Egyre nagyobb terhet ró a nőkre Orbán családpolitikája

Legfontosabb

2023. december 12. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor 2018-ban azt üzente a magyar nőknek, hogy megállapodást akar velük kötni a kormány családpolitikai elképzeléseiről. Akkor már javában zajlott a kormány „családvédelmi” programja, majd 2023 elején, a rossz gazdasági helyzetben úgy tűnt, jelentősen visszavágják az ehhez kapcsolódó támogatásokat. Aztán mégis bejelentették a csok plusz rendszerét.

De mi valójában a családpolitika szerepe az Orbán-rendszerben? Vesztesei vagy nyertesei Orbán Viktor alkujának a magyar nők, és meddig tartható fenn ez a gondoskodásért támogatást ajánló rendszer?

Erről beszélgettünk a Téma podcast e heti adásában Fodor Éva szociológussal, genderkutatóval, a Central European University professzorával.

Fodor Éva 2022-ben könyvet is írt az orbáni család- és nőpolitikáról, amelyben azt egy olyan mutáns rendszerként írta le, amely a nyugati országoktól egészen eltérő választ próbál adni a Magyarországon és egész Európában tapasztalható gondoskodási válságra. Míg nyugaton a neoliberális jóléti modellt követve egyre több gondoskodó feladatot szervez ki az állam piaci szolgáltatóknak, a kormány a jóléti rendszert úgy alakította át, hogy abban a bérmunka felett elvégzett gondoskodó munkáért cserébe ad szolgáltatásokat az állam.

Mindez viszont azt jelenti, hogy a nőkre Orbán alkujában egyre több feladat és felelősség hárul: dolgozzanak, hiszen leginkább azokat támogatja a kormány, akiknek bejelentett állása és az átlagon felüli fizetése van. De a munka mellett vállalják magukra a gyerekneveléssel, háztartás fenntartásával és az idősek gondozásával járó fizetetlen gondoskodó munka egyre nagyobb részét.

Mindezt pedig úgy, hogy a kormány aktívan igyekszik elkerülni minden olyan lépést, ami segítené a gyermeket nevelő nőket a munkaerőpiacon, a munkahelyükön, vagy ami arra ösztönözné a férfiakat, hogy nagyobb részt vállaljanak az otthoni gondoskodó munkában.

Fodor Évával többek között arról is beszélünk még az adásban, hogy

  • hogyan illeszkedik ebbe a mintázatba a csok plusz csomag,
  • megengedhetné-e politikai szempontból az Orbán-kormány, hogy leálljon az ilyen intézkedésekkel,
  • és milyen alternatív politikai lépésekkel lehetne igazságosabban és hatékonyabban elérni a kormány demográfiai céljait.

A Téma új adásai a Telex saját lejátszóján kívül a Telex Podcast YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast csatornáira kerülnek fel minden második hét keddjén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!