Azahriah a New York Timesnak: Nem oké, ha azért nem szólalsz meg, mert félted a karriered

2024. június 15. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Terjedelmes anyagot írt a New York Times a magyar zenei életbe berobbanó Azahriah-ról. A cikkben megemlítik a palacsintafesztivál vécéje mögött készült intim felvételt, azt a bulvárhírt, amely sokaknak az első alkalom volt arra, hogy halljanak az énekesről, aki nem sokkal később már óriási rajongótábora révén egymás után háromszor is megtöltötte a Puskás Arénát koncertjével. (A koncertekről itt és itt olvashatja kritikánkat.) „Növelte a népszerűségemet” – mondta a bulvárfelvételről.

A népszerűsége azonban ott tart, hogy a politika sem kerülheti el, Orbán Viktor is meglátta a lehetőséget, hogy meglovagolja Azahriah népszerűségének hullámát. A kormányfő a TikTokon azt vallotta, hogy Azahriah-t is hallgat: „Van ez a param-param nem tudom, hogy kell pontosan mondani. Ez az új csillag, ez az Azahriah nevű csávónak van ez a dala, azt időnként meg szoktam nézni.” Volt egy másik bejegyzése is, „Teltház megint”, amely Azahriah sikerére – az ősszel eladott jegyekre – utalt ugyan, de Orbánról szólt. Az október 23-i beszéde előtt egy sold out felirat látszott, Azahriah és Desh Rampapapam című száma szólt, és Azahriah nevét is betaggelték. Később a felvételt törölték, Orbán sajtófőnöke nem közölte ennek okát.

Azahriah-t a kormánysajtó csak óvatosan kritizálta, ez épp a fenti kormányzati hozzáállásból is következett. Később azonban már próbálkoztak ezzel, miután Baukó Attila kormánykritikus megnyilatkozásokat tett, az influenszerek tüntetésén videón is bejelentkezett – ez volt kegyelmi botrány után a legnagyobb tiltakozó tüntetés.

„Nem muszáj egy zenésznek a politikáról beszélnie. Ha nincs mit mondanod, rendben van, de ez nem oké egy szabad országban, hogy valaki azért marad csendben, mert félti a karrierjét. Nem vagyunk Oroszországban” – mondta Azahriah a New York Timesnak. „Vannak olyan dolgok, amelyek túlmennek azon, amit erkölcsileg el tudok fogadni” – mondta a politikai folyamatokról.

A cikkben szó van arról, hogyan futott fel a 12 évesen eleinte beszélős YouTube-videókat feltöltő, később autodidakta módon magát zenésszé képező, a legkülönbözőbb zenei stílusokat ötvöző Azahriah, hogyan tudott politikai árkokon és különböző korosztályokon átívelve népszerűvé válni zenéjével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!