Majka: Szijjártóval egyébként van egy viszonyom, de nem baráti

2023. április 11. – 14:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Először jelentkezik az After Podcast a Telex új stúdiójából, amelynek első vendége Majoros Péter, vagyis Majka volt. A zenész-műsorvezető még tavaly ősszel hozta ki az Azt beszélik a városban című klipes dalát, ami hosszú időre tematizálta a hazai közbeszédet. Majka azóta, vagy inkább a Sztárban sztár leszek! vége óta kevésbé volt aktív, azonban az After új adásában részletesen beszélt a TV2-höz és az RTL-hez fűződő viszonyáról, a tavaly áprilisi választásokkal kapcsolatos érzéseiről, a nagy port kavart dalának hátteréről és következményeiről, és persze arról is, hogy milyen a kapcsolatuk Curtisszel, akivel nyáron szakították meg ismét a közös munkát.

Amikor megjelent tavaly novemberben a Molnár Tamással közös Azt beszélik a városban című videóklipje, a Telexszel kerestük, hogy az erős politikai üzenetekkel és kritikákkal teli dalról megkérdezzük őt is, azonban végül csak most sikerült rendesen átbeszélni vele a dolgokat. Évek óta sokat támadják azzal a magát alapvetően baloldali ideológiához soroló Majkát azért, hogy kormánykritikus nyilatkozatai és megnyilvánulásai mellett a NER egyik legfontosabb médiabástyájának számító TV2 állandó arca és műsorvezetője.

„Most is szerződés köt a TV2-höz, de a TV2 tudja azt, hogy én olyan csávó vagyok, hogy Majoros Péter műsorvezető felett rendelkezhetnek, de a Majka az egy autonómia”

– utal a beszélgetésben arra, hogy a TV2-es együttműködésének nincs hatása arra, amit Majkaként, a zenei előadóként tesz vagy kommunikál. „Hogy mi megy a Tényekben, vagy hogy miről beszélnek a Tényekben, annak mi köze ahhoz, hogy én mit gondolok a világról? Semmi.”

Két éve a Covid idején nagy port kavart, hogy megjelent Szijjártó Péter külügyminiszter közösségi oldalán egy közös fotó kettőjükről. Mint kiderült, Majka a pandémia miatt egyébként is nehéz helyzetbe került magyar zeneipar megsegítésére tett ötletei miatt találkozott a magyar diplomácia vezetőjével. „A Szijjártóval egyébként van egy viszonyom, de nem baráti, meg amiről az emberek beszélnek” – a politikussal és családjával egy Strand Fesztivál-os fellépésén ismerkedett meg, mert a Szijjártó család szereti a zenéjét.

„Minket azért összeköt a foci szeretete, összeköt nyilván ez a fajta találkozás, és én ezért gondoltam azt, hogy vele tudok beszélni értelmesen.”

Majka egy 10 pontos listát prezentált Szijjártónak, amelyen például szerepelt az áfacsökkentés, amelyet hosszú évek óta kér az iparág a kormánytól, de nem igazán találnak nyitott fülekre. A lista bemutatása óta eltelt két év, és Majka szerint ezekből semmi sem valósult meg.

„Nem lehet mondani, hogy többet soha, de nagyon kevés rá az esély”

– ezt már azzal kapcsolatban mondja, hogy tavaly nyáron Curtis nem jelent meg a közös villányi koncertjükön, ami után megszakadt kettőjük között a munkakapcsolat. Korábban volt már hasonló eset egy szegedi fellépésen, ami után Curtis rehabra ment, majd újra zenélni kezdtek együtt, de a legutóbbi eset után Majka megszakította a szakmai kapcsolatot. Curtis az utóbbi időben több helyen is nyilatkozott a kettőjük közti feszültségről, a Borsnak például arra panaszkodott egy interjúban, hogy elege volt abból, hogy ő mindig csak második volt Majka mellett.

„Nem feltétlenül hiszem azt, hogy a kettőnk kapcsolatát úgy kéne lezárni, hogy én egy nagyon csúnya posztot írnék erről az egészről”

– reagál a Curtistől elhangzó kritikákra.

Nagylemezt utoljára 2012-ben adott ki, és a közeljövőben újat nem is fog, mert szerinte nincs értelme ma már a nagylemezeknek. „Nekem nem kell mutogatnom, hogy a Spotifytól kaptam tizenháromszoros platinalemezt. Nem létezik ez a rang. Régen hogyha aranylemezed volt, akkor azzal büszkén kiálltál, és mondtad, hogy aranylemezes vagyok. Most meg kapsz egy tizenháromszoros platinalemezt a Spotifytól?” – szerinte az a nagy különbség, hogy amíg ma ingyen elérhető minden zene, és semmit nem kell csinálni, csak kattintani, régen keresni kellett a lemezeket, pénzt gyűjteni és fizetni értük, ezért sokkal nagyobb rangja is volt mondjuk egy aranylemeznek, mint most, a streaming idején.

Majka ugyan az RTL-ben lett ismert közszereplő, de hosszú évek óta a TV2 arca. A rivális csatornával régóta viharos a kapcsolata. Ennek a legutóbbi fejezete az volt, amikor kiderült, hogy Majka marad a TV2-nél, és beült a Sztárban sztár zsűrijébe. Ekkor elhangzott, hogy mesés ajánlatokat utasított vissza az RTL-től a TV2 kedvéért, mire az RTL annyival reagált, hogy nem is történt ilyen megkeresés, sőt, a műsorvezető érdeklődött az RTL-nél.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Amikor a TV2-vel 2019 év végén, december 30-án lejárt a szerződésem, akkor az addigi RTL-es hívásokra reagáltam valamikor április-májusban, hogy akkor én most szabad vagyok, ha esetleg van kedvük, valamit összeüthetünk. Ezt jeleztem a Kolosi Péternek, és le is ültünk, megbeszéltük és kérdezték, hogy mik azok a műsorok, amik engem érdekelnének. Én elmondtam, hogy a Nyerő Páros, meg az X-Faktor zsűri széke érdekelne, ezt tudom elképzelni magamnak. (…) Ez a kettő érdekelt, nem akartam kalandokat keresni” – meséli, ám végül leszerződött a Sztárban sztárba, mert az általa megadott feltételekre az RTL akkor azt mondta, hogy majd egy év múlva térjenek vissza rá, addig maradjanak az ő feltételeik. Majka feltételei között szerepelt egy konkrét, meghatározott óraszám, amennyit hajlandó dolgozni, és ehhez ragaszkodott, mert a TV2-nél is kiharcolta ezt magának.

„Gyűlölöm azt, ha egy televíziós produkcióban valami megcsúszik, akkor napi 16-18 órát is kell forgatni. Nem akarom azt, hogy én ennyit dolgozzak azért, hogy az emberek aztán elkapcsoljanak a televízióról”

– azt még hozzáteszi, hogy az általa megszabott munkaórában például egy X-Faktort nem lehet rendesen felvenni, így szerinte a TV2 hatalmas áldozatot hoz, amikor leszerződik vele. Azt is elmondja még, hogy a TV2 mára utolérte sőt, most már rendszeresen megveri az RTL-t nézettségben, ami szerinte annak köszönhető, hogy most már egy ligában játszanak anyagi lehetőségekben. Még akkor is, ha ennek az volt az ára, hogy az a pénz Mészáros Lőrinc fideszes oligarchától érkezik. „Ha az elmúlt negyedévet nézzük, akkor siralmas a nézettsége az RTL-nek” – mondja, és hozzáteszi, hogy szerinte a legutolsó X-Faktor sem volt már sikeres.

Az adásban többek között szóba kerül még:

  • Hova tűntek a kereskedelmi tévékből a közéleti beszélgetős műsorok?
  • Mit gondol arról, hogy a választások előtt a Tények komplett stábja forgatott kampányvideót Orbán Viktor támogatására?
  • Mi inspirálta az Azt beszélik a városban című dal írásakor?
  • Volt-e bármi értelme a raktárkoncerteknek? Miért vállalták el a fellépést?
  • Mennyire ábrándult ki a politikából a tavalyi választások után?
  • Milyen a kapcsolatuk jelenleg Curtisszel? Fognak-e még együtt zenélni?
  • Miért fél attól, hogy megunja a zenélést?
  • Miért nem ad ki nagylemezt?
  • Miért nem fontosak neki a díjak, és mi baja van a hazai zenei díjak rendszerével?
  • Szerinte miért ennyire sikeres a Sztárban sztár?
  • Miért nincs semmi értelme A Dalnak a köztévén?
  • Mit gondol az orosz-ukrán háborúról?
  • Mennyire tartja jogosnak a Tóth Gabi irányába érkező gyakori népharagot?
  • Beülne-e a Petőfi Zenei Tanácsba?
  • Mit gondol arról, hogy az annak idején a TV2-n látható The Voice váltja az RTL-en az X-Faktort?
  • Milyen műsorokban lesz látható idén?
  • Milyen vágyai vannak a pókerezéssel?
  • Miért borítja ki, ha a közszerepléseit Hofihoz hasonlítják?

A Telex After új adásai csütörtökönként jönnek ki. Sajó Dávid popkulturális podcastjai nem a Telex podcast csatornáin lesznek elérhetőek, hanem maradnak az After korábbi megszokott csatornáin, ennek önálló YouTube-, Spotify-, Apple-, Google Podcast csatornája van, a műsorok délután 5-kor élesednek. Az Afternek létezik saját Facebook- és Insta-oldala is, kövessék ezeket is!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!