Az utolsó centimétereken kapott ki a magát korán ünneplő világbajnok

2020. október 4. – 18:05

frissítve

Az utolsó centimétereken kapott ki a magát korán ünneplő világbajnok

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt héten világbajnoki címet szerző Julian Alaphilippe amatőr hibával veszítettel el a győzelmet a Liége–Bastogne–Liége kerékpárversenyen. Győzelme tudatában már ünnepelte magát, amikor Primoz Roglic megelőzte közvetlenül a célvonal előtt.

A Liége–Bastogne–Liége-versenyt hagyományosan tavasszal rendezik, de a koronavírus-járvány miatt most őszre tették át. Ez a belga egynapos a legnagyobbak és legrangosabbak közé tartozik, az öt közül az egyik Monumentum, ezen nyerni mindig különlegesnek számít. A sok szintezést tartalmazó, 257 kilométeres távon a hegyimenők is jól tudnak érvényesülni, nem véletlenül nevezett be a Tour de France első és második helyezettje, Tadej Pogacar és Primoz Roglic sem. A szlovénok mellett nagy esélyesnek számított a múlt héten világbajnokságot nyerő Alaphilippe és a szerdán Fleche Wallonne-t nyerő Marc Hirschi.

Ők négyen egy a céltól 14 kilométerre indított támadás után tempóztak elöl, amikor hirtelen megjelent mellettük Matej Mohoric. A Bahrain-Merida kerekese az utolsó hegy lejtőjén tudott felzárkózni, majd a meglepetés erejében bízva próbált ellépni a szökevények mellett az utolsó pár száz méteren. Őt gyorsan leszerelték, majd jött a hajrá. Alaphilippe-nek volt a legjobb a megindulása, igaz kiborításával Hirschit megzavarta, de elég tisztán volt elöl, már ünnepelt, amikor a jobbján a lassabban begyorsuló Roglic betette elé a kerekét. Néhány centivel legyőzte a francia bringást.

Alaphilippe aztán a második helyét is elvesztette, manővere miatt a csoport végére, az ötödik helyre sorolták. Így Hirschi lett a második, a harmadik pedig Pogacar.

A Tourt az utolsó előtti szakaszon elveszítő Roglic győzelmével valamennyire kárpótolta magát. „Ez hihetetlen. Nagyon szoros volt. Végig hittem magamban, és az utolsó méterig nyomtam, sőt az utolsó centiméterig. Végre sikerült valamit nyernem. A kívánságlistámon volt, hogy nyerjek egy Monumentumot, és nagyon boldog vagyok, ez sikerült” – nyilatkozta a verseny után.

A Liége–Bastogne–Liége-nek először volt magyar indulója, a Mitchelton-Scottban versenyző Peák Barnabás a 98. helyen ért célba, 12 perc 52 másodperces hátránnyal.

Borítókép: Primoz Roglic az utolsó centimétereken győzte le a korán ünneplő Julian Alaphilippe-et a Liége-Bastogne-Liége-en (Kristof van Accom/AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!