Giro d'Italia: a világbajnok rommá verte a mezőnyt az időfutamon, Valter 24.

2020. október 17. – 16:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Filippo Gannának nem volt ellenfele a Giro d'Italia 14. szakaszán, a 34,1 kilométeres időfutamon nagy különbséggel nyert az olasz.

Bár a 34,1 kilométeres pálya elején volt egy elég kemény emelkedő, ez nem igazán ingatta meg az időfutam specialistáit, már az első indulók után kiderült, hogy fekszik nekik a hullámos vonalvezetés.

A korai indulók közül két korábbi egyórás világcsúcstartó, Matthias Brändle és Alex Dowsett adta meg az alaphangot, mindketten 45:30-on belül teljesítették a távot. Őket a jelenlegi egyórás világrekorder, a belga Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling) előzte meg, az első 45 percen belüli eredménnyel állt egy darabig az élen.

Campaneaerts persze nem lehetett nyugodt, hiszen utána indult az Ineos-Grenadiers két kiváló specialistája, a 2019-ben világbajnok Rohan Dennis és az idei vb-győztes Filippo Ganna, aki már a Girót nyitó időfutamot is behúzta.

A belga világcsúcstartó végül a dobogótól is elég gyorsan elbúcsúzott, mert Valter Attila csapattársa, Josef Cerny is szenzációsan tekert, ő volt az első, aki 44 perc alá került, 50 másodpercet vert Campanaertsre. Nem sokkal később ért célba Dennis, aki meg Cernynél volt jobb 50 másodperccel.

Filippo Ganna teker a Giro d'Italia 14. szakaszánFotó: Luca Bettini/AFP
Filippo Ganna teker a Giro d'Italia 14. szakaszánFotó: Luca Bettini/AFP

Ganna a nehéz emelkedő végén, az első időmérőnél szinte másodpercre ugyanannyit ment, mint Dennis, de onnan már az ausztrál sem volt az ellenfele, 26 másodpercet adott neki, ami szakaszgyőzelmet ért. Gannának az idei Girón ez már a harmadik etapsikere volt.

Nagyjából Ganna célba érkezésével egy időben startolt el Valter Attila, aki jól kezdett, az emelkedő tetejére, 11:42-vel ért fel, ez összességében a 21. legjobb részidő volt a mezőnyben. Valter a további időmérő pontoknál is maradt a legjobb 25-ben, és végül a 24. helyet szerezte meg, csak hat másodperccel kikapva a kétszeres Giro-győztes Vincenzo Nibalitól, és olyan összetett esélyeseket előzött meg, mint Domenico Pozzovivo (NTT) és Jakob Fuglsang (Astana).

Az összetett top 10-es helyezéseire pályázóknak fontosabb volt, hogy egymáshoz képest milyen időket mennek, mintsem a szakasz helyezései, de közülük is befértek a legjobbak közé. Az etap előtt 11. helyen álló Brandon McNulty (UAE) nagy időt tekert, 43:49-cel vette át a harmadik helyet Thomas De Gendtől (Lotto-Soudal). A rózsaszín trikós Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) is jó ritmusban haladt, végül a hatodik lett a szakaszon 44:11-gyel, és riválisaival szemben növelni tudta előnyét. A második Wilco Keldermann (Sunweb) újabb 16 másodpercet kapott tőle, míg a harmadik Pello Bilbao 1:22-őt, Nibali 1:23-at, ők összességében már több mint kétperces hátrányban vannak.

Valter az időfutam eredményének köszönhetően egy helyet előrelépett az összetettben, már 21. helyen áll, a rózsaszín trikóstól 26:51-re van.

Eredmények:
14. szakasz, Conegliano–Valdobbiadrne 34,1 km (időfutam)
1. Filippo Ganna (olasz, Ineos-Grenadiers) 42:40
2. Rohan Dennis (ausztrál, Ineos-Grenadiers) 43:06
3. Brandon McNulty (amerikai, UAE) 43:49

…24. Valter Attila (magyar, CCC) 45:39

Összetett:
1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck-Quick Step)
2. Wilco Keldermann (holland, Sunweb) + 56 másodperc
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-Merida) + 2:11
…21. Valter +26:51

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!