Babos Tímea negyedik Grand Slamjét nyerte párosban a Roland Garroson

2020. október 11. – 13:50

Babos Tímea negyedik Grand Slamjét nyerte párosban a Roland Garroson

Másolás

Vágólapra másolva

Babos Tímea a francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán megnyerte 6:4, 7:5-re női párosban a koronavírus-járvány miatt május helyett ősszel, szigorú biztonsági intézkedések mellett megtartott Roland Garrost a chilei Alexa Guarachi és az amerikai Desirae Krawczyk, a 14. kiemelt ellen. Második kiemeltként megvédték címüket az 1 óra 33 perces döntőben, ez Babos Tímea negyedik Grand Slam-győzelme.

Babosék nem tudták a legjobbjukat nyújtani a meccsen, de sokkal jobbak voltak ellenfelüknél, a chilei, amerikai párosnak nem volt valódi esélye a győzelemre.

Az ellenfél pároson az elején érződött, hogy idegesebbek első Grand Slam-döntőjükben, míg Babos első adogatása könnyedén alakult, és a magyar teniszező jól kezdett. 1:1-nél kettős hibát ütött Guarachi, és a második bréklabdájukat kihasználva Babosék brékelőnybe kerültek. Azonban Mladenovic rögtön kettős hibával nyitott a saját adogatójátékában, aztán szélesre ütött egy fonákot, végül pedig a bréklabdáknál is kettős hibával bukta el az előnyüket.

Krawczyk szervája is nehezen alakult, de a chilei, amerikai kettős jutott bréklabdához Babos következő szervájánál. A magyar teniszező is többször ütött második szervát, rontott az alapvonalról, viszont aztán két bréklabdát is nagy „Allez” kíséretében hárítottak Mladenoviccsal, majd egy látványos labdamenettel hozták az ötperces gémet. Guarachi továbbra is nagyon bizonytalanul szervált, Babosék bréklabdához jutottak, és a chilei nagy kettős hibájával újból előnyben voltak.

Megint Mladenovicon múlt, hogy megerősítik-e a brékelőnyt, és a franciának ezúttal is volt két kettős hibája, de foghatatlan szervája is, és Babos is szépen játszott a hálónál. Krawczyknak 5:3-nál így már a játszmában maradásért kellett adogatnia. Az amerikai nem szervált jól, Babos nagy returnjével két szettlabdához is jutottak, de ezeket hárítani tudta az ellenfél. Babos a játszmáért adogatott: a magyar teniszező egy nagy kiáltás kíséretében ütött ászt is, két szettlabdájuk is volt, de két bréklabdát is hárítaniuk kellett mielőtt összességében az ötödik szettlabdájukat már megcsinálták.

A második szett elején Krawczyk még könnyedén hozta a szerváját, és a chilei, amerikai kettős nyerte az első pontot Babos adogatásánál is. Utána azonban nagyon magabiztos játékkal hozták Babosék a gémet. 1:1-nél a magyar teniszező jó volt hátulról, Mladenovic a hálónál, két bréklabdához jutottak Guarachi adogatásánál. Egy második szervára bevágta a francia a nyerő returnt. Így megint a szett elején előnybe kerültek Babosék.

Babos Tímea és Kristina Mladenovic a 2020-as Roland Garros női párosdöntőjében 2020. október 11-én. Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP
Babos Tímea és Kristina Mladenovic a 2020-as Roland Garros női párosdöntőjében 2020. október 11-én. Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Mladenovic szervája továbbra is nagyon döcögött, ötödik kettős hibáját is beütötte a mérkőzésen. Bréklabdához jutott az ellenfél, de annál a francia remekelt, hárították, és megerősítették a bréket. Krawczyk adogatása megint nagyon sima volt, semmire sikerült megnyernie. Babos adogatása alakult nehezen, pedig 30-0-vel indult. Aztán viszont rontások jöttek, és egy újabb ki nem kényszerített hibával bréklabdához jutottak Guarachiék. A chilei tenyerese elakadt a hálóban, Babos kettős hibájával azonban újból esélye nyílt a másik kettősnek, amit már ki is használtak.

3:3-nál Mladenovic többször is megvillant, aztán Babos lecsapásaival jutottak bréklabdához, megint Guarachi adogatásánál. Végül a francia szép röptéjével újból brékelőnybe kerültek. 0-30-cal indult azonban Mladenovic adogatójátéka, Krawczyk jól játszott, két bréklabdához jutott az ellenfél. Jött a menetrendszerű kettős hiba a franciától, visszajött a chilei, amerikai kettős.

Babosék jól játszottak a következő gémben, két bréklabdához jutottak, és Krawczyk először veszítette el az adogatását az egész mérkőzésen. Ez pedig azt jelentette, hogy Babos már a tornagyőzelmért szerválhatott. A magyar teniszező is ütött kettős hibát, és két bréklabdából csak egyet tudtak hárítani, Krawczyk a hálónál lezárta a gémet. A végig a leggyengébben szerváló Guarachi adogatásánál azonban nagyon eltökélten álltak ki Babosék, egy pontot tudott nyerni az ellenfél.

Így újból a győzelemért szerválhattak, ezúttal Mladenovic. Az első pontnál a székbíró is lement megnézni egy nyomot, végül újabb első szervát adhatott a francia. Három meccslabdához jutottak, a másodiknál egy szép nyerővel zárta le Mladenovic a meccset.

A trófea átvételénél Babos franciául köszöntötte a közönséget, gratulált az ellenfel párosnak, és megköszönte Mladenoviccnak is a közös sikereket. „Köszönöm mindenkinek otthonról, aki szurkolt!” – mondta magyarul, mielőtt visszaváltott franciára: „Imádok itt játszani, találkozunk hamarosan, Párizs!”.

Mladenovic nagyon elérzékenyülten beszélt arról, hogy mennyire különleges ez a győzelem azok után, hogy a US Openen néhány héttel ezelőtt a járványveszély miatt kizárták őket, miután Mladenovic közeli kontaktnak számított Benoit Paire-rel, akinek pozitív lett a koronavírustesztje.

Babos és Mladenovic a 2018-as Australian Openen nyerte meg közösen első Grand Slamjét. 2019-ben is döntősök voltak Melbourne-ben, majd győzni tudtak a tavalyi Roland Garroson. A harmadik GS-jüket az idei Australian Openen nyerték meg. Az elmúlt két évben a évzáró WTA-tornán is együtt győztek – amit Babos összesen már háromszor nyert meg párosban –, és az év párosának is őket választották meg 2019-ben.

(Borítókép: Babos Tímea és Kristina Mladenovic a 2020-as Roland Garros női párosdöntője után a trófeával 2020. október 11-én. Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!