Giro: tizenöt nap és egy borzasztó nehéz hegyi szakasz után van új rózsaszín trikós

2020. október 22. – 20:15

frissítve

Giro: tizenöt nap és egy borzasztó nehéz hegyi szakasz után van új rózsaszín trikós
A Stelvio jellegzetes hajtűkanyarjai/Fotó: Tim De Waele/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Giro d'Italia királyszakaszán Joao Almeida 15 nap után elveszítette a rózsaszín trikót. Az összetettben már Wilco Kelderman vezet, de ő sem lehet teljesen elégedett, mert néhány riválisához képest sok időt veszített. Szoros állással fordul fináléjába az olasz kerékpáros körverseny.

Már szerdán is havas hegyoldalak között tekert a mezőny, de a 18. etapon még inkább télies körülményekre lehetett számítani, mert a Giro idei legmagasabb pontjához, a 2758 méter magas Stelvio hágóhoz ért. Eredetileg a 20. etap egyik hegye, az Agnello lett volna a legnagyobb hegy, de ez végül kikerült a programból, mert az utolsó pillanatban a francia járványügyi szabályok miatt átrajzolták a szervezők a szakaszt. Az ikonikus, látványos hajtűkanyarokkal megpakolt Stelvio önmagában elég borzalmas, 25 kilométer meredek hegymenet, amihez még 3-4 fokos hideg is társult, ehhez még hozzáadódott az oxigénben szegényebb magaslat, a 203 kilométeres táv, és még három hosszú emelkedő.

A Giro d'Italia 18. etapjának profiljaFotó: giroditalia.it
A Giro d'Italia 18. etapjának profiljaFotó: giroditalia.it

A 22 éves Almeida eddig várakozáson felül teljesített a Girón, de várható volt, hogy a rutinos hegyimenők megpróbálják megroppantani a Dolomitokban vezetett, rendkívül nehéz szakaszon. Már eddig is a Sunweb csapata tűnt a legerősebbnek az emelkedőkön, és Keldermannak csak 17 másodperc hátrányt kellett eltüntetnie. A Sunweb már a Stelvio alján megkezdte a rombolást, és nagyjából 50 kilométerre a céltól, már le is szakította Almeidát, aki egy darabig még kapaszkodott, de végül 4 perc 51 másodpercet kapott a szakaszgyőztestől.

Az etapot kisebb meglepetésre nem a Sunweb-kapitány Kelderman, hanem segítője Jai Hindley nyerte. Az élbolyt egy darabig, Kelderman és Hindley, valamint két Ineos-bringás, Tao Geoghegan Hart és Rohan Dennis alkotta. Az utóbbi két versenyző vitte a tempót a Stelvio kaptatóján, amit Kelderman sem bírt el, így végül 44 kilométeres szólózásra kényszerült. Nem tudott a lejtmenetben sem fölzárkózni, sőt még korábban leszakadt versenyzők, mint Pello Bilbao (Bahrain-McLaren) és Jakob Fuglsang (Astana) is leelőzték a záróemelkedőn, csak ötödik lett a szakaszon, 2:18-as hátránnyal. Még ez is belefért neki, hogy átvegye a rózsaszín trikót, de csak 12 másodperc előnye van Hindleyhez, és 15 Geoghegan Harthoz képest. Utóbbi sprintben veszítve lett második a szakaszon.

Rohan Dennis, Tao Geoghegan Hart és Jai Hindley a Stelvio kaptatójánFotó: Tim De Waela/Getty Images
Rohan Dennis, Tao Geoghegan Hart és Jai Hindley a Stelvio kaptatójánFotó: Tim De Waela/Getty Images

Valter Attila is nehéz napot élt meg, a 79. helyen érkezett célba, elég nagy, közel 48 perces hátránnyal. Az összetettben nem zuhant nagyot, öt helyet veszítve a 29. Ez még mindig kiváló az újonc magyar bringástól, előzetesen is a 20-30. hely közé lőtte be magát.

A Giróval néhány napig átfedésben lévő másik háromhetesen a Vuelta a Espanán ezúttal is a hegyimenők villogtak. A harmadik szakasz záróemelkedőjén Dan Martin volt a leggyorsabb, sprintben győzte le Primoz Roglicot és Richard Carapazt, ők mindhárman azonos idővel érkeztek célba. Az összetettben Roglic vezet, de Martin a győzelemért járó tíz bónusz másodpercnek köszönhetően már csak öt másodperc hátrányban van.

Eredmények:
Giro d'Italia
18. szakasz, Pinzolo-Laghi di Cancano, 207 km, hegyi befutó:
1. Jai Hindley (ausztrál, Sunweb) 6:03:03 óra
2. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos Grenadiers) azonos idővel
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) 46 másodperc hátrány
4. Jakob Fuglsang (dán, Asztana) 1:25 perc hátrány
5. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 2:18 p h.
...7. Joao Almeida (portugál, Deceuninck – Quick-Step) 4:51 p h.
8. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) azonos idővel
...79. Valter Attila (CCC) 47:41 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Kelderman 77:46:56 óra
2. Hindley 12 másodperc hátrány
3. Geoghegan Hart 15 mp h.
4. Bilbao 1:19 p h.
5. Almeida 2:16 p h.
6. Fuglsang 3:59 p h.
...8. Nibali 5:47 p h.
...29. Valter 1:27:47 óra hátrány

Vuelta a Espana
3. szakasz, Lodosa-La Laguna Negra, 166,1 km, hegyi befutó:
1. Dan Martin (ír, Israel Start-Up Nation) 4:27:49 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Roglic 12:37:24 óra
2. Martin 5 másodperc hátrány
3. Carapaz 13 mp h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!