A ledöntött Turul-G szobor alkotója: Jobb is, ha az üres talapzat a cipőnyomaival ott marad mementónak

2024. április 29. – 13:54

A ledöntött Turul-G szobor alkotója: Jobb is, ha az üres talapzat a cipőnyomaival ott marad mementónak
Fotó: Baranyi Krisztina Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az előzmények ismeretében nem számítottam erre, de azért ezek most nem az öröm pillanatai”

– mondta Horváth Horváth Csaba Árpád, a vasárnap éjjel megrongált Turul-G című szobor alkotója, és hozzátette: ők ketten állították fel a szobrot, és hatan verték le éjszaka, szerinte méltó küzdelemben maradtak alul.

Horváth Csaba Árpád köztéri szobrát múlt héten állította ki a IX. kerületi önkormányzat, miután az ő pályázatát választották ki nyertesnek a beérkezett pályamunkák közül. A Ferenc téri, pudingszínű alkotáson az a pillanat látható, amint egy turulmadár a karmaiban elragad egy Mercedes G-osztályt, vagyis egy olyan autót, ami nemcsak orosz oligarcháknak, de a magyar NER-vállalkozóknak is nagy kedvence Tiborcz Istvántól Rákay Philipig. Ezt döntötte le vasárnap éjjel egy hatfős társaság. Baranyi Krisztina polgármester úgy fogalmazott, bízott abban, hogy most nem azoknak lesz igazuk, akik azt mondták, „úgyis jönnek a nácik és tönkre teszik egy művész munkáját. Nekik lett igazuk”.

A Turul-G még eredeti formájában 2024. április 27-én, szombaton – Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex
A Turul-G még eredeti formájában 2024. április 27-én, szombaton – Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / Telex

A képzőművész azt mondta, a Turul-G-n közel három hónapon át dolgozott, és a korábbi köztéri szobrok tanulságaiból kiindulva próbált ezúttal elővigyázatosabb lenni, és úgy kalibrálni az alkotást, hogy az minél kevésbé legyen hozzáférhető a vandáloknak. Az egykori szivárványszínű Black Lives Matter-szobor, amely szintén néhány napot élt meg a kerület közterén, például túlságosan védtelen volt a méretei miatt, ezért a G-Turult már magasabbra, fejmagasság fölé helyezték, bár végül ez sem segített rajta, és a műgyanta sem bírta ki az ütéseket. A posztamenst rögzítő négy, nagy teherbírású talajcsavar viszont állta a sarat, a rongálók ezt már nem tudták szétrúgni, csak a rajta maradt bakancsnyomok árulkodnak arról, hogy megpróbálták.

Horváth szerint eddig viszonylag sokan megnézték a Turul-G-t, és ő is a szemtanúja volt, hogy többen nevettek is rajta. Úgy gondolja, az viszonylag egyértelmű, hogy az alkotás nem mentes az iróniától és a társadalomkritikától, de a saját értelmezése szerinte irreleváns, a megfejtését inkább a befogadókra bízná. Mindenesetre azt mondta, G-Merci fanklubos sráctól is kapott lelkes elismerést, és kevésbé lelkeset neonáci szervezetek csoportjaiban.

„Egy ilyen rongálás pont hogy beszűkíti az értelmezést. Sajnálom, hogy ezek az emberek ezt a módját választották a kommunikációnak.”

Az egyébként Pécsen oktató képzőművész egyelőre csak fotókon látta a rombolás nyomait, és bár a ferencvárosi önkormányzat azóta érdeklődött nála, hogy a szobrot rendbe tudja-e hozni annyira, hogy a maradék időre visszahelyezhessék, Horváth szerint a képek alapján ez nem valószínű, és értelmét sem nagyon látná egy reparált alkotásnak. Szerinte jobb is, ha a talapzat ott marad mementónak, a cipőnyomokkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!