Demeter Szilárd lehet a Magyar Nemzeti Múzeum új igazgatója

2024. február 27. – 13:19

Demeter Szilárd lehet a Magyar Nemzeti Múzeum új igazgatója
Demeter Szilárd – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – értesült az Index. A lap azt írta, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács keddi ülésén jelentette be a hírt. Háromszor is kerestük Demeter Szilárdot, hogy megkérdezzük, meg tudja-e erősíteni az információt, de a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója kérdéseinkre azt válaszolta, hogy később lesz hivatalos tájékoztatás a témában. Kerestük a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, hogy megtudjuk, valóban Demeter Szilárd nyerte-e a posztot, amint választ kapunk a kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Csák János novemberben rúgta ki azonnali hatállyal L. Simon Lászlót, múzeum korábbi főigazgatóját, a miniszter akkori indoklásában kifejtette, hogy a L. Simon „olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”.

A főigazgató menesztése hátterében az LMBTQ-propagandával megvádolt World Press Photo kiállítás körüli ügy állhat, amit Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője robbantott ki múlt héten.

Dúró törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák János minisztertől a Nemzeti Múzeumban megtekinthető Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt, Csák pedig meg is állapította a törvénysértést, és a családok védelméről szóló törvény értelmében arra kérte a Nemzeti Múzeumot, azaz L. Simon László igazgatót, hogy szigorítson a belépésen, és csak 18 éven felülieket engedjen be. A főigazgató erre azt reagálta, hogy „a Nemzeti Múzeum jogszerűen nem tudja végrehajtani Csák János felszólítását, ugyanis senki személyi igazolványát nem kérhetik el”, és meg is köszönte Dúrónak a hírverést, a múzeum előtt ugyanis napokig kígyóztak a sorok, annyian voltak kíváncsiak a 18-as karikát kapó kiállításra. Dúró ezután meg is vádolta az igazgatót azzal, hogy „a kormányon gúnyolódik”.

L. Simon közleményben reagált váratlan felmentésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!