Giro: 14 perc előnnyel nyert szakaszt az izraeli csapat

2020. október 10. – 17:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szökevények nagy napja volt a szombati a Giro d’Italián, a mezőny rápihent a vasárnapi hegyi befutóra, ezért a hatfős szökevénycsoport közel 14 perces előnnyel hazaért. Közülük a brit Alex Dowsett volt a legerősebb, egy jól időzített támadással az övé lett a 8. szakasz. Valter Attila az összetett esélyesekkel egy csoportban, a 23. helyen ért célba.

A szakasz még el sem kezdődött, de Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) után újabb, az összetett győzelemre is esélyesnek tartott brit versenyző szállt ki a versenyből. Péntek délután derült ki, hogy Simon Yates (Mitchelton-Scott) elkapta a koronavírust, így nem folytathatja a Girót. Ez magyarázhatja azt is, hogy a friss Tirreno-győztes miért nem ment olyan jól az első hetén, 3:52 perces hátránnyal csak a 21. helyen állt. A Mitchelton-Scottnak így már csak öt embere van még versenyben, miután Brent Bookwalter és Edoardo Affini is feladta a Girót bukás miatt.

A szombati, Giovinazzo és Vieste közötti 200 kilométeres szakasz két, jól elkülöníthető részből állt. Az etap első felében végig az Adriai-tenger partján, észak felé haladt a verseny, majd a második kategóriás Monte Sant’Angelo megmászása után az olasz csizma „sarkantyúja”, a Gargano-félsziget felé kanyarodott a mezőny, ahol aztán több kisebb emelkedő várt még rájuk, de a befutó már ismét sík volt.

A rajt után egy hatfős szökés alakult ki, benne Valter Attila csapattársával, az amerikai Joey Rosskopffal (CCC). Az előnyük folyamatosan nőtt, mivel a főmezőnyben egyik csapat sem vállalta magára az üldözést. Az összetett szempontjából sem voltak veszélyesek a szökevények, közülük Salvatore Puccio (Ineos Grendiers) állt a legjobban a 34:30 peces hátrányával.

A ciklámen trikós és eddig három szakaszt nyerő Arnaud Démare-t sem izgatta különösebben egy újabb győzelem, a Groupama-FDJ bringásai így inkább rápihentek a következő szakaszokra. A viszonylagos nyugalom akkor tört meg, amikor Jakob Fuglsang (Astana) defektet kapott, mire Vincenzo Nibali csapata, a Trek-Segafredo a Monte Sant'Angelo leejtőjén szétkapta a mezőnyt. A kis előnyük nem tartott sokáig, mert Fuglsang és az Astana hamar visszazárkózott. Ez a kis akció is mutatta, hogy Nibali és Fuglsang nem a legnagyobb barátok a mezőnyben, pedig évekig csapattársak is voltak az Astanában.

Alex Dowsett (Israel Start-Up Nation) a Giro d'Italia 8. szakaszán 2020. október 10-én.Fotó: Luca Bettini / AFP
Alex Dowsett (Israel Start-Up Nation) a Giro d'Italia 8. szakaszán 2020. október 10-én.Fotó: Luca Bettini / AFP

Az etap felén túl már biztosnak tűnt, hogy az elől lévő hatosból kerül ki a szakaszgyőztes. A legjobb helyzetben az Israel Start-Up Nation volt, mert két remek időfutammenőjük, az osztrák Matthias Brändle és a brit Alex Dowsett is bekerült az elmenésbe. A szakaszgyőzelemért folyó harc 30 kilométerre a céltól kezdődött, egymást érték a támadások, leszakadások és felzárkózások, mígnem Dowsett 18 kilométerrel a vége előtt lépett el jó pillanatban, senki nem tette rá a kereket, így el tudott szakadni.

Dowsett a 2013-as Girón már nyert egy időfutamot, a remek időfutam-képességét most is kamatoztatni tudta. Hiába üldözték őt hárman is, nem tudtak hozzá közelebb kerülni, sőt még ő növelte az előnyét. Az izraeli csapatnak ez volt az első World Tour-versenyen szerzett győzelme. A második az olasz Salvatore Puccio (Ineos Grenadiers), a harmadik pedig a brit Matthew Holmes (Lotto-Soudal) lett, akik végül 1:15 percet kaptak Dowsettől.

A főmezőny 13:56 perccel később ért csak célba, az összetett győzelemre esélyesek mellett ott volt Valter Attila is, aki a 23. helyen gurult át a célvonalon. Vasárnap egy nehéz, több mint 200 kilométeres hegyi szakasszal folytatódik a Giro, a két első és két második kategóriás emelkedővel tűzdelt etap befutója az 1655 méter magasan fekvő Roccarasóban lesz.

(Ide kattintva olvashatóak a Telex legfrissebb híreit)

Eredmények:
8. szakasz, Giovinazzo–Vieste, 200 km:

1. Alex Dowsett (brit, Israel Start-Up Nation) 4:50:09

2. Salvatore Puccio (olasz, Ineos Grenadiers) + 1:15 perc hátrány

3. Matthew Holmes (brit, Lotto-Soudal) azonos idő

4. Joey Rosskopf (amerikai, CCC) a. i.

5. Matthias Brändle (osztrák, Israel Start-Up Nation) + 2:10 p. h.

... 23. Valter Attila (CCC) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck-Quick-Step) 29:52:34

2. Pello Bilbao (spanyol,Bahrain-McLaren) + 43 másodperc hátrány

3. Wilco Kelderman (holland, Team Sunweb) + 48 mp. h.

4. Harm Vanhoucke (belga, Lotto-Soudal) + 49 mp. h.

5. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) + 1:01 perc hátrány

… 28. Valter Attila (CCC) + 9:35 p. h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!