Nadal óriási játékkal győzte le Djokovićot a Garroson, 20 Grand Slammel utolérte Federert

2020. október 11. – 17:59

frissítve

Nadal óriási játékkal győzte le Djokovićot a Garroson, 20 Grand Slammel utolérte Federert

Másolás

Vágólapra másolva

A világranglista második Rafael Nadal élete egyik legjobb játékával 6:0, 6:2, 7:5-re legyőzte a világelső Novak Djokovićot a férfi döntőben a Roland Garroson, amit a koronavírus-járvány miatt május helyett ősszel, szigorú biztonsági intézkedések mellett tartottak meg. Nadal ezzel 13. Garrosát nyerte, összességében pedig 20 Grand Slammel utolérte Roger Federert.

A vasárnapi döntő a számokat tekintve a legnagyobb teniszpárharc újabb állomása volt: eddigi találkozóik közül 29-et Djoković, 26-ot Nadal nyert, viszont salakon 17-7-re a spanyol vezetett, aki eddigi hét meccsükből hatot megnyert a Roland Garroson, aminek abszolút királyának számít. Legutóbbi 18 meccsükből viszont 14-en a szerb tudott győzni, és idén 37 győztes mérközése mellett csak egyet nem tudott megnyerni, amikor leléptették a US Open negyedik körében, mert egy frusztráltan megütött labdával nyakon talált egy vonalbírót.

Nadal a meccs előtt arról beszélt, hogy a legjobb tenisze nélkül nagyon nehéz lesz, de a legjobb teniszét hozta. A spanyol végig szinte tökéletesen játszott, mindent visszaadott és beért, nagyon pontos volt, főként az első két szettben dominált. Djoković egyáltalán nem játszott rosszul, a harmadik szett szorosabb is volt, de a spanyol teniszére ezúttal még neki sem volt válasza.

Ide kattintva olvashatóak a Telex legfrissebb hírei.

Djoković az első adogatójátékánál váratlanul négy rövidítést is megpróbált, de Nadal át tudta venni a kezdeményezést több pontnál, bréklabdához jutott, amibe pedig belehibázott az adogatását így 40-15-ről elbukó szerb. Nadal első adogatása is hat percig tartott, de Djoković bréklabdáig nem jutott el. Már az elejétől látványos pontokat játszottak, de Nadal volt a stabilabb, hosszan játszott, Djokovićnál csúszott be több hiba. A második szervagémjében kettős hibával lett 15-40, egy bréklabdát szépen hárított, de végül hálóba ütött egy fonákot.

Nadal dupla brékelőnybe került, de neki is bréklabdákat kellett hárítania a következő játékban. Kemény labdameneteket játszottak egymás után, szép átemelést és rövidítést is ütöttek, végül Nadal tíz perc alatt megfordította a gémet, és már 4:0-ra vezetett. A szerb 40-0-ről bukta el a következő adogatását, kettős hibát ütött, többször is rontott, a harmadik bréklabdánál pedig már bevágta a nyerő fonák keresztet Nadal.

A spanyol a szettért szerválva egy ásszal zárta le a játszmát. Jól jelezte azonban, hogy mennyire nem egy szokványos 6:0-s szett volt ez, hogy 45 percig tartott. A színvonalról az is sokat elmondott, hogy Nadal 10 nyerője mellé mindösze 2-t rontott, míg Djokovićnál 11-13 volt a nyerők és a ki nem kényszerítettek száma.

A második szett elején Djoković is próbált még pontosabban és élesebben játszani, de rögtön három bréklabdához jutott Nadal. Ezeket végül sikerült megfordítania a világelsőnek, aki így feliratkozott az eredményjelzőre. A következő adogatógémje azonban 0-30-cal indult, Nadalnak megint több esélye is volt. Djoković megpróbálkozott a sokadik rövidítésével a meccsen, de Nadal beérte, és a hárított bréklabdák után ennél már hálóba ütötte a szerb. 7 perces játék végén bukta el az adogatását.

Djoković a döntőben.Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP
Djoković a döntőben.Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

A spanyol először rövidült le a következő adogatójátékánál, továbbra is nagyon stabilan játszotta az egyik legjobb teniszét. Djoković ugyan nyert két pontot 40-15 után Nadal adogatásánál, de aztán a végén hálóba ütötte a tenyeresét. Djokovićnak kétszer is bejött a rövidítés a következő gémben, és egy kettős hibája után bevágott egy ászt, de Nadal visszakínálta egy újabb rövidítését, majd a bréklabdánál a szerb labdája kipattant a hálóról. Már 4:1 volt.

Nadal pazar pontokat nyert egymás után, a vonal mellé ütött labdákkal, semmire hozta az adogatását. Djoković következő szervagémjénél viszont többször is hibázott a spanyol, először nem jutott el bréklabdáig sem a mérkőzésen. A második szettért szerválva három játszmalabdája is volt, az elsőnél kettős hibát ütött, majd Djoković hiperagresszíven hozta a pontot, de a harmadiknál szélesre ütötte a returnt a szerb.

A harmadik szett elején Djoković adogatásánál kétszer is rontott egymás után Nadal, nem tudott visszatenni egy kemény szervát, a világelső ezúttal könnyedén hozta a játékot. A szerb próbált még agresszívebb lenni, de minden pontért nagyon meg kellett küzdenie. Egy 18 ütésváltásos labdamenetet ő nyert, de Nadal nem került gondba az adogatásánál, míg Djokovićnak megint bréklabdát kellett hárítania.

A szerb próbálkozott, de csak 30-30-ig sikerült eljutnia. Djoković viszont megint bajba került, három bréklabdáról bukta el semmire a szerváját. Azonban Nadal lendülete kicsit alábbhagyott, Djoković pedig kevesebbet hibázott, mint az első két szettben, és kiegyenlítettebb lett a játék a harmadikban. Hosszú idő után újra bréklabdához jutott a szerb, aki nagy kiáltás mellett, egy nyerővel vette vissza a bréket.

Mindketten hozták az adogatásukat, miközben látványos pontokat játszottak egymás után. 4:4-nél Nadal egy átemelést jól oldott meg, bréklabdához jutott. Djoković meghúzott egy második szervát, aztán megfordította a játékot. 5:5-nél azonban megint volt esélye a spanyolnak: a szerb újból kockázatosabb második szervát választott, ez azonban kicsivel kint volt. Így Nadal adogathatott a tornagyőzelemért, három meccslabdához jutott, és egy ásszal be is fejezte a 2 óra 41 perces döntőt.

„Nagyon nehéz év volt, mindennél többet jelent nekem, hogy itt győzni tudtam” – mondta a meccs után Nadal. Azt mondta, hogy most nem arra gondol, hogy beérte Federer 20 GS-es rekordját, ez most a Roland Garros-győzelemről szól. A Garroson élte át teniszkarrierje legtöbb fontos pillanatát, gratulált Djokovićnak, és mindenkinek köszönetet mondott. Nadal arról is beszélt, hogy üzenni akar mindenkinek világszerte a koronavírus-járvány közepette, hogy ne adja fel, maradjon pozitív, „együtt túljutunk ezen”.

Nadal a trófeával a kezében.Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP
Nadal a trófeával a kezében.Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Djoković gratulált Nadalnak, azt mondta, a spanyol megmutatta a vasárnapi meccsen is, miért ő a salakkirály. Nehéz meccs volt a döntő, és nem elégedett a teljesítményével, de mint mondta, ma egy jobb játékos jobb volt nála.

Nadal szettveszteség nélkül menetelt végig a tornán, amin vasárnap a döntőben pályafutása 1200. meccsét játszotta. Ez volt a 999. győzelme karrierje során, és a 100. a Roland Garroson (ahol mindössze kétszer kapott ki eddig, egyszer 2009-ben Robin Söderlingtől, egyszer pedig 2015-ben Djokovićtól). 2021-et már egyaránt 20 Grand Slammel kezdik meg Federerrel, míg Djoković 17-tel követi őket.

Nadal és Djoković meccse előtt játszották le a Roland Garroson a női páros döntőjét, ahol Babos Tímea Kristina Mladenoviccsal az oldalán negyedik Grand Slamjét, második Garrosát nyerte>>>.

Eredmény:

Nadal (spanyol, 2.) – Djoković (szerb, 1.) 6:0, 6:2, 7:5

(Borítókép: Martin Bureau / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!