Giro d'Italia: a kaotikus szakaszt Valter Attila is megszenvedte

2020. október 9. – 17:15

Másolás

Vágólapra másolva

A francia Arnaud Démare harmadik szakaszát nyerte meg az idei Giro d'Italián. A hetedik etapon is mezőnyhajrá döntött, de szinte az első kilométertől kezdve őrült menés volt, többször szétszakadt a mezőny. Valter Attilának és csapatának is rengeteget kellett dolgoznia, hogy elkapják a bolyt. A rózsaszín trikó továbbra is Joao Almeidáé.

A Giro hetedik szakasza előzetesen nem ígért túl sok izgalmat az összetett szempontjából sem. A 143 kilométeres táv nagyrészt síkon vagy enyhe lejtőn haladt, ami alapján borítékolni lehetett a szokásos koreográfiát, pár szökevény üldözése után mezőnyhajrá dönt majd. Ez végül össze is jött, de addig elég mozgalmas volt az etap.

A rajt után nem sokkal egy négyfős szökevénycsoport meglépett, de 10 kilométer után a rózsaszín trikós csapata, a Deceuninck Quick-Step berobbantotta a versenyt. A befújó oldalszélben nagy tempóra váltottak, és a szélárnyék híján szétszakadt a boly.

Az első csoportban az összetett esélyesek közül Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo). Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) és Wilco Keldermann (Sunweb) és a jobb sprinterek ott voltak, de olyan top 10-es versenyzők, mint Jakob Fuglsang (Astana), Rafal Majka (Bora-hansgrohe), Pello Bilbao (Bahrain-Merida) a második csoportban ragadtak. Náluk is rosszabb helyzetbe került Simon Yates (Mitchelton-Scott) és Domenico Pozzovico (NTT), ők a harmadik sorban tekertek, közel egy percre leszakadva. Valter Attila pedig még egy csoporttal hátrébb tempózott.

Fuglsangék 30 kilométernyi üldözés megfogták az első csoportot, de Yatesék továbbra is küzdöttek a rendkívül gyors szakaszon, amit jól jelez, hogy az első egy órában 56 kilométert tettek meg a bringások. Ötven kilométer száguldás után visszavett az élcsoport, így Yates csoportja is fel tudott zárkózni. Hetven kilométer után pedig Valter Attiláék is felzárkóztak.

Ezután sem volt sok nyugalma a mezőnynek, a 45 kilométert jelző kapunál egy bukás miatt a boly hátsó része feltorlódott. A CCC csapatának kapitánya, Ilnur Zakarin is hátul maradt, így Valteréknek kellett dolgozni, hogy felvigyék őt a főmezőnyre, ami újra nagy tempót diktált az oldalszélben. Bő 20 kilométer kemény munkával sikerült is felzárkózniuk, de továbbra is óriási, 50 kilométer per óra feletti volt a tempó, már a hajrára készülődtek a csapatok.

Arnaud Démare a harmadik szakaszát nyerte a Giro d'Italián (Luca Bettini/AFP)
Arnaud Démare a harmadik szakaszát nyerte a Giro d'Italián (Luca Bettini/AFP)

A befutó előtti néhány kilométer elég trükkös volt, több éles kanyart is le kellett tudni, nagy küzdelem ment a jó pozíciókért, a csütörtöki szakaszt is megnyerő Arnaud Démare is vállal csinált magának helyet, de ezúttal is verhetetlen volt. A francia dinamikájával Peter Sagan sem bírt, az utolsó pillanatig maradt a szélárnyékában, és a szlovák harmadik második helyét szerezte meg az idei Girón. A harmadik helyen Michael Matthew (Sunweb) érkezett be a célba.

Valter a 72. lett a szakaszon, az utolsó kilométereken újra szétszakadt a sor, így 28 másodpercet kapott a győztestől. Ezzel együtt összetettben előrelépett két helyet, már a 29. Összetettben hátránya 9 perc 35 másodperc.

Az összetett élcsoportjában nem történt változás, továbbra is Joao Almeida áll az első helyen.

Eredmények:
7. szakasz, Mater-Brindisi, 143 km:

1. Arnaud Demare (francia, Groupama-FDJ) 2:47:28 óra
2. Peter Sagan (szlovák, Bora-hansgrohe) azonos idővel
3. Michael Matthews (ausztrál, Sunweb) azonos idővel

...72. Valter Attila (CCC) + 28 másodperc

Az összetett élcsoportja:

1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck – Quick-Step) 24:48:29 óra
2. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain-McLaren) + 43 másodperc hátrány
3. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) + 48 mp h.
4. Harm Vanhoucke (belga, Lotto-Soudal) + 59 mp h.
5. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) + 1:01 perc h.

...29. Valter (CCC) 9:35 p h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!