Fiatal magyar filmesek kérték számon a rendszert: aki ennek a döntésnek részese volt, „az komolyan szégyellje magát”

2023. szeptember 22. – 20:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteken megtartott Inkubátor Pitch Fórum több résztvevője is a saját filmötlete prezentálása helyett arról a helyzetről beszélt, amiben találták magukat, miután a programot idén jelentősen megváltoztatták egyik pillanatról a másikra.

Az Inkubátort a Nemzeti Filmintézet (NFI) jogelődje hívta életre, abból a célból, hogy fiatal filmesek kevesebb pénzből, de leforgathassák a filmjüket. A regisztrációval látogatható pitchfórumok lényege az volt, hogy a filmesek egy szakmai zsűri és közönség előtt prezentálják a filmötleteiket, és ott dől el, hogy melyikből készülhet aztán film.

Ilyen konstrukcióban készült a teljesség igénye nélkül a FOMO, a Zanox, az Egy nap, a Veszélyes lehet a fagyi, a Kilakoltatás, a Legjobb tudomásom szerint, a Magasságok és mélységek.

Az Inkubátor program kiírását viszont idén februárban, a résztvevők tudta nélkül megváltoztatták, az előző fordulóban nyertes projektek közül három nem mehetett tovább a program támogatásával. Erről, és arról, hogy mit jelenthet ez a magyar film jövőjére nézve, itt írtunk hosszabban.

A Telexhez eljuttatott videón Paczolay Zsófi és Bíró Bálint azt a kérdést teszik fel, hogy mi lehet a módja annak, hogy transzparens kommunikáció legyen a jövőben a döntéshozók részéről, hogy ne abszolút bizonytalanságban éljenek, hiszen bármikor megváltozhatnak a feltételek. A közönség hosszú tapsa után az esemény műsorvezetője kéri a következő jelentkezőt a színpadra, mire valaki a közönségből szóvá teszi, hogy egy kérdés hangzott el. A kérdésre nincsen válasz.

Egy másik jelentkező, Brauner Máté keményebb szavakat is használ:

...tök felelős pozícióban dolgozó hivatalos emberek mindenféle magyarázat nélkül ilyet meg tudnak tenni? És akkor én jöjjek föl ide, és mondjam el ezt a pitchet, mintha... Mindenki tudja, hogy mi van, mindenki tudja, hogy mi lesz, és teljesen hülyének érzem magam ebben a szituban. Engem ez őrülten zavar, és nyilván nem várok ettől semmilyen hatást, mert tudjuk, hogy hogy működnek ezek a dolgok. Szerintem mindenki, aki ennek a döntésnek a részese volt, az komolyan szégyellje magát, és sok sikert kívánok ahhoz, hogy ezzel együtt éljen.

Egy másik, szintén Telexhez eljuttatott videón látszik, hogy a filmes szerint „iszonyatosan megalázó ez a szituáció”, amibe került a pályatársaival, hogy aktívan részt vesznek egy programban, „és mindenféle magyarázat nélkül 3 embert kirúgnak.”

Brauner beszédének a fentebb idézett részét itt is meg lehet nézni:

Az NFI közzétette az idei pitchfórum eredményét: Ducki Witek, Tóth Lili Laura, Kocsányi András, Szabó Márton István filmtervei nyertek, és Füzes Dániel projektje lett a közönségdíjas.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!