Nem a csodacipő miatt kapott ki a maratonkirály

2020. október 5. – 14:39

frissítve

Nem a csodacipő miatt kapott ki a maratonkirály

Másolás

Vágólapra másolva

A valaha volt legjobb maratonfutó, Eliud Kipchoge csak nyolcadik lett a hétvégi londoni maratonon, ahol azt sem tartották lehetetlennek, hogy megdől a világcsúcsa. Ez végül másoknak sem jött össze, ő pedig hét év után kapott ki először. De miért volt téma már megint, hogy milyen cipőket használ, és mi a véleménye erről a többi futónak?

A maratonfutás eléggé kiszámíthatatlan, nagyon ritkán fordul elő, hogy valakinek nincs rossz napja egy versenyen, gyomorpanaszok, hirtelen jött görcs, vagy elrontott frissítés miatt is fejre állhatnak a legjobbak is. Kipchoge eddig ebben is egyedülállónak tűnt, minden maratonján tökéletesen tudta uralni testét, ami egyetlen második helyet leszámítva nyolc győzelmet hozott neki, és két olyan kísérleti futást, amivel a világ legjobb eredményeit érte el a 42,195 kilométeren. Londonban a hétvégén viszont ő is olyan holtpontra érkezett, amin nem tudott átlépni. A célba érkezés után a BBC-nek azt mondta, hogy a jobb füle 25 kilométernél bedugult, majd a teste elkezdett görcsölni, és a csípőjével is problémák voltak. Az sem segített neki, hogy szeles, esős időben futottak.

(Itt találja a Telex legfrissebb híreit!)

„Görcsöt kaphatsz, ha nagy hidegben kihűlnek az izmaid. Szeles időben pedig az orrod is eldugulhat, ami a hallásodat is befolyásolja. Ha a fülek dugulnak be, akkor egyensúlyvesztés léphet fel, és az egyik oldalad jobban kezd el egyensúlyozni, mint a másik” – próbált magyarázatot találni Kipchoge problémáira Japheth Kariakim, aki olimpiákon és világbajnokságokon volt a kenyaiak sportorvosa. Valentijn Trouw, a futó menedzsere azt írta a Runners Worldnek, hogy miután bedugult Kipchoge füle, már nem is nagyon ivott a frissítőknél, és ez is kihathatott az egész szervezetére.

Kipchoge Londonban annak a cipőnek a továbbfejlesztett modelljét használta, amelyben Bécsben két órán belüli (1:59:40) időt futott. A kenyai nem panaszkodott a Nike Alphafly Next% cipőjére, pedig nem mindenkinek jön be. Kenenise Bekele, aki csak két másodperccel maradt el tavaly Kipchoge világrekordjától, a London Maraton előtt is panaszkodott.

„Nagyon nehéz alkalmazkodni ehhez a cipőhöz, főleg a gyorsasági munkában. Többször volt sérülésem, hasonló ez izomhúzódáshoz, mert ez a cipő nem stabil a talpánál. Elég formátlan, és elég puha. Az izomzatnak is alkalmazkodni kell ehhez a mozgáshoz, ami nagyon nehéz. Akárki nem tudja használni ezt a cipőt. Arra jó, hogy sétálj benne a mindennapi életben, de hogy teljesíts benne, az elég nehéz” – mondta Bekele, aki végül vádlisérülésre hivatkozva el sem indult a versenyen.

Forrás: NIKE
Forrás: NIKE

Az etióp futó szerint Kipchoge előnyben volt, mert már tavaly is ilyen cipőben futhatott, míg a többieknek csak fél évük volt megszokni, ráadásul többeknek korlátozottak voltak az edzéslehetőségeik a koronavírus-járvány miatt. Bekele több futóval is beszélt, és a legtöbbjüknek voltak gondjaik a cipővel.

Amikor megjelent a Nike cipője, az első ilyen a Vaporfly volt, ami a talpába beépített karbonlemez miatt szinte rugóként működik, és kiderült, hogy a hagyományos futómozgást is kicsit átalakítja. A futott idők ezzel együtt rohamosan fejlődtek, bizonyíthatóan a cipőknek is köszönhetően, ma már nem számít különlegesnek egy 2 óra 5 perces maraton a férfiaknál, inkább csak az, ha valaki nem Nike Vaporflyban futja.

A cipő fogadtatása nem volt egyöntetű, a kritikusai szerint olyan nagy mértékű segítséget ad, ami már nem egyeztethető össze a sport tisztaságával.

Még ha az általa nyújtott előnyt technológiai fejlesztésnek be lehet tudni, az továbbra is probléma marad, hogy jelenleg csak egy cég termékei tudják ezt. A cipőt be is akarták tiltatni, de a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) inkább alkotott egy olyan szabályt, amivel zöld utat adott ezeknek a cipőknek. Az előírások szerint a cipő talpának 4 centiméternél vékonyabbnak kell lennie, és csak egy karbonlemezt lehet beépíteni, valamint a cipő hozzáférhetőségét is biztosítani kell. Tehát elvileg nem használhatják a prototípusokat a versenyzők, csak olyat, ami egy adott verseny előtt már négy hónappal elérhető a piacon.

Kipchogét is megkérdezték a verseny előtt, hogy mit gondol, mennyire sportszerű a cipő. „A 21. században élünk. Először is el kell fogadnunk a változást, a másik pedig az, hogy fejlődés kéz a kézben jár a technológiával. A cipő jó, és beleillik a technológiai változás mintázatába. Mondok is egy példát. Mi most éppen egy virtuális sajtótájékoztatón vagyunk, ez nem a technológia eredménye? Tehát fogadjuk el a technikai fejlődést, és lépjünk tovább.” Azt azonban ő is elismerte, hogy a legújabb Nike-modell, amit csak a következő napokban, hetekben kezdenek el árulni, elég nagy előnyt jelenthetnek neki. Egy másik interjúban pedig az mondta a világcsúcstartó:

„Még mindig a lábaimmal futok. Az innováció mindig is a sport része volt. A futásban a technológia hatása mindig minimális lesz más sportágakhoz hasonlítva.”

(Borítókép: A kenyai Eliud Kipchoge győztes etiópiai Shura Kitata és a második helyezett kenyai Vincent Kipchumba mögött nyolcadikként végzett a 2020-as londoni maraton elit férfi versenyén London központjában, 2020. október 4-én. Fotó: Richard Heathcote / POOL / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!