Zsűrimotoros ütötte ki az élről a világbajnok bringást a belgiumi klasszikuson

2020. október 18. – 16:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A holland Mathieu van der Poel nyerte a Flandriai körversenyt, ami a legnagyobb egynaposnak számít. A verseny favoritja, a világbajnok Julian Alaphilippe egy motorossal való ütközés miatt esett ki az élen álló trióból.

A Flandriai körversenyt hagyományosan áprilisban rendezik, de a koronavírus-járvány miatt kényszerűségből most az őszi programba került. Emiatt hiányzott is néhány nagy név, például az egynapos menő Peter Sagan is a Giro d'Italiát választotta.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Az egyik legnagyobb hagyományokkal bíró belgiumi kerékpárverseny sava-borsát a falaknak nevezett rövid és meredek emelkedők és a kockaköves szakaszok jelentik.

A 243 kilométeres verseny utolsó 45 kilométerére maradtak a legnagyobb izgalmak és legnagyobb drámák. A bolyból ekkor lépett meg a három hete világbajnoki címet szerző Julian Alaphilippe, aki az egyik favoritja is volt a versenynek. Nem sokkal később csatlakozott hozzá két másik klasszis a belga Wout van Aert és a holland Mathieu van der Poel. A párosnak elég mozgalmas hete volt, a múlt heti Gent-Wevelgem óta egymásnak üzengettek. Van Aert akkor azt tette szóvá, hogy Van der Poelnak egyedül csak az volt a fontos, hogy a belga ne nyerjen, inkább még a saját esélyét is elszalasztotta, annyira csak ellenfelére figyelt. A két bringás ráadásul évekig egymás ellen küzdött ciklokrosszban, elég régi a rivalizálásuk.

Julian Alaphillipe-et ápolják miután motorossal ütközött a Flandria körversenyen Fotó: Dirk Waem/AFP
Julian Alaphillipe-et ápolják miután motorossal ütközött a Flandria körversenyen Fotó: Dirk Waem/AFP

A trió nem sokkal később felbomlott, mert Alaphilippe kiszállt egy versenyből. A világbajnok egy óvatlan zsűrimotorosnak ment neki vállal, és az aszfalthoz is keményen odaverte magát, a közvetítésben is hallatszott a bringás fájdalmas üvöltése. Kénytelen volt feladni a versenyt. A franciának idén nincs szerencséje az úgynevezett Monumentumokkal, két hete úgy bukta el az első helye a Liége-Bastogne-Liége-en, hogy túl korán kezdte ünnepelni a győzelmét, és a sprintje sem volt szabályos.

Az elöl maradt Van Aaert és Van der Poel jól összedolgozott, alig félperces előnyüket egy perc fölé tornázták, az utolsó 15 kilométeren már látszott, hogy kettejük között dől el az első hely.

Az utolsó kilométerig összedolgoztak, ott aztán elkezdtek egymással játszani. Van der Poel maradt a kedvezőtlen első pozícióban, Van Aert indíthatta szélárnyékból a sprintet. Az utolsó 200 méteren indították meg hajrát, fej fej mellett haladtak, de végül Van der Poelban maradt több, körülbelül 20 centivel leelőzte Van Aertot. Van der Poel a győzelemmel apja sikerét ismételte meg, Adrian 1986-ban nyert a Flandriai körön.

A harmadik helyért egy elég nagy csoport sprintelt, abból Alexander Kristoff volt a leggyorsabb, a norvégé lett a harmadik hely.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!