A Lakers felemelésével lett teljes LeBron James mesterműve

2020. október 12. – 10:59

frissítve

A Lakers felemelésével lett teljes LeBron James mesterműve

Másolás

Vágólapra másolva

A Miami Heat elleni, magyar idő szerint hétfő hajnali 106-93-as győzelemmel a Los Angeles Lakers és LeBron James is történelmi csúcsot állított, amikor 4-2-es összesített eredménnyel behúzták a 2020-as NBA-döntőt.

Ezúttal nem volt jelentősége a hazai pályának – normál esetben a Los Angeles és Miami közötti ingázás is faktor lehetett volna –, hiszen a koronavírus-járvány miatt teljesen elzárt körülmények között, nézők nélkül ment le az NBA-szezon második fele Orlandóban, a pályaválasztás joga csak formaság volt.

A Los Angeles Lakers 17. bajnoki címével beérte a Boston Celticset, amely már nem mondhatja magát az NBA valaha volt legeredményesebb csapatának. LeBron James a liga harmadik olyan játékosa lett, aki három különböző csapattal is felért a csúcsra. Csakhogy van egy elég nagy különbség James és elődei, a négyszeres bajnok John Salley és a hét bajnoki címet is bezsebelő Robert Horry között: utóbbi kettő inkább kiegészítő ember volt csapataiban, James viszont igazi falkavezér.

Hogy mennyire vezéregyéniség, azt a 2020-as NBA-döntőben, de igazából a teljes rájátszásban is igazolta a negyedik bajnoki címét bezsebelő 35 éves szupersztár. A Lakerst nézve a döntő hat meccséből ötször volt övé csapatán belül a legtöbb pont és assziszt, négyszer pedig a legtöbb lepattanó – tehát végig rettenetesen odatette magát, megérdemelten lett a döntő MVP-je (már csak a hatszoros döntős MVP Michael Jordan előzi ebben a mutatóban). Az egész rájátszásban James volt az, aki a vállára vette a csapatot, igaz, Anthony Davistől végig nagy segítséget kapott abban, hogy valahogy megállítsák a 31 évesen új erőre kapó Jimmy Butlert. Ő egyébként az NBA második játékosa lett, aki egy nagydöntőben pontokban, asszisztokban és lepattanókban is csapata legeredményesebbjének bizonyult – ez eddig csak LeBron Jamesnek sikerült a 2016-os döntőben.

Nem mintha a Jamessszel és Davisszel felálló Lakers ne lett volna esélyes a végső győzelemre. Tehát nem arról volt szó, mint mondjuk a döntőben elbukó Miaminál, hogy nem az abszolút legjobbak közé sorolt, de a szezon végére összeállt keret adott ki magából talán a száz százaléknál is többet.

LeBron James a Miami Heat elleni utolsó meccsen 2020. október 11-énFotó: Andrew D. Bernstein / NBAE / Getty Images / AFP
LeBron James a Miami Heat elleni utolsó meccsen 2020. október 11-énFotó: Andrew D. Bernstein / NBAE / Getty Images / AFP

De James nemcsak a pályán, hanem azon kívül is vezér volt – bár ez szintén nem újdonság. A döntő harmadik meccsén a Heat két fontos játékost, Goran Dragićot és Bam Adebayót nélkülözve is szépíteni tudott 2-1-re. A negyedik mérkőzésre úgy érkezett meg a Lakers, hogy nem lehet kifogás. James eltökélten ébredt a mérkőzés előtti alvásából, amit pár perccel később a hotel környező szobáiban felvillanó telefonok jeleztek. A lakerses csapattársak egy mindössze két szóból álló sms-t kaptak:

„Muszáj nyerni.”

Ennyi. Az NBA királya kiadta, mi a feladat, nem lehetett csalódást okozni. Nem is okoztak: ugyan végig szoros volt a mérkőzés, de a harmadik negyed elejétől egyre magabiztosabb előnyre tett szert a Lakers, ami végül 102-96-os sikerrel került egy győzelemre az újabb bajnoki címhez. James pályafutása egyik legjobb mérkőzéseként értékelte a döntő 4. összecsapását, ami érhető is, hiszen mentális oldalról nézve nagyon nem mindegy, hogy 3-1-ről vagy 2-2-ről kell folytatni a négy nyert meccsig zajló csatát.

Az ötödik meccs előtt nem ment újabb sms Jamestől, talán azért, mert korábban sosem rontott még a rájátszásban 3-1-es vezetésről, eddig 15-ből 15-ször meglett a továbbjutás az ötödik meccsen. A Miami elleni ötödik meccsen viszont hiába dobott 40 pontot és szerzett 13 lepattanót, az utolsó másodpercekben nem ő, hanem Danny Green kezében volt a bajnoki cím sorsa, Green pedig megingott.

Ez a kisebb kudarc csak még jobban feltüzelte a már addig is hihetetlen formában játszó Jamest, aki a hatodik mérkőzésen ellentmondást nem tűrően kosárlabdázott, és egy tripla duplával garantálta, hogy ne húzódjon tovább a bajnoki cím sorsa. A 28 pontja mellett 14 lepattantót és 10 asszisztot hozott össze. A Lakers egyetlen pillanatra sem volt hátrányban a hatodik meccsen, és a második negyed legvégétől a negyedik negyed elejéig végig több mint 25 pontos előnyt őriztek, kétséget sem hagyva arról, melyik a jobb csapat.

LeBron James a Miami Heat elleni meccs előtt 2020. október 2-ánFotó: Andrew D. Bernstein / NBAE / Getty Images / AFP
LeBron James a Miami Heat elleni meccs előtt 2020. október 2-ánFotó: Andrew D. Bernstein / NBAE / Getty Images / AFP

Bár a 17 bajnoki címmel beérték az NBA eddigi legeredményesebb csapatát, a Boston Celticset, a mostani győzelem túlmutat a puszta csúcsbeállításon. Jamesszel beért a Lakers új korszaka: a csapat az idei előtt sorban hét éven át lemaradt a rájátszásról, a szurkolók szívében pedig még mindig ott van a fájdalom Kobe Bryant tragikus, január végi halála miatt. Ezekre a bajnoki cím a legnagyobb orvosság.

Jamestől még legalább három-négy szezon kellene, hogy egyértelműen ki lehessen mondani, a Lakers korszakos játékosai közé került, bár az, hogy idén újra a csúcsra emelte a csapatot, alighanem sokat segít a Los Angeles-i megítélésének.

Nem az elitklub

Robert Horry és John Salley teljesen más úton jutott el három csapattal is a bajnoki gyűrűig. Ez persze nem csökkenti az érdemeiket, ám James teljesen más kategóriát képvisel még úgy is, hogy statisztikailag össze lehet majd mosni őt Horryval és Salley-vel.

Az összesen hét bajnoki gyűrűig jutó Horry az NBA történetének egyik legjobb csereembere volt, a padról beállva szinte bárhol képes volt felpörögni, ezért is tartották meg viszonylag sokáig a Houston Rocketsnél (velük két bajnoki címet nyert), a Los Angeles Lakersnél (ott triplázott Shaq és Kobe mellett 2000 és 2002 között), ahogy a San Antonio Spoursnél is értékes ember volt, még 2006–07-ben, az utolsó bajnoki címét jelentő idényben is 16 perc fölötti átlagot töltött pályán.

John Salley ezzel szemben inkább szerencsés utazó volt. Pályafutása elején ha nem is kezdőként, de még viszonylag sokat játszott a Detroit Pistonsnál, velük lett bajnok 1989-ben és 1990-ben, karrierje legvégén viszont inkább a mázlis igazolásoknak köszönhetően gyűjtött be még két bajnoki címet. Az 1995–96-os szezon közben szabadon igazolható játékosként került a Bullshoz, ahol Michael Jordan, Scottie Pippen és Toni Kukoč, valamint a korábbi pistonsos csapattárs Dennis Rodman és James Edwards oldalán úgy lett bajnok, hogy a rájátszással együtt 33 meccsen egyszer sem kezdett, sőt, a playoffban 5,3 percet volt átlagban a pályán. Ezután egy rövid görög kitérő után visszavonult, 1999-ben viszont visszatért, méghozzá a legjobb helyre: a Los Angeles Lakers bajnoki szezonjában lehetett kiegészítő csereember, jóval 10 perc alatti átlagos játékidővel.

James velük szemben mindenhol alfa-hím volt a bajnokcsapatban, de ettől még ebben a mutatóban nem úttörő Horry és Salley miatt.

Előkészítheti az új aranykorszakot

Ezzel részben le is zárult egy kör, miközben egy másik épp most nyílt ki. James az első két bajnoki címét a Miamival szerezte, amikor nem kis vitát kiváltva összeállt a szupercsapat, ahogy James és Chris Bosh csatlakoztak a Heatben Dwyane Wade mellé. James a harmadik bajnoki címét a hazáját jelentő ohiói Cleveland csapatával nyerte meg, óriási gyötrelmek árán, az NBA-döntők történetének első 1-3-ról történő felállásával a Golden State Warriors ellen. A harmadik csapattal szerzett negyedik bajnoki cím egy harmadik fejezethez tartozik már: James újra csúcsra emelte a világ egyik legismertebb kosárcsapatát, azt a Lakerst, ahol mindig is játszani szeretett volna.

Ünneplés a meccs utánFotó: Andrew D. Bernstein / NBAE / Getty Images / AFP
Ünneplés a meccs utánFotó: Andrew D. Bernstein / NBAE / Getty Images / AFP

Amivel a rövid Los Angeles-i ideje alatt is megerősítheti a megítélését, az az, ha segít előkészíteni egy újabb aranykorszakot Los Angelesben. Mérlegelve, hogy az elmúlt 17 évben mekkora terhelést kapott James, összevetve azzal, hogy az NBA-ben talán ő vigyáz a legjobban a testi épségére, minimum két, de akár négy-öt szezon is lehet még benne. Ezekben a bajnoki cím hajszolása mellett már a toborzás is a fő feladata lesz. Elsőként Anthony Davist kell maradásra bírnia, és ez nemcsak a 2020–21-es opció aláírását, hanem egy nagyobb hosszabbítást jelent. Utána jöhet a dolog neheze: 2021-ben akár Jannisz Antetokunmpo is elérhető lesz, ha őt behúzza a Lakersnek, onnantól jöhet a robotpilóta, hiszen odacsábította a világ legjobb kosárlabdázóját – onnan már a csapaton múlik, mit hoznak ki belőle a következő tíz évben.

Ezenfelül Los Angelesben lehetősége lesz – már ha vannak ilyen ambíciói – pályafutása utolsó nagy korszakát is beindítani. Jamest ő maga és a teljes szakma is mindig Michael Jordanhez hasonlítja. Bajnoki címekben egyelőre elmarad a Bullsszal hat gyűrűt szerző Jordantől, de az, hogy három csapatot is a csúcsra emelt, eléggé ellensúlyozza a dolgot. A kérdés, hogy követi, követni akarja-e a tulajdonosi státuszba továbblépő Jordant, aki a Charlotte Hornets többségi tulajdonosa. Ha valóban Jordan beérése a célja, ez, vagy akár egy általános igazgatói poszt megszerzése elkerülhetetlen lenne számára, de csak ő tudja, hány szezonnyi játék van még benne, és utána mik a céljai.

A 2020-as NBA-döntő mérkőzéseinek eredményei

  • Miami Heat–Los Angeles Lakers 98–116
  • Miami Heat–Los Angeles Lakers 114-124
  • Los Angeles Lakers–Miami Heat 104–115
  • Los Angeles Lakers–Miami Heat 102–96
  • Miami Heat–Los Angeles Lakers 111–108
  • Los Angeles Lakers–Miami Heat 106–93

(Borítókép: Lebron James és csapattársai a mérkőzés után. Fotó: Douglas P. DeFelice / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!