A kritikát minden alkotónak méltósággal kell fogadnia, megengedhetetlen támadás a sajtószabadság ellen

2023. június 12. – 17:15

Másolás

Vágólapra másolva

A fizikai atrocitás megengedhetetlen támadás a sajtószabadság és a szólásszabadság alkotmányos értékei ellen, reagált közleményében a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Filmművészek Szövetsége, miután a Magyar Mozgókép Fesztivál péntek esti programján a Blokád című film rendezője, Tősér Ádám földre lökte a Népszava újságíróját, Csákvári Gézát, akit üvöltve szidalmazott.

„A díjkiosztó gálán mintha mi sem történt volna, senki nem tett említést erről az atrocitásról, mind a szervezők, mind a film alkotói hallgattak. Vasárnap viszont a rendező már bocsánatot kért az újságírótól” – írták a közleményben.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Filmművészek Szövetsége azt is írta, hogy Magyarországon törvények – Alaptörvény, médiatörvény – rögzítik a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát. „Ezeket mindenkinek be kell tartania. Különösen igaz ez azokra, akik munkájukkal kilépnek a nyilvánosság elé.”

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete pedig azt írta a Facebookján, hogy határozottan elítélik az erőszak minden formáját. „A kritikákat minden alkotónak méltósággal kell elfogadnia, ha pedig úgy érzi, hogy a kritika keretein túlmutató, súlyos vádakkal illették, azt kulturált keretek között, az adott lapnak és újságírónak címezve, nyilvánosan nehezményezheti vagy kérheti ki magának egy válaszlevélben.”

Az agresszió semmilyen formája, a nézeteltérések tettlegességgé fajulása nem elfogadható sem a mi szakmánkban, sem semmilyen más közegben, zárták közleményüket.

Fotó: Balogh Zoltán / MTVA
Fotó: Balogh Zoltán / MTVA

Csákvári vasárnap az RTL-nek idézte fel, hogy mi történt: „Nekem ugrott egy ismeretlen férfi, és a bemutatkozása az volt, hogy akkorát taszított rajtam, hogy én hátraestem. Azt mondta, hogy »te náci geci, széttöröm a pofádat«.” Az újságíró először nem tudta, ki a támadó, aki időközben már ökölbe szorított kézzel állt felette. Végül Kocsis Ágnes és Szűcs Dóra rendezők siettek Csákvári segítségére.

A Népszava tettleges becsületsértés miatt feljelentést tesz az ügyben. Csákvári elment később a díjkiosztó gálára, ahol hiába várta, Tősér nem kért tőle bocsánatot, és Csáky Attila, a fesztivál főigazgatója sem ítélte el az erőszakot.

A Népszava cikke szerint vasárnap aztán telefonon elnézést kért a rendező Csákváritól. Tősér az Indexnek korábban azt mondta, vállalja a következményeket, ha jogi eljárás indul. „Valóban nem kellett volna meglöknöm” – ismerte el a rendező. Az ő olvasatában az eset úgy történt, hogy megkérdezte Csákvárit, „miért hazudozik, majd arrébb löktem, erre ő dobott egy Neymar-díjas alakítást”.

Később kiderült, a Blokád című film kapta a Magyar Mozgókép Fesztivál legjobb játékfilmnek járó díját. A film telexes kritikáját itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!