Giro: Valter a legjobbakkal is bírta a hegyibefutót

2020. október 11. – 17:05

Másolás

Vágólapra másolva

A portugál Ruben Guerreiro nyerte meg szökésből a Giro d'Italia 9. szakaszát, aminek a favoritok a végén támadták be egymást. A meredeken emelkedőn Valter Attila is jól tartotta magát, a legjobbakkal együtt érkezett, több nagynevű bringást hajrázott le.

A Giro mezőnye nem véletlenül vette pihenősebbre a szombati etapot, vasárnap már egy fontos hegyi szakasz jött. A 208 kilométeres távon több hosszabb hegymenet és összesen közel 4500 méter szintemelkedés várt a bringásokra, amit még az esős, hűvös idő is megnehezített.

A Giro 9. szakaszának szintrajza (giroditalia.it)
A Giro 9. szakaszának szintrajza (giroditalia.it)

A terep kínálta magát a szökésre, de csak elég későn, 70 kilométer megtétele után tudott kialakulni sikeres elmenés. Ruben Guerreiro (EF Pro Cycling), Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), Eduardo Sepúlveda (Movistar), Ben O'Connor (NTT Pro Cycling), Larry Warbasse (AG2R La Mondiale), Giovanni Visconti (Vini Zabù-Brado-KTM) és Kilian Frankiny (Groupama-FDJ) lépett meg, és hamar ötperces előnybe kerültek. Az első nagyobb hegyre, a Passo Lancianóra tekerve Mikkel Bjerg (UAE) kezdte el üldözni magányosan a szökevényeket, és szívósságának köszönhetően fel is tudott zárkózni hozzájuk. Az elmenésben Visconti a hegyi hajrákra koncentrált, elég pontot is gyűjtött ahhoz, hogy átvegye a hegyi trikót Filippo Gannától. Ő az utolsó hegyi hajrá után nem is erőltette a szökést, leszakadt az élcsoportól, ami az utolsó 25 kilométerre ötfősre (Guerreiro, Castroviejo, Larry Warbasse, Frankiny, Bjerg) olvadt.

A főmezőnyben egy darabig a Trek-Segafredo állt az élre, úgy tűnt, Vincenzo Nibali készül akcióra, de később visszaolvadt csapata a mezőnyben. Hagyták, hogy a rózsaszín trikós Joao Almeida klubja, a Deceuninck – Quick Step dolgozzon. A hegyek a bolyt is erősen megrostálták, 50-60-an maradtak együtt, de Valter Attila is ebben a csoportban tekert.

Az utolsó emelkedő lábánál fokozódott a tempó, még kevesebben maradtak a főmezőnyben, de Valtert itt sem lehetett megingatni.

A céltól hat kilométerre a szökevénycsoportból Guerreiro és Castroviejo vált ki, a szakaszgyőzelmet aztán egymás között meccselték le. Többségében Castroviejo vezetett, de Guerreiro frissebb maradt a meredek részen, és lesprintelte az Ineos-bringást az utolsó kétszáz méteren, és ezzel az EF csapat második győzelmét szerezte meg az idei Girón.

A Giro d'Italia főmezőnye a 9. szakaszon, a rózsaszín trikós mögött (félig takarásban) Valter Attila teker (Luca Bettini/AFP)
A Giro d'Italia főmezőnye a 9. szakaszon, a rózsaszín trikós mögött (félig takarásban) Valter Attila teker (Luca Bettini/AFP)

Az összetettben érdekelt versenyzők is az utolsó egy kilométerre hagyták a döntést. A hajrában sikerült is adniuk egymásnak néhány másodpercet. Közülük Jakob Fuglsang (Astana) és Wilco Keldermann (Sunweb) jött be legelőször, három másodperccel előzték meg Rafal Majkát (Bora), hattal Domenico Pozzovivót (NTT). A kétszeres Giro-győztes Nibali már 14-et kapott. Az emelkedőn Valter is nagyon jól mozgott, egymás után kerülte ki az ellenfeleket, a rózsaszín trikós Almeidát, vagy a szintén nagy esélyes Kruijswiket (Jumbo-Visma) is megelőzte. Nibalitól is csak három másodpercet kapott a CCC bringása. Valter a szakaszon 1:55-ös hátránnyal a 18. lett, összetettben megőrizte a 28. helyét, 9:34-es a hátránya.

A rózsaszín trikót továbbra is Almeida viseli, de egyre szorosabb a verseny. Keldermann feljött a második helyre, már csak 30 másodpercre van lemaradva. Az elsőt és a hetedik Harm Vanhouckét pedig összesen 1 perc két másodperc választja el egymástól.

Eredmények:
9. szakasz, San Salvo-Roccarasso, 208 kilométer
1. Ruben Guerreiro (portugál, EF) 5:41:20
2. Jonathan Castroviejo (spanyol, Ineos) + 8 másodperc
3. Mikkel Bjerg (dán, UAE) +0:58

…18. Valter Attila (magyar, CCC) +1:55

Összetett:
1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck Quick-Step) 35:35:50
2. Wilco Keldermann (holland, Sunweb) + 0:30
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-Merida) + 0:39
4. Domenico Pozzovivo (olasz, NTT) +0:53
5. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) +0:57
6. Jakob Fuglsang (dán, Astana) +1:01

…28. Valter +9:34

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!