Mads Mikkelsen lett Európa legjobb színésze, Tarr Béla tiszteletbeli díjat kapott

2023. december 9. – 23:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egy zuhanás anatómiája nyerte el a legjobb filmnek járó díjat idén az Európai Filmdíjak szombat esti átadóján, a feszült és csavaros francia dráma főszereplőjét, Sandra Hüllert pedig a legjobb női színésznek választották. A filmről már mi is írtunk, kritikánkat itt olvashatja.

A legjobb férfi színész díját Mads Mikkelsen kapta a A fattyú című filmben nyújtott alakításáért. Mikkelsen már 2020-ban is elnyerte ezt a címet, akkor a Még egy kört mindenkinek című dán drámával nyert.

Idén egy díjazott már garantált volt a gála előtt: Tarr Béla tiszteletbeli díjat kapott, amit előtte összesen öt filmes kapott meg. „Az Európai Filmakadémia (EFA) ezzel a díjjal egy olyan kiemelkedő rendező és erős politikai hangú személyiség előtt kíván külön tisztelegni, akit nemcsak kollégái tisztelnek mélyen, hanem a közönség is ünnepel világszerte” – közölte az EFA korábban.

Tarr beszédében azt mondta, a díjátadó előtt sok fiatallal találkozott, akik tanácsot kértek tőle. Tanácsai nincsenek- folytatta, de

a fiataloknak meg kell találniuk a saját hangjukat, fontos, hogy legyenek önmagunk, és intsenek be a filmiparnak.

Ha pedig nincsenek megfelelő anyagi forrásaik, ne aggódjanak: ott a mobiltelefon, a számítógép és az internet. A legfontosabb dolog pedig az, hogy legyen szabadok.

Két magyar filmet is jelöltek az Európai Filmdíjakon, a Műanyag égbolt című filmet animáció, a 27 című alkotást rövidfilm kategóriában. A 27 korábban az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, illetve Cannes-ban is fődíjat nyert.

A 27 főhőse az öccsével és az anyukájával egy háztartásban élő Alíz (hangja Stork Natasa), akiben a 27. születésnapján, egy átmulatott, varázslatos éjszaka, majd egy kijózanító biciklibaleset után tudatosul, hogy ideje leszámolnia az illúziókkal és szembenéznie a valósággal és a felnőtt élet felelősségével.

A film azért készült francia-magyar koprodukcióban, mert a Nemzeti Filmintézet három alkalommal is visszautasította a projekt támogatását – így végül francia finanszírozással és magyar produceri gyártással születhetett meg. A Franciaországban élő Buda többek között arról is beszélt a Telexnek adott interjújában, hogy generációs és társadalmi problémák mellett a pornó hatása foglalkoztatta a történet megírásakor.

A Műanyag égbolt című alkotást animáció kategóriában jelölték a díjra. A film készítése még az elsőfilmesek filmtervét támogató Inkubátor-program első évében indult, majd a Filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap, az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is megkapta, és magyar-szlovák koprodukcióban készült el. Világpremierje a 2023-as berlini filmfesztiválon volt. Mi is akkor láttuk, és ezt írtuk róla: „Nemhogy Magyarországon, hanem az egész világon is ritka az olyan film, mint a Műanyag égbolt: egy felnőtteknek szánt, kevert animációs technikával készült sci-fi arról, hogyan tud az emberiség megbirkózni a világégést követő pusztulattal”.

A filmet író és rendező Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta két közös rövidfilm után vágtak bele a nagyszabású sci-fibe, amit rotoszkóptechnikával készítettek, azaz hús-vér színészekkel forgattak jeleneteket, majd azokat átrajzolták. Az alkotókkal készült interjúnkat itt olvashatják el.

2017-ben ezen a díjátadón nyerte meg Borbély Alexandra a legjobb színésznőnek járó díjat a Testről és lélekről-beli alakításáért (idén a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat is ő adta át kollégájával Anna Hits rendezőnek a Smoke Sauna Sisterhood című filmért), 2021-ben Ágh Márton látványtervezőt díjazták a Természetes fény című filmben végzett munkájáért.

Az Európai Filmdíjakat az Európai Filmakadémia adja ki. Ezt a szervezetet valahogy úgy kell elképzelni, mint az Oscart átadó akadémia európai megfelelőjét. Majdnem ötezer tagja van a filmgyártás különböző szegmenseiből.

A nyertesek teljes listáját az EFA honlapján lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!