Giro: Almeida széthajtotta magát, hogy megmentse a rózsaszín trikót

2020. október 18. – 17:08

frissítve

Giro: Almeida széthajtotta magát, hogy megmentse a rózsaszín trikót
Luca Bettini/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Giro d'Italia 15. szakaszát a brit Tao Geoghegan Hart nyerte, de a rózsaszín trikóért is legalább akkora harc volt, mint az etapsikerért. Joao Almeidát ugyan Wilco Kelderman leszakította az utolsó emelkedőn, de a portugál néhány másodpercet megmentett közel egyperces előnyéből.

A háromhetes Giro d'Italián igazából most, a második hét végén kezdődött el az igazi versenyfutás a rózsaszín trikóért. A szombati időfutamon is már több favorit hátrányba került, de a vasárnapi hegyi szakaszon még inkább átrendeződött a top 10.

A Giro d'Italia 15. szakaszának profiljaForrás: giroditalia.it
A Giro d'Italia 15. szakaszának profiljaForrás: giroditalia.it

A 185 kilométeres etap a Rivolto melletti katonai légi bázisról indult, és az éles rajt előtt tartott is egy kisebb parádét a légierő, az olasz trikolór színeit festették az égre. A szakasz is elég látványos volt, négy kategorizált hegyet kellett legyűrni, a leghosszabb emelkedő a Piancavallóig vezető emelkedő volt a maga 14,5 kilométerével. Eddig még többen eljutottak a 12 fős szökevénycsoportból, a legtovább a szombati szakaszmásodik Rohan Dennis (Ineos-Grenadiers) tartott ki, de a Sunweb csapat által vezetett mezőny őt is maga alá gyűrte. A Sunweb egész nap aktív volt, számítani lehetett rá, hogy a második helyen álló kapitányuk, Kelderman betámadja az előtte 56 másodperccel vezető Joao Almeidát (Deceuninck-Quick Step).

>>> A Telex friss cikkeit itt olvashatja <<<

A Sunweb óriási tempót diktált az emelkedőn, Valter Attila is korán leszakadt, majd olyan hegyimenőket szórtak ki, mint Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), Jakob Fuglsang (Astana) vagy Rafal Majka (Bora-hansgrohe), és a céltól hét kilométerre aztán Almeidát is megtörték. Ekkor már csak Kelderman, csapattársa, Jai Hindley és Tao Geoghegan Hart (Ineos) voltak az első csoportban. Almeidának már fél percnél is nagyobb volt a hátránya, de nagyot küzdve meg tudta menteni a rózsaszín trikóját, igaz, már csak 15 másodperccel vezet Kelderman előtt, aki mai második helyével 6 bónusz másodpercet is szerzett.

Geoghegan Hart ünnepli a szakaszgyőzelmét a Giro d'ItaliánFotó: Luca Bettini/AFP
Geoghegan Hart ünnepli a szakaszgyőzelmét a Giro d'ItaliánFotó: Luca Bettini/AFP

A szakaszt Geoghegan Hart vitte el, könnyedén lehajrázta Keldermant, két másodpercet adott is neki, míg harmadikként Hindley gurult át a célvonalon.

A Giro előtt esélyesnek tartott Nibali 1:36-ot kapott a Piancavallón, összességében már 3 és fél perc a hátránya, Domenico Pozzovivo 3:50-re van a rózsaszín trikóstól, Fuglsang pedig már több mint öt percre.

Valter Attila a szakaszon a 34. helyen jött be, 9:13-at kapott Geoghegan Harttól. Az összetettben a magyar bringás egy helyet visszaesve a 22.

Eredmények:
15. szakasz, Base Aarea Rivolto (Frecce Tricolori )–Piancavallo 185 km
1. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos-Grenadiers) 4:58:52
2. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) + 2 másodperc
3. Jai Hindley (ausztrál, Sunweb) + 4 másodperc

…34. Valter Attila (magyar, CCC) + 9:13

Összetett:
1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck-Quick Step) 59:27:38
2. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) + 15 másodperc
3. Jai Hindley (ausztrál, Sunweb) + 2:56

Borítókép: A Giro d'Italia mezőnye a rivoltói katonai bázison a lassú rajt előtt

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!