Tömegturizmus: „Szégyelltük magunkat, hogy nyugati emberek vagyunk”

2023. július 18. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

A fenntartható turizmus esetében legtöbbször elsősorban a repülés környezetterhelő kibocsátásáról beszélünk, holott ez a kérdés jóval komplexebb. Nagy kérdés, hogy lehet-e egyáltalán fenntartható módon utazni?

A Kisbolygó harmadik adásában Nagy Réka a fenntartható utazás, fenntartható turizmus kérdéseit járta körül három vendégével: Békefi Anna utazásszervezővel, turizmusfejlesztési szakemberrel, illetve Kocsis Dórával és Németh Edvárddal a Talpalatnyi Történetek blog szerzőivel, a hulladékmentes életmód és utazás nagyköveteivel.

A klasszikus turisztikai képzésben egyfajta adok-veszek alapú megközelítés van jelen, amit alapvetően meg kellene fordítani, más értékekre helyezni a hangsúlyt:

„Amikor elutazom valahova, én nem odamegyek, elveszem azt, ami szerintem jár nekem, ehelyett a kapcsolódásra, megismerésre helyezem a hangsúlyt”

– meséli Békefi Anna. Ezt a megközelítést erősíti Kocsis Dóra, aki kiemeli, hogy számára egy-egy utazásnál nagyon fontos, hogy hol költi el a pénzét, hogyan támogatja a helyi értékeket, milyen szolgáltatásokért fizet, és mi az, amit nem támogat a pénzével. A paradigmaváltás a tömegturizmus és a fenntarthatóbb utazás között persze nem egyszerű.

„Érdemes az elvárást kíváncsisággá változtatni, így inkább a megismerésre helyeződik a hangsúly” – mondja Kocsis Dóra. Az adásban az egyéni szempontok és megoldások mellett megjelennek az iparág szempontjai is: Békefi Annának utazásszervezőként sokszor olyan döntéseket kell meghoznia, melyek hatására jó eséllyel versenyhátrányba kerül a piacon, de ő mégis inkább ezt az utat választja, és magát leginkább kulturális tolmácsként definiálja.

Ebben az epizódban több olyan történet is előkerül, melyek bár az adott helyzetben kellemetlenek, akár fájdalmasak voltak, mégis ráébresztették az adás vendégeit egy-egy fontos szempontra, amit később már tudatosan építettek be utazásaik során.

„Az a bálnales rettenetes élmény volt, de kellett ez az élmény ahhoz, hogy az utazások egyes területeire is jobban rálássunk” – meséli Edvard.

Békefi Anna egy konkrét példán keresztül mutatja be, hogy akár egy adott országon belül is lehetnek sokkal fenntarthatóbb választásaink. Igaz, ez azzal járhat, hogy mondjuk nem lesz Instagram-fotónk a most épp legnépszerűbb helyekről.

„Egyre több klasszikus úti cél a világon pusztán show-vá, egyfajta Disneylanddé változott” – összegzi Anna. Az adásban megpróbáljuk lépésről lépésre megmutatni, hogy az utazásszervezés egyes pontjain hogyan tudunk tudatosabban, fenntarthatóbban választani:

  • mi a szerepe az időtényezőnek?
  • milyen közlekedési eszközöket használjunk?
  • mi a felelősségünk utazóként?
  • mit jelent a regeneratív turizmus?

Az előző két adásban

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!