hosszú szakaszra. Ráadásul a 18. szakasz befutója után még egy hosszú, 112 kilométeres transzfert is le kellett tudniuk a csapatoknak, hogy eljussanak a pénteki szakasz tervezett rajtjának városába, Morbegnóba.

A rózsaszín trikós Wilco Kelderman a 19. szakasz rajtja előtt 2020. október 23-ánFotó: Luca Bettini / AFP
A rózsaszín trikós Wilco Kelderman a 19. szakasz rajtja előtt 2020. október 23-ánFotó: Luca Bettini / AFP

A mezőny a tervezettnél tíz perccel később, szakadó esőben indult el, de a versenyzők 20 kilométer után megálltak és megvárták a csapatbuszaikat, amikkel az új rajt helyszínéhez utaztak. Az olasz sajtóban több terv is elterjedt, hogy miként alakítják át a szakaszt, végül a verseny Twitter-oldalán közölték, hogy a Milánótól délnyugatra fekvő Abbiategrassóból folytatódott a Giro.

A versenyzők már a korábbi szakaszok előtt is panaszkodtak az útvonalra. A Groupama-FDJ olasz versenyzője, Jacopo Guarnieri a 16. szakasz után azt írta a Twitterrén, hogy „Összefoglalva tehát, másfél óra buszozás ma reggel, hat és fél óra tekerés, és további két és fél óra buszozás. Így már érthetitek, hogy miért nem megyünk hatalmas tempót a 0. kilométertől fogva.”

Mauro Vegni a történtek után feldúltan nyilatkozott a RAI-nak: „Ami ma történt, az az egész versenyt beárnyékolja. Mindenki tudta, hogy ez a Giro októberben lesz, ma 13 Celsius-fok volt. Sok versenyzőt meghallgattam, és sokan nem értettek egyet a tiltakozással. Néhány csapat nem akart versenyzi, a többiek pedig követték őket. Néhány Lotto-versenyző megkeresett minket, de hivatalos megkeresést nem kaptunk arról, hogy rövidítsük a szakaszt.

Ennek még nincs vége. Befejezzük a versenyt, elérjük Milánót, de utána ezért valaki fizetni fog.”

Az olasz körversenyhez kapcsolódó másik hír, hogy felfüggesztették a versenyzési engedélyét az olasz Matteo Spreaficónak. A Vini Zabu-KTM versenyzőjének két doppingvizsgálata normálistól eltérő eredményt hozott. Az UCI közlése szerint az október 15-én és 16-án levett mintájában teljesítményfokozásra alkalmas Enobosarmot mutattak ki. Az UCI doppingellenes szabályzata szerint eljárás indul ellene. A 27 éves Spreafico először veszt részt a Giro d'Italián, és 18 szakasz után a 127. helyen áll, több mint ötórás hátránnyal az első holland Wilco Kelderman (Team Sunweb) mögött. (MTI)

Saganék elengedték a szökést, Valter Attila csapattársa nyerte a szakaszt

A 124 kilométeresre rövidített szakasz végül fél háromkor rajtolt el Abbiategrassóból. Az elején egy 14 fős szökevénycsoport lépett el a főmezőnytől, olyan versenyzőkkel, mint Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling), az egész Girón rengeteget szökő Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec) és Valter Attila CCC-s csapattársa, Josef Černy. A mezőnyt egyedül Peter Sagan csapata, a Bora-Hansgrohe vezette, a szlovák bringásnak egy szakaszgyőzelemmel még lehetett volna esélye a ciklámen trikóra, de a többi csapat nem segített a Borának az üldözésben. 60 kilométerre a befutótól aztán le is mondtak a szökevények utoléréséről.

Az elől lévők előnye ezután pillanatok alatt megnőtt, az első támadást Campenaerts indította, a belga időfutam-specialista ezzel szét is szakította a szökevények csoportját. 22,5 kilométerre Astitól a cseh időfutam-bajnok, Černy lépett el, és 40 másodperces előnyt tudott kialakítani az őt üldöző ötfős csoporttal szemben. 5 kilométerre a céltól még mindig 25 másodperc volt az előnye, amit a végéig be is osztott. Černy ezzel a szezon végén megszűnő CCC csapat első háromhetes szakaszgyőzelmét szerezte meg. A második Campanaerts, a harmadik pedig Jacopo Mosca (Trek-Segafredo) lett.

Josef Černy győzelme a Giro d'italia 19. szakaszán, AstibanFotó: Luca Bettini / AFP
Josef Černy győzelme a Giro d'italia 19. szakaszán, AstibanFotó: Luca Bettini / AFP

A főmezőny több, mint 11 perccel később ért csak Astiba, Valter Attila a 64. helyen gurult át a célen, az összetettben változatlanul a 29. helyen áll. A rózsaszín trikót a holland Wilco Kelderman viseli (Team Sunweb), aki 12 másodperccel előzi meg ausztrál csapattársát, Jai Hindleyt. A harmadik a brit Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), az ő hátránya is csak 15 másodperc. Szombaton a Giro utolsó hegyi szakasza következik, a 190 kilométeres etapon háromszor másszák meg a sestriere-i emelkedőt.

Pénteken az ír Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step) nyerte a sprintbefutót a Vuelta a Espana 4. szakaszán, összetettben változatlanul a címvédő szlovén Primoz Roglic (Jumbo-Visma) áll az élen. A Garray és Ejea de los Caballeros közötti 191,7 kilométeres etapon négyfős szökés alakult ki. A Movistar oldalszélben megpróbálta szétszakítani a mezőnyt, ám nem járt sikerrel. A mezőny nem engedte messzire a szökevényeket, így a várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött.

A sprintbefutóban a Tour de France pontversenyének győztese, az ír Sam Bennett volt a leggyorsabb, a korai hajrát indító belga Jasper Philipsent (UAE Team-Emirates) és az idei Tour de Hongrie-n három szakaszsikert arató olasz Jakub Mareczkót (CCC) megelőzve. Az összetett esélyesek mind a mezőnnyel értek célba, így Roglic változatlan előnnyel őrzi a piros trikót. (MTI)

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Eredmények:
Giro d'Italia, 19. szakasz, Abbiategrasso-Asti, 124 km:

1. Josef Černy (cseh, CCC) 2:30:40 óra

2. Victor Campenaerts (belga, NTT Pro Cycling) + 18 másodperc hátrány

3. Jacopo Mosca (olasz, Trek-Segafredo) + 26 másodperc hátrány

4. Simon Clarke (ausztrál, EF Pro Cycling) azonos idővel

5. Iljo Keisse (belga, Deceuninck-Quick Step) a. i.

...79. Valter Attila (CCC) + 11:43 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 80:29:19 óra

2. Jai Hindley (ausztrál, Sunweb) 12 másodperc hátrány

3. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos-Grenadiers) + 15 mp h.

4. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) + 1:19 p h.

5. Joao Almeida (portugál, Deceuninck-Quick Step) + 2:16 p h.

6. Jakob Fuglsang (dán, Astana) + 3:59 p h.

...8. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) + 5:47 p h.

...29. Valter Attila (CCC) + 1:27:47 óra hátrány


Vuelta a Espana, 4. szakasz, Garray-Ejea de los Caballeros, 191,7 km:

1. Sam Bennett (ír, Deceuninck-Quick-Step) 3:53:29 óra

2. Jasper Philipsen (belga, UAE) azonos idővel

3. Jakub Mareczko (olasz, CCC) a. i.

4. Pascal Ackermann (német, Bora-Hansgrohe) a. i.

5. Gerben Thijssen (belga, Lotto-Soudal) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 16:30:53 óra

2. Dan Martin (ír, Israel Start-Up Nation) + 5 mp h.

3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) + 13 mp h.

4. Enric Mas (spanyol, Movistar) + 32 mp h.

5. Hugh Carthy (brit, EF Pro Cycling) + 38 mp h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!