Kiírták a pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói posztjára

2023. október 18. – 23:21

Másolás

Vágólapra másolva

Kiírták a pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatói tisztségére, írja a Magyar Narancs. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter október 9-én írta alá a pályázati felhívást, ami szerdán jelent meg a PIM oldalán.

A Petőfi Irodalmi Múzeumot a magát megveszekedett orbánistának nevező Demeter Szilárd vezeti. A pályázattal kapcsolatban kerestük Demeter Szilárdot. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy a pályázat kiírása azt jelenti-e, hogy távozik a PIM éléről, illetve tervezi-e, hogy pályázik a főigazgatói posztra, mert a pályázati felhívás még nem jelenti azt, hogy Demeter távozna a PIM éléről: könnyen lehet, hogy egyszerű formaságról van szó, hiszen lejár az ötéves megbízatása.

Frissítés 2023.10.19-én:

Demeter Szilárd csütörtök reggel a Mandineren megjelent közleményében tisztázta, hogy ismét megpályázza a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztségét.

A fideszes kultúrpolitika egyik meghatározó szereplőjét 2018-ban Kásler Miklós, korábbi emberi erőforrások miniszter bízta meg ideglenesen a PIM vezetésével, 2019. február 1-től nevezték ki véglegesen főigazgatónak.

A pályázati felhívás szerint mesterfokozatú végzettséggel és szakirányú képzettséggel, illetve jogász vagy közgazdász szakképzettséggel rendelkező embert keresnek a főigazgatói tisztségre. Előnyt jelent „a magyar irodalom külföldi megismertetésében szerzett jártasság, továbbá nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezés az irodalom és a gyűjtőkör tekintetében hasonló szakmai profilú muzeális intézmények élén.” Fontos még a „jó kapcsolatteremtő, érdekegyeztető és kommunikációs készség” is. A jelentkezőknek 30 napjuk van pályázni. Az új főigazgató (aki akár Demeter is lehet) 2024. február elsejétől lépne munkába, kinevezése 5 évre szól majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!