Demeter Szilárd: Ismét megpályázom a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztségét

2023. október 19. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

„Úgy döntöttem, hogy ismét megpályázom a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztségét. A pályázat nyitott, bárki benevezhet, aki megfelel a fenntartó által megfogalmazott feltételeknek” – írja csütörtök reggel megjelent közleményében Demeter Szilárd a Mandineren.

Ahogy arról a Telexen is beszámoltunk, kiírták a pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatói tisztségére. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter október 9-én írta alá a felhívást, ami szerdán jelent meg a PIM oldalán. Sokan azt a következtetést vonták le ebből, hogy Demeter távozhat a PIM éléről, miután lejárt az ötéves megbízatása. A főigazgatónak mi is küldtünk kérdéseket a pályázat kiírásával kapcsolatban, most a Mandineren megjelent írásában tisztázta, hogy nem arról van szó, hogy távozna, egyszerűen arról van szó, hogy lejárt az öt éve, ezért a fenntartó minisztérium „annak rendje és módja szerint” kiírta az új mandátum elnyeréséhez szükséges pályázatot. Amit ő meg is fog pályázni.

„Széles körű konzultáció után (család, kollégák, főnökeim, szakmai partnerek – a sorrend nem véletlen) úgy döntöttem, hogy ismét megpályázom a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói tisztségét.”

„A pályázat nyitott, bárki benevezhet, aki megfelel a fenntartó által megfogalmazott feltételeknek” – tette hozzá Demeter.

A fideszes kultúrpolitika egyik meghatározó szereplőjét, a magát megveszekedett orbánistának nevező Demeter Szilárdot 2018-ban Kásler Miklós korábbi emberierőforrás-miniszter bízta meg ideglenesen a PIM vezetésével, 2019. február 1-től nevezték ki véglegesen főigazgatónak, miután megpályázta a pozíciót.

Demeter azt írja, aki jobb pályázatot tesz le nála az asztalra, akkor ő lesz az első, „aki beáll mögé és támogatja, mert azzal csak nyer a magyar irodalom és a magyar kultúra”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!