Megint kötvény, techrészvények, magyar papírok? Mibe tegyük a hozamot, ami az állampapírokból érkezik?

2024. február 13. – 19:14

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából ezermilliárdos tételben fognak kamatokat kapni a következő időszakban csak az állampapírokból a magyar lakossági befektetők. De mibe érdemes tenniük? A héten ezt járta körül a Témában Brückner Gergő és vendégei, Árokszállási Zoltán, az Equilor, és Bukta Gábor, a Concorde Értékpapír elemzője.

Több százmilliárd forint csak az a nagyságrend, amit a következő hetekben kifizet a magyar állam hozamként azoknak a magyaroknak, akik bevásároltak a népszerű prémium sorozatokból. Biztos sokan lesznek olyanok, akik költenek is a pénzből, aki viszont ismét befektetne, az nincs feltétlenül könnyű helyzetben, 2024 ugyanis különös évnek ígérkezik a tőkepiacokon.

A Téma aktuális adásából kiderül, hogy prémium állampapírok a következő egy év folyamán még nagyon vonzó befektetést jelentenek, akinek pedig van ilyenje, az jobban teszi, ha ragaszkodik hozzá, mert a lassuló infláció mellett nagyon vonzó kamatszintet fizet még jövőre is.

A műsorban átrágták azt is, milyen nagyobb megtérülést hozó befektetések jöhetnek szóba azoknak, akik több kockázatot is vállalnának. Állandóan arról lehet olvasni, hogy új csúcsokat döntenek amerikai részvényindexek, ilyen helyzetben akár indokolt lehet az aggodalom, hogy megalapozatlan a drágulás.

Nagyon nagy kockázatok vannak a szélesebb piacba fektetésben, mert az emelkedés csak egy nagyon pici szegmensből jön (a legnagyobb techcégek hetes fogatától), miközben a széles piac szenved – mondta erről Bukta Gábor. Az S&P 500-at az elmúlt időszakban az MI térhódítása vitte felfelé, és ezek a cégek továbbra is jó befektetést jelenthetnek, mert olyan piacokon tevékenykednek, ahol kis túlzással monopolhelyzetben vannak, így erős maradhat a jövedelmezőségük. Ennek fényében inkább jól megválogatott papírokba lehet érdemes fektetni szélesebb merítés helyett. Ugyanakkor érdemes lehet azért a techen kívül is nézelődni, például a gyógyszeriparnak jó időszaka van, és Árokszállási Zoltán szerint a bankszektor is izgalmas.

És hogy magyar részvények közül mibe érdemes fektetni? Extra kockázat a nagy magyar cégeknél, hogy a kormány előszeretettel céloz rájuk különadókat, ha költségvetési probléma van, ezt azért beárazza a piac – vélték szakértőink, de azt is elmondták, hogy az elmúlt időszakban mintha csillapodott volna az adóztatási kedv. Ehhez képest még mindig eléggé lent van a magyar blue chipek ára, egyik sem drága. A gyógyszercégek itthon is izgalmas lehetnek, a Richter például nagy növekedés elébe néz az amerikai piacon, és a legmagasabb kategóriájú magyar papírokon túl is akadnak jó lehetőségek.

Az adásból kiderül még, hogy

  • érdemes-e inkább devizaalapú befektetésben gondolkodni a forint romlásától tartva?
  • Mire lehet következtetni a volatilitást mutató VIX index állásából?
  • Mely magyar tőzsdei cégek lehetnek még jó lehetőségek a blue chipeken kívül?
  • Milyen geopolitikai kockázatok lehetnek idén, amelyek a befektetéseinkre is hathatnak?
  • Jó ötlet-e aranyat vagy más fémet venni?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!